ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αυξήσεις» και «παροχές» με ανακάτεμα της φτώχειας και νέους «κόφτες» στα επιδόματα

Παίρνουν «τρία» από την τσέπη του λαού, του επιστρέφουν «ένα» και «ταΐζουν» τους ομίλους

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024

Eurokinissi

Την κοροϊδία και τον εμπαιγμό του λαού συνεχίζει η κυβερνητική προπαγάνδα περιφέροντας από υπουργείο σε υπουργείο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για να αντιστρέψει την πραγματικότητα σχετικά με τις λεγόμενες «παροχές» σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οι συντάξεις αυξάνονται, η αγοραστική δύναμη μειώνεται

Νέο επεισόδιο «παίχτηκε» χτες με τη διυπουργική συνέντευξη από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής. Εκεί ξεχώρισε η κοροϊδία για τις συντάξεις, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ως «κοσμογονία» π.χ. τις «αυξήσεις» 2,2% έως 2,5% στους συνταξιούχους το 2025. Αυξήσεις που την ίδια στιγμή οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, καθώς η αναπροσαρμογή αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός το 2024 κινείται στο 3% και βέβαια είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε τρόφιμα, Ενέργεια. Και βέβαια, ειδικά οι συνταξιούχοι πλήττονται από τις ανατιμήσεις στα φάρμακα, που ροκανίζουν το εισόδημά τους, και οι οποίες ξεκινούν από 10%, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στον υπερδιπλασιασμό της μηνιαίας δαπάνης για συγκεκριμένα σκευάσματα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι την ονομαστική αυτή αύξηση θα τη λάβει τουλάχιστον το 30% των συνταξιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από το αίσχος της «προσωπικής διαφοράς» και αυτό συμβαίνει για τρίτο κατά σειρά χρόνο. Αντί αυτού σε περίπου 670.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν ούτε την ονομαστική αύξηση, θα αποδοθεί το ποσό των 100 έως 200 ευρώ εφάπαξ. Οπως δεν θα δοθεί ούτε το ποσό των 243 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που υποσχόταν η κυβέρνηση από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και τόσο προπαγανδιστικό μελάνι είχε χυθεί.

Και βέβαια, για άλλη μια χρονιά δεν υπάρχει η παραμικρή αύξηση στις επικουρικές συντάξεις, που η ακρίβεια τις έχει εξανεμίσει, ενώ η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ και δεν κάνει καν κάποια ελάφρυνση στο χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ετσι, για πολλές περιπτώσεις, η «αύξηση» θα αλλάξει και τα όρια παρακράτησης οδηγώντας σε μείωση της καταβαλλόμενης πραγματικής σύνταξης.

Στον αντίποδα, όμως, η κυβέρνηση επιφύλαξε νέα γενναία απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 1 μονάδα, αντί για το 0,50 που είχε προγραμματιστεί, εξασφαλίζοντας στα ταμεία τους το ποσό των 440 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο από εδώ και πέρα. Απαλλαγή που έρχεται να προστεθεί στις 4,4 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης πενταετίας, με στόχο το 2027 να φτάσει τις 6 μονάδες και η κυβέρνηση ανοιχτά προπαγανδίζει για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Μισθοί πείνας στα «μέτρα» της ανταγωνιστικότητας ενώ η κερδοφορία εκτοξεύεται

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει προκλητικά να προπαγανδίζει τον κατώτατο μισθό που το ...2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ μεικτά με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ΣΣΕ συμπιέζει όλους τους μισθούς προς τα κάτω. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007 μέχρι το 2023 η κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 23,53%, και για την ίδια χρονική περίοδο ο μέσος πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 14,81%. Ταυτόχρονα, διατηρείται η κλοπή των τριετιών, που χαρίζονται στην εργοδοσία.

Και ως ...κερασάκι στην τούρτα της κοροϊδίας και της πρόκλησης τα κυβερνητικά επιτελεία ψάχνουν, λέει, να καταστήσουν πιο «δίκαιο» το επίδομα ανεργίας, ήδη δηλαδή επεξεργάζονται τις περικοπές σε εργαζόμενους και ένταση των εκβιασμών για να αποδέχεται ο άνεργος τις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και τις συνθήκες γαλέρας ώστε να μη θεωρείται ...μπαταχτσής.

Νέοι «κόφτες» και στο επίδομα παιδιού

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν χτες και οι αναφορές στα λεγόμενα «μέτρα κοινωνικής πολιτικής» που παρουσίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας για «πλέγμα επιδομάτων» που δημιουργούν δίχτυ προστασίας των πλέον «ευάλωτων», ανακατεύοντας τη φτώχεια.

Ενδεικτικό είναι το ότι ως «στήριξη» των οικογενειών ανακοινώθηκαν κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση (!) με κατάργηση του φόρου 15% στις δαπάνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για προγράμματα παιδιών μέχρι 18 ετών, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερη πελατεία και κέρδη για τα «κοράκια» της ιδιωτικής Υγείας!

Αντίστοιχα, η πολυδιαφημισμένη αύξηση που δίνει η κυβέρνηση στο επίδομα στέγασης, κάτω και από τη γενικευμένη οργή που επικρατεί για το οξυμένο πρόβλημα της λαϊκής στέγης, ουσιαστικά θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ενοικίων! Είναι ενδεικτικό ότι με το που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση το περιβόητο πρόγραμμα «Σπίτι μου» σπρώχνοντας τις οικογένειες στα νύχια των τραπεζών, οι τιμές των ακινήτων προς πώληση ανέβηκαν μέσα σε μια μέρα!

Οσο για το επίδομα παιδιού, ανακοινώθηκε ότι εισάγονται και περιουσιακά στοιχεία, ως ένας ακόμα «κόφτης» που προστίθεται στα εισοδηματικά όρια τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα, πετώντας «εκτός» της πενιχρής αυτής «στήριξης» εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Τέλος, σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας θα διατηρείται εφ' όρου ζωής, την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 250 ευρώ κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μεγάλη «σφαγή» των λαϊκών νοικοκυριών για τα επόμενα χρόνια (2024-10-08 00:00:00.0)
Σφίγγει κι άλλο το «ζωνάρι» για συνταξιούχους και ανέργους, παγωμένοι οι μισθοί στο Δημόσιο (2023-12-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα (2023-02-09 00:00:00.0)
«Τσεκούρι» 2,87 δισ. ευρώ το χρόνο για ασφαλισμένους και συνταξιούχους (2017-05-16 00:00:00.0)
Η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης (2015-11-24 00:00:00.0)
Τα μέτρα της κυβέρνησης (2009-03-19 00:00:00.0)