ΗΠΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «BOEING»
Απεργιακή μάχη για αξιοπρεπείς μισθούς

Με ποσοστό 94,6% οι εργαζόμενοι απέρριψαν τη συμφωνία εργοδοσίας - εργατοπατέρων

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Απεργιακή μάχη ξεκινούν περίπου 33.000 εργαζόμενοι του αμερικανικού μονοπωλίου «Boeing», σε εργοστάσια του Σιάτλ και του Πόρτλαντ, όπου παράγονται τα αεροσκάφη τύπου 737 MAX και άλλα, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Κόντρα στην πρόταση των εργατοπατέρων της διοίκησης της Διεθνούς Ενωσης Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής (IAM), τα μέλη του σωματείου απέρριψαν με ποσοστό 94,6% τη σύμβαση που συμφώνησαν εργοδοσία και εργατοπατέρες, ενώ με ποσοστό 96% ψήφισαν υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας.

Υπό την πίεση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, η εργοδοσία συμφώνησε για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια σε νέα Συλλογική Σύμβαση, κάνοντας λόγο για γενική αύξηση μισθών κατά 25%, μπόνους 3.000 δολαρίων και δέσμευση για κατασκευή του επόμενου εμπορικού τζετ της «Boeing» στην περιοχή του Σιάτλ.

Οι εργαζόμενοι ωστόσο, που έχουν καθηλωμένους μισθούς επί χρόνια, διεκδικούν αυξήσεις κατά 40%, τονίζοντας ότι το 25% που λέει η εργοδοσία είναι «φουσκωμένο», αφού π.χ. η πρότασή της καταργεί ετήσια μπόνους και περιλαμβάνει όρους που αναιρούν κατακτήσεις για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενοι υπολόγιζαν ότι στην πραγματικότητα η πρόταση της εταιρείας θα οδηγήσει σε αυξήσεις μόνο κατά 9%, την ίδια ώρα που διευθυντικά στελέχη του ομίλου που αποχώρησαν πρόσφατα τσέπωσαν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και αν η εταιρεία «κλαίγεται» για την υποχώρηση πωλήσεων και παραγγελιών μετά από μια σειρά βλαβών και προβλημάτων σε αεροσκάφη της.

Η τελευταία απεργία στην «Boeing» έγινε το 2008, όταν μεγάλα εργοστάσια είχαν κλείσει για 52 μέρες, με τη χασούρα της εργοδοσίας να φτάνει ως τα 100 εκατ. δολάρια τη μέρα.