Ερχεται η ώρα της μεγάλης κορύφωσης στην Αθήνα!
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024

Πλησιάζει η ώρα για τη μεγάλη κορύφωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η αντίστροφη μέτρηση για τις εκδηλώσεις του στην Αθήνα, που αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη και απλώνονται για τέσσερις μέρες στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του κεντρικού Φεστιβάλ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Παράλληλα, το τετραήμερο πρόγραμμά του είναι γεμάτο από συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, χορό, τραγούδι, με τη συμμετοχή 400 και πλέον καλλιτεχνών, βάζοντας πάνω απ' όλα τις ανησυχίες και τον αγώνα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να γράφουμε Ιστορία αλλάζοντας τον κόσμο. Γιατί το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Το Φεστιβάλ φτάνει στην κορύφωσή του μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι πολλών μηνών και εμπνευσμένης δουλειάς από τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, που «βούτηξαν» στη λαμπρή 50χρονη πορεία του, ανακαλύπτοντας το παρελθόν όλων αυτών των μοναδικών στιγμών που ζούμε κάθε χρόνο στα Φεστιβάλ και κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον.


Το ταξίδι του 50ού Φεστιβάλ ξεκίνησε φέτος από τον Φλεβάρη, με την εκδήλωση όπου ανακοινώθηκε το κεντρικό τετραήμερο της Αθήνας, αλλά και το πέρασμα του Φεστιβάλ από όλα τα μέρη της Αττικής όπου είχε περάσει το κεντρικό Φεστιβάλ στην 50χρονη πορεία του.

Παράλληλα, μέλη και στελέχη της Οργάνωσης ρίχτηκαν στη δουλειά μελετώντας την ιστορία του θεσμού και σχεδιάζοντας το περιεχόμενο στις γιορταστικές φετινές εκδηλώσεις του, έκαναν κάλεσμα συγκέντρωσης αρχειακού υλικού, σχεδίασαν εκθέσεις και άλλα αφιερώματα για την 50χρονη πορεία του, μνημόνευσαν συντρόφους που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στα Φεστιβάλ, συνειδητοποιώντας το μέγεθος και τη σημασία όλης αυτής της διοργάνωσης, της οποίας και οι ίδιοι είναι μέρος.

Οι σταθμοί του 50ού Φεστιβάλ στην Αττική ξεκίνησαν στο τέλος Απρίλη από την Καισαριανή, όπου τιμήθηκαν τα 80 χρόνια από την εκτέλεση εκεί των 200 κομμουνιστών, αλλά και τα συνολικά 8 Φεστιβάλ που έγιναν εκεί από τη δεκαετία του '70 μέχρι και τη δεκαετία του '90.

Ακολούθησε η Γκράβα, όπου είχε γίνει το Φεστιβάλ το 1990 και τώρα ξεδιπλώθηκε μια όμορφη και μεγάλη εκδήλωση για μαθητές από όλη την Αττική.

Η σκυτάλη δόθηκε έπειτα στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, που φιλοξένησε για 10 χρόνια το κεντρικό Φεστιβάλ τη δεκαετία του '90 και του 2000 και τώρα οι ΚΝίτες εκείνης της εποχής έσμιξαν στις εκδηλώσεις με τα παιδιά τους, με τις νέες γενιές ΚΝιτών.


Σειρά πήραν μετά το Περιστέρι, όπου η ΚΝΕ το διαμόρφωσε ως άλσος στο 3ο Φεστιβάλ και οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν εκεί μέχρι το 1983 και μετά ξανά το 1991, αλλά και το Αιγάλεω, όπου είχε γίνει το 20ό Φεστιβάλ το 1994.

Αυτή η όμορφη καλοκαιρινή διαδρομή ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στου Ζωγράφου, εκεί που έγινε το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1975, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά της Επιτροπής Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ, που συμπυκνώνει τη λαμπρή πορεία του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, αντανακλώντας το μεράκι και τον ενθουσιασμό με τα οποία ρίχνεται η ΚΝΕ στη δουλειά για το Φεστιβάλ και γεμίζοντας συγκίνηση και περηφάνια όλους όσοι το είδαν, όλους όσοι είναι κομμάτι της ιστορίας αυτής της μεγάλης διοργάνωσης ή βλέπουν τον εαυτό τους στο παρόν και το μέλλον της.

Να σημειωθεί ότι προβολές του ντοκιμαντέρ προγραμματίζονται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα.

Με το ίδιο μεράκι και ενθουσιασμό ρίχτηκαν στη δουλειά οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, ξεδιπλώνοντας εκδηλώσεις από τις αρχές του καλοκαιριού, πηγαίνοντας σε χωριά και μέρη όπου είχε περάσει το Φεστιβάλ στην 50χρονη πορεία του, δουλεύοντας λευκώματα, μελετώντας το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών, ανασύροντας φωτογραφίες από τα χρόνια του ασπρόμαυρου φιλμ μέχρι σήμερα, κάνοντας κάθε προσπάθεια για να σηματοδοτήσουν σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη το μεγαλείο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια, που συνεχίζει να γράφει Ιστορία.

Οι λίγες μέρες που απομένουν μπροστά στην κορύφωση του Φεστιβάλ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον από την Τετάρτη 18 έως το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, σημαδεύονται από τη δουλειά για το τελικό στήσιμο της δικής μας «κόκκινης πολιτείας» και την πλατιά διάδοση του συνθήματος του Φεστιβάλ στη νεολαία, σε όλο τον λαό, μαζί με τη διακίνηση του επετειακού τεύχους του «Οδηγητή» που κυκλοφορεί. Για να γράψουν οι κορυφαίες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ στην Αθήνα τη δική τους λαμπρή Ιστορία, αντάξια των 50 χρόνων του, με το βλέμμα στο παρόν και στο μέλλον...