50 χρόνια παρουσίας της «Σύγχρονης Εποχής» στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024

Και φέτος ραντεβού στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»
«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», με αυτό το σύνθημα η ΚΝΕ γιορτάζει τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ.

Ολα αυτά τα χρόνια, η «Σύγχρονη Εποχή» έχει αδιάλειπτη παρουσία στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» φέρνοντας κοντά στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες το προοδευτικό και επαναστατικό βιβλίο.

Η «Σύγχρονη Εποχή» έχει τη δική της συμβολή στον χαρακτήρα του ίδιου του Φεστιβάλ της ΚΝΕ με τις εκδόσεις της, αλλά και την ΚΟΜΕΠ, τον «Ριζοσπάστη», τον «Οδηγητή».

Φέτος, ξεχωρίζουν οι τέσσερις θεματικές προτάσεις που κάνει παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες εξελίξεις, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκφράζεται κάθε χρόνο. Αυτές είναι:

- Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

- Το αστικό κράτος, ο χαρακτήρας και ο ρόλος του.

- Συμπεράσματα από την Ιστορία.

- Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα.

Κλασικές και νέες εκδόσεις

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τους τίτλους που τους ενδιαφέρουν σε ειδικές τιμές και έκπτωση έως και 75%.

Στους πάγκους του βιβλιοπωλείου κάθε χρόνο βρίσκει κανείς κλασικές και νέες εκδόσεις σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων.

Ξεχωρίζουν κορυφαία έργα, όπως «Το Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ, τα «Απαντα» των Β. Ι. Λένιν και Ι. Β. Στάλιν, συνολικά τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, καθώς και έργα μεγάλων μορφών του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Από τις πρόσφατες εκδόσεις εξαιρετική σημασία έχουν τα «Aποτελέσματα της άμεσης διαδικασίας παραγωγής. (Το VI ανέκδοτο κεφάλαιο του 1ου τόμου "Του Κεφαλαίου")» του Κ. Μαρξ.

Από το 21ο Φεστιβάλ
Για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη Β. Ι. Λένιν σημαντική είναι η έκδοση «Λένιν. Ο άνθρωπος και το έργο του» του Αλ. Ρ. Ουίλιαμς.

Κεντρική θέση έχουν οι σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για όλα τα επίκαιρα ζητήματα: Διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, οικονομία, δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, πολιτική προστασία. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα υλικά της Ημερίδας «Ο μύθος του "Κράτους Δικαίου" της ΕΕ και ο δρόμος για την ανατροπή της αδικίας και της εκμετάλλευσης».

Ακόμα διακρίνονται εκδόσεις, καρπός συλλογικής μελέτης της Ιστορίας του εγχώριου και Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Κορυφαία στιγμή της εργασίας αυτής αποτελούν οι τόμοι του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ». Η μελέτη αυτή συμπληρώνεται από πλειάδα ιστορικών εκδόσεων, λευκωμάτων, αναμνήσεων, μαρτυριών από το ελληνικό και διεθνές εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Ανάμεσά τους η πρόσφατη έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Εμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος» προς τιμήν των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ακόμα οι εκδόσεις «Από το παράνομο τυπογραφείο της "Πανσπουδαστικής", στην Ασφάλεια της Μεσογείων» της Αγγελικής Σωτήρη και «Το κόκκινο και το γκρίζο. Φτώχεια και πολιτική στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου» του Κώστα Τζιάρα.

Από το 26ο Φεστιβάλ
Τις μέρες του Φεστιβάλ θα κυκλοφορήσουν οι εξής νέες εκδόσεις:

Τα υλικά της ημερίδας του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένης στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία. Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»

«Το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του», του Α. Γκίκα

«Ντα ζβιντάνιγια. @___ @ Σελίδες μέσα στο χρόνο. Κείμενα για τη Σοβιετική Ενωση 1980-1986», του Φ. Λάδη

Τον δικό τους χώρο στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» καταλαμβάνουν εκδόσεις σε ένα ευρύ πεδίο: Κοινωνικών επιστημών, φιλοσοφίας, πολιτικής οικονομίας.

Στις εκδόσεις για την Παιδεία ο επισκέπτης του Φεστιβάλ θα βρει την πρόσφατη έκδοση με τα υλικά της Ημερίδας «Δημήτρης Γληνός. Το ΚΚΕ τιμά τον κομμουνιστή διανοούμενο», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατό του. Καθώς και την εμπλουτισμένη επανέκδοση από το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ «O κόσμος του παιδιού. Βιβλίο πρώτο. Προσχολική ηλικία», της σειράς της Ακαδημίας Παιδαγωγικών Επιστημών της ΕΣΣΔ, καρπός συλλογικής προσπάθειας ομάδας επιστημόνων που ειδικεύονταν στα ζητήματα παιδαγωγικής κατά την προσχολική ηλικία.

Διακριτή ενότητα αποτελούν έργα της ξένης και της εγχώριας λογοτεχνικής παραγωγής, που εμπνέονται από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα των Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων, τη Σοσιαλιστική Οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ, αλλά και κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης.

Σημαντικό είναι ακόμα το μεταφραστικό έργο της «Σύγχρονης Εποχής» και στο πεδίο της ξένης λογοτεχνίας με έργα κλασικών λογοτεχνών, όπως Β. Ουγκό, Ε. Ζολά, Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, Σοβιετικών λογοτεχνών, όπως Μ. Γκόρκι, Ν. Οστρόφσκι, Ι. Ερενμπουργκ, Α. Κολοντάι, καθώς και λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Μέσα στο καλοκαίρι κυκλοφόρησε η δίτομη έκδοση «Οι Αθλιοι» του Β. Ουγκό σε μετάφραση του Γ. Κουτζιούλα.

Στην ελληνική λογοτεχνία η «Σύγχρονη Εποχή» διαχρονικά προβάλλει το ποιοτικό - προοδευτικό λογοτεχνικό έργο, με έργα από τη λογοτεχνική παράδοση του τόπου μας κορυφαίων λογοτεχνών, όπως οι Κ. Παρωρίτης, Κ. Χατζόπουλος, Ε. Ροΐδης και Παπαδιαμάντης. Αλλά και ποιητών, όπως οι Γ. Ρίτσος, Κ. Βάρναλης, Φ. Αγγουλές, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών, δοκιμιογράφων, δημοσιογράφων.

Το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησαν το μυθιστόρημα του Κ. Κοτζιά «Ο παράνομος», το ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ενα μεγάλο βράδυ», καθώς και η ποιητική συλλογή του Μ. Σταυρακάκη «Προσκυνώ τη Χάρη σου, Λαέ μου».

Οι μικροί και λίγο μεγαλύτεροι φίλοι του βιβλίου βρίσκουν πάντοτε στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ πλούσια και επίκαιρα ερεθίσματα, που συμβάλλουν στην ολόπλευρη δημιουργική και γνωστική τους ανάπτυξη. Και φέτος θα βρουν στον πάγκο του βιβλιοπωλείου στο Φεστιβάλ το νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου».

Να μετρήσουμε δεκάδες νέες συνδρομές στον «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ

Ξεχωριστή θέση θα έχει φέτος η Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση. Το νέο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε έχει ως θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ για πρώτη φορά στο περιοδικό εγκαινιάζεται μια δεύτερη ενότητα με επίκαιρα πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα.

Στο Φεστιβάλ σημαντικό χώρο κατέχουν η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», ο «Ριζοσπάστης» που φέτος κλείνει 50 χρόνια νόμιμης επανέκδοσης και ο «Οδηγητής».

Ηδη το 50ό Φεστιβάλ μετρά δεκάδες σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και οδεύει προς την κορύφωση των εκδηλώσεών του στην Αθήνα.

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ με το πλατύ πολιτικό άνοιγμα προπαγανδίζουν τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», τις προσφορές και τις συνδρομές στο βιβλίο, τον «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ.

Ταυτόχρονα, οργανώνουν την προμήθεια των εκδόσεων, βάζουν στόχους διακίνησης ώστε όλοι να φύγουν με ένα βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» στο χέρι. Διαμορφώνουν σχέδιο για δεκάδες νέους συνδρομητές σε «Ριζοσπάστη» και ΚΟΜΕΠ. Παίρνουν μέτρα για την ανανέωση όλων των συνδρομών βιβλίου και εντύπων.

Αξιοποιούν το διάστημα αυτό για την εξάντληση του τρέχοντος τεύχους της ΚΟΜΕΠ με αφιέρωμα στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, οργανώνοντας τη διακίνηση του νέου τεύχους της που θα κυκλοφορήσει στο Φεστιβάλ της Αθήνας.

Δίνουμε ραντεβού στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» γιατί «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».