ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάθε μέρα και ένα αντάμωμα που γράφει Ιστορία

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση | Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Κωτσαντής | Πλήθος κόσμου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» τις δυο πρώτες μέρες

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024

Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση κορυφώνονται το Σάββατο οι τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που στα 50χρονα του συνεχίζει να γράφει Ιστορία, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών τις δύο πρώτες μέρες. Παλιό γνώριμοι και νέοι έδωσαν το «παρών» στο μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό ραντεβού του ΚΚΕ με τη νεολαία. Ηταν ένα αντάμωμα γενεών, όπου κυρίαρχα ήταν τα χαμόγελα και η αισιοδοξία, από τις νικηφόρες μάχες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, για νέες κατακτήσεις. Αλλά και η απόφαση ακόμη περισσότεροι να μπουν μαχητικά στον αγώνα, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, με οδηγό το σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο... το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός».

Στα στέκια συμμετείχαν στις πολύμορφες δραστηριότητες. Εκεί φούντωναν και οι συζητήσεις για όλα τα επίκαιρα ζητήματα. Στις τέσσερις σκηνές το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεσήκωνε τον κόσμο.

Η Ιστορία δεν τελειώνει στον βάλτο της εκμετάλλευσης


Στο κέντρο του ενδιαφέροντος, την Παρασκευή, βρέθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός», με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Στην ομιλία του ο Λουκάς Αναστασόπουλος ανέδειξε ότι σήμερα όλα τα αδιέξοδα που φέρνει ο καπιταλισμός στη ζωή της νεολαίας και των εργαζομένων φωτίζουν την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Αναφέρθηκε στις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και έδωσε παραδείγματα για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού και του κεντρικού σχεδιασμού από την Ενέργεια, το ζήτημα της κατοικίας και την Παιδεία.

Εκτενή αναφορά έκανε στην πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού.

Κλείνοντας ανέφερε:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε αισιόδοξοι. Ξέρουμε ότι παρότι ανατράπηκε η πρώτη προσπάθεια να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός, η εργατική τάξη και οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη! (...)

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στην ανατροπή του σοσιαλισμού. Να διαμορφώσουμε σύγχρονη επαναστατική στρατηγική με το 19ο Συνέδριο και να ακολουθήσουμε μια μεγάλη πορεία αποκατάστασης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.


Σύντροφοι και φίλοι,

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η μελέτη (που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) και αξιοποίηση της θετικής και αρνητικής πείρας του 20ού αιώνα, της πρώτης προσπάθειας σοσιαλιστικής οικοδόμησης, μας δίνει νέες δυνατότητες. Γιατί μπορούμε να ερευνήσουμε τα προβλήματα πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού εκ των υστέρων.

Αντίθετα, οι μπολσεβίκοι έκαναν την προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού με πολύ περιορισμένα εφόδια, στην ουσία εξοπλισμένοι με τη μαρξιστική πολιτική οικονομία του καπιταλισμού.

Επίσης, σήμερα δεν υπάρχουν πλέον μια σειρά τεχνικοί και επιστημονικοί περιορισμοί για τον κεντρικό σχεδιασμό που υπήρχαν στη Ρωσία του 1917 και στην ΕΣΣΔ του 1950. Εχει βαθύνει πολύ ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής. Η αυτοματοποίηση της παραγωγής, τα ρομπότ, η ψηφιακή οικονομία, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν στην πραγματικότητα "τα χελιδόνια του σοσιαλισμού".

Σύντροφοι και φίλοι,

Πάνω απ' όλα είμαστε αισιόδοξοι γιατί καθημερινά πρωτοστατούμε στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναγνωρίζονται ως η πρωτοπορία στους μεγάλους εργατικούς αγώνες όπως εκείνος της ΛΑΡΚΟ. Στις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών. Στους αγρότες, τους καλλιτέχνες. Στους μισθωτούς επιστήμονες.


Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ολοένα και νέες δυνάμεις στέκονται στο πλευρό μας. Δυναμώνει η εμπιστοσύνη και η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Και αυτό φάνηκε στους αγώνες, στις αρχαιρεσίες των σωματείων, στους φοιτητικούς συλλόγους με την "Πανσπουδαστική" να είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρώτη δύναμη. Φάνηκε και στην εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ΚΚΕ εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στις εκλογικές μάχες του προηγούμενου χρόνου.

Φάνηκε από τους χιλιάδες κόσμου που έχουν πλημμυρίσει τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" και εδώ στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα!

Ολα αυτά, σύντροφοι και φίλοι, είναι που μας κάνουν αισιόδοξους να δώσουμε πιο αποφασιστικά τις μάχες και τους αγώνες του επόμενου διαστήματος, για να οργανωθεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση.

Να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τις απατηλές υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Με πείσμα και επαναστατική αισιοδοξία ότι η Ιστορία δεν τελειώνει στον βάλτο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οτι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα και θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Καλή δύναμη!».

Οι εμβληματικοί αγώνες δείχνουν τον δρόμο


Στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, στο επίκεντρο βρίσκεται η επίθεση στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της. Μέσα από τις καλοδουλεμένες παραστάσεις και τα ταμπλό αναδεικνύεται ότι όπλο στα χέρια της μεγάλης εργοδοσίας και της κυβέρνησης αποτελούν οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον εργάσιμο χρόνο που συνθέτουν τη «βίβλο» της εκμετάλλευσης και της απλήρωτης δουλειάς.

Σε δύο μεγάλα ταμπλό ξεχωρίζουν παραδείγματα από εμβληματικούς αγώνες που δείχνουν τον δρόμο στην εργατική τάξη. Οι αγώνες των μεταλλωρύχων της «Ελληνικός Χρυσός», των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα.

Αναδεικνύει πως σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να δουλεύουμε και να ζούμε καλύτερα, όμως εμπόδιο μπαίνει το κέρδος των καπιταλιστών.

Προβάλλεται η πρόταση του ΚΚΕ που δείχνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για να ζουν και όχι να ζουν για να δουλεύουν. Και πως τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστατούν στη μάχη για την ανάδειξη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βγαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, για την οργάνωση της εργατικής τάξης, των νέων εργαζομένων σήμερα, για την απάντηση στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, τον Σοσιαλισμό.


Το ενδιαφέρον των νέων σπουδαστών κέντρισε ο χώρος της Κατάρτισης, όπου οι συζητήσεις που «άνοιξαν» πυροδοτήθηκαν από τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών με την απλήρωτη πρακτική άσκηση, το χαράτσι για την πιστοποίηση, τις υποδομές και τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό που λείπουν. Αλλά και για τις δράσεις των Συλλόγων Σπουδαστών των ΙΕΚ για την επίλυση των προβλημάτων τους, και φυσικά τη συμβολή της ΚΝΕ στην οργάνωση του αγώνα για να ζουν και να σπουδάζουν στον 21ο αιώνα όπως τους αξίζει.

Η «μνήμη» κεντρική θεματική στο Στέκι Πολιτισμού

Οι επισκέπτες αγκάλιασαν και τις σημαντικές εικαστικές δράσεις που φιλοξενούνται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Εναυσμα».

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε την Παρασκευή η performance «Γεντί Κουλέ - Ψίθυροι φωνές και μνήμες» της καλλιτεχνικής ομάδας Fireart, εμπνευσμένη από ιστορίες πολιτικών κρατουμένων του Επταπυργίου.

Αμεσα συνδεδεμένη με την εικαστική δράση της καλλιτεχνικής ομάδας Fireart, με τίτλο «Και πάνω της η μνήμη καίει» που φιλοξενείται στον χώρο του Στεκιού και είναι αφιερωμένη στην εποχή που το Επταπύργιο λειτούργησε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και τόπος εκτέλεσης αγωνιστών.


Αγκαλιάστηκε επίσης και η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μνήμες χθες και σήμερα» με φωτογραφίες μαθητών του εργαστηρίου φωτογραφίας του Στεκιού, αλλά και από ερασιτέχνες και μη, φωτογράφους της πόλης.

Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ εντυπωσιάστηκαν από την ιδιαίτερα προσεγμένη έκθεση και το οπτικοακουστικό υλικό που τη συμπληρώνει, με τίτλο «Η νέα εποχή στην Τεχνολογία απαιτεί μία νέα εποχή στην κοινωνία. Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Μια έκθεση που με το περιεχόμενό της χωρισμένο σε 3 θεματικές ενότητες συμβάλλει να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και να καλλιεργήσει νέα, ώστε να οδηγηθεί η δημιουργική και κριτική σκέψη του επισκέπτη ένα βήμα παρακάτω.

Τις δύο πρώτες μέρες πραγματοποιήθηκαν δεκάδες οργανωμένες ξεναγήσεις, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες περιηγήθηκαν μόνοι τους.

Στην πρώτη θεματική παρουσιάζεται «ο ταξικός χαρακτήρας του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης», στη δεύτερη «η νέα κρίση που έρχεται, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα» και στην τρίτη ο «Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Μέσα από παραδείγματα που απλώνονται στο σύνολο της έκθεσης, αναδεικνύεται ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε θαυματουργή λύση για τα προβλήματα του λαού. Το πραγματικό ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει την ανάπτυξη, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας, ότι πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα.

Ο Λ. Αναστασόπουλος στην συζήτηση της Παρασκευής
Και προβάλλεται ότι ο σοσιαλισμός είναι το σύστημα που μπορεί να ξεκλειδώσει, να απελευθερώσει τις δημιουργικές ικανότητες των εργαζομένων, την πρωτοβουλία τους, γιατί τους φέρνει στο προσκήνιο της ιστορικής πορείας προς την κοινωνική απελευθέρωση. Καθώς στον σοσιαλισμό αλλάζει ο σκοπός της παραγωγής και ο ρόλος των εργαζομένων. Σκοπός της παραγωγής γίνεται η ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, που συνεχώς διευρύνονται και οι εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά ενεργό ρόλο στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων, περνούν στα χέρια της εργατικής τάξης τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας.

Με αυξημένη συμμετοχή γέμισαν τα στέκια

Το Στέκι των Φοιτητών, που με μεράκι ετοίμασαν οι φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, φιλοξενεί τρεις «μικρο-εκθέσεις»: Φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή φοιτητών διαχρονικά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, μια έκθεση αφιερωμένη στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και μια ξεχωριστή έκθεση για να γνωρίσουν την ΚΝΕ οι πρωτοετείς φοιτητές.

Στο Στέκι Μαθητών που «στόλισαν» οι ίδιοι οι μαθητές ζωγραφίζοντας το σύνθημα «Free Palestine», αλλά και με ένα ξεχωριστό graffiti το έγκλημα των Τεμπών, πραγματοποιούνται καθημερινά παρουσιάσεις μαθητικών πρότζεκτ με διάφορες ενδιαφέρουσες θεματικές, εκφράζοντας στην ουσία τις ανησυχίες των μαθητών για όσα τους προβληματίζουν καθημερινά σε αυτό το βάρβαρο σύστημα του κέρδους.


Στο Στέκι Αθλητισμού, που φιλοξενεί καθημερινά έκθεση αφιερωμένη για τον αθλητισμό στην ΕΣΣΔ, πραγματοποιήθηκε χτες επίδειξη μποξ από τον «Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Ιωάννη Παπάφη» και αγώνας σιμουλτανέ με τον σκακιστή Νάσο Παπαδημητρίου σε συνεργασία με την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο 14/9 θα πραγματοποιηθεί το τουρνουά σκάκι με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αθλητισμού του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και τον Σκακιστικό Ομιλο Πολίχνης.

Στο Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις. Ξεχωριστή θέση έχουν για ακόμη μια χρονιά τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», «Προμηθέας», «Αργώ» και το πρόγραμμα πρόληψης «Ελπίδα».

Στο Στέκι για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, που περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο: «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας», γίνονται καθημερινά ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις - συζητήσεις με νέες γυναίκες, ενώ υπάρχει και η κόκκινη γωνιά με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για το γυναικείο ζήτημα.

Στην όμορφη γωνιά για τους μικρούς φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν την Πέμπτη, ένα μικρό κορίτσι από την Παλαιστίνη τραγούδησε από σκηνής στα Αραβικά το «Παιδιά του κόσμου», βίντεο που, με πληροφορίες της οικογένειας, ταξίδεψε στην Παλαιστίνη, δίνοντας δύναμη αλλά και ρίγη συγκίνησης σε συγγενείς και φίλους. Με έντονο το ενδιαφέρον παρακολούθησαν και την Παρασκευή οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» την επίδειξη ρομποτικής και το πλανητάριο, ενώ στο πρόγραμμα του Σαββάτου προβλέπεται «πολύ τραγούδι» καθώς θα γίνει η παρουσίαση των τραγουδιών της παιδικής κατασκήνωσης.


Στον Παιδότοπο, που γεμίζει με πολλά παιδικά χαμόγελα όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεχωριστή θεματική ανά ημέρα με πλούσιες δραστηριότητες. Ετσι, μετά τη «μέρα των χρωμάτων» τη Πέμπτη, το «bubble show, οι φούσκες σε άλλο επίπεδο» την Παρασκευή, το Σάββατο σειρά έχει το «Zumbaθλον»!