ΠΑΣΟΚ
Σταθερά στον αντιλαϊκό δρόμο ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι αρχηγός
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024

Με την κατάθεση διαπιστευτηρίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με την αγωνία να είναι έκδηλη για το πώς μπορεί να ανακάμψει η χρεοκοπημένη σοσιαλδημοκρατία και βέβαια επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν τις θέσεις τους στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός τους.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Π. Γερουλάνος, ο Μ. Κατρίνης και η Ν. Γιαννακοπούλου ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και συνολικά αυτού του αμαρτωλού και ξεπεσμένου πολιτικού χώρου σε κυβερνητική τροχιά μέσα από ένα debate, όπως δηλαδή εξελίχθηκε η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή στο ΣΕΦ την περασμένη Κυριακή. Αυτή ήταν και η τελευταία εσωκομματική διαδικασία ενόψει των εκλογών ανάδειξης προέδρου στις 6 και 13 Οκτώβρη. Πάντως και οι 6 έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «ενότητα», «ευθύνη», «υπέρβαση», «επιστροφή», «νίκη» και «ελπίδα», έννοιες που ο λαός έχει νωπό το τι σημαίνουν, όταν ακούγονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ...

Επιπλέον, η αποθέωση της «πράσινης μετάβασης», που έχει οδηγήσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, οι ύμνοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που τσακίζει εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και βέβαια η πίστη στη δημοσιονομική σταθερότητα στο όνομα της οποίας πτωχεύουν καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά και πλουτίζουν οι όμιλοι, είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις παρεμβάσεις και των 6 υποψηφίων.

Ο Ν. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε», «είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος και έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα», να βάλει τέλος «στην αποτυχημένη κυβέρνηση της ΝΔ», της οποίας βέβαια ψήφιζαν σωρηδόν τα νομοσχέδια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του άλλου κόμματος της σοσιαλδημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να πείσει ότι στο διάστημα που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγιναν «πολλά βήματα μπροστά», αυξήθηκε το ποσοστό του κόμματός του και είναι «η πρώτη φορά που αντιστρέψαμε τη λογική που θέλει εκείνον που είναι στη μέση των δύο πόλων να συμπιέζεται». Επέκρινε, δε, τους συνυποψηφίους του ότι «στις 7 έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών και στις 7.10 είχαν θέσει θέμα ηγεσίας».

Ο Χ. Δούκας ισχυρίστηκε ότι η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ έχει και «εθνικά χαρακτηριστικά», γιατί από τη συμμετοχή θα φανεί «αν η παράταξή μας θα γίνει κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι έκλεισε ο κύκλος της επιβίωσης και ανοίγει ο κύκλος της υπέρβασης, επαναλαμβάνοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ήττα για το ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας τις ευθύνες Ανδρουλάκη. Δεν απάντησε, ωστόσο, στις αιχμές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «έτσι θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει στην πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές.

Ο Π. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι η προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ «απαιτεί αλλαγή λειτουργίας και αλλαγή ηγεσίας», ζητώντας να ηγηθεί του κόμματος γιατί, όπως είπε, «έχω την εμπειρία να το κάνω», αναφερόμενος προφανώς στη θητεία του στις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - όπως και πολλοί από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι «για να είναι το ΠΑΣΟΚ η εναλλακτική» - προφανώς για το αστικό πολιτικό σύστημα και τη λαϊκή χειραγώγηση - «δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις, χρειάζεται ένα Big Bang», προσθέτοντας πως παλιά στο «δεν πάει άλλο» υπήρχε «μια εναλλακτική», όμως «σήμερα δεν υπάρχει», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας ως μια μικρή οπερέτα», ενώ «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοβαρό κόμμα», αλλά «με 15 και 16% δεν είναι εναλλακτική πρόταση». Η Ν. Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι «δεν μπορεί όταν βρέχει ψήφους», το ΠΑΣΟΚ «να μένει με 13% και να δηλώνει ικανοποιημένο». Ο Μ. Κατρίνης τόνισε πως είναι ο μοναδικός «που μιλάει ξεκάθαρα για μια μεγάλη παράταξη» που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, και που «θα κυβερνήσει».

Το επόμενο «ραντεβού» των έξι υποψηφίων πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα είναι σε τηλεοπτικό debate, που θα γίνει την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη στην ΕΡΤ.