Τώρα είναι ώρα να εντείνουμε την καθημερινή πάλη για να μη θρηνήσουμε άλλες καταστροφές

Με επιτυχία και κάλεσμα για δράση η εκδήλωση των ΚΟ Μελισσίων - Πεντέλης - Βριλησσίων του ΚΚΕ

Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024

RIZOSPASTIS

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη η εκδήλωση των ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης - Βριλησσίων του ΚΚΕ με θέμα «Δεν θα ζήσουμε μέσα στην κανονικότητά τους, η προστασία της Πεντέλης είναι υπόθεση του λαού και ΟΧΙ των επιχειρηματικών ομίλων» στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου Παλαιάς Πεντέλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου της περιοχής, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και μαζικών φορέων καθώς και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βριλησσίων και Πεντέλης.

Η εκδήλωση έγινε έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έφτασαν μέχρι τον οικιστικό ιστό της πόλης, με κεντρική ομιλήτρια την βουλευτή του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά.

Για τις αιτίες που η Πεντέλη, αλλά και όλη η Ελλάδα, παραδίδεται στην πύρινη λαίλαπα τόσο εύκολα και συχνά η βουλευτής σημείωσε ότι «δεν φταίνε οι "δυνατοί άνεμοι", η "κλιματική κρίση", το "ανάγλυφο της περιοχής", το "μικροκλίμα της φωτιάς" και οι "στροβιλισμοί", η "παρατεταμένη ξηρασία", το "δύσκολο και δύσβατο ανάγλυφο σε πυκνό άκαυτο δάσος" το... άγνωστο μέχρι τώρα "δύσκολο ανάγλυφο της Πεντέλης" ή το - επίσης άγνωστο μέχρι σήμερα - "μικροκλίμα της φωτιάς" και οι κηλιδώσεις - οι καύτρες που πετάνε (αυτό ήταν καινούργιο)».


Οπως εξήγησε: «Τα λένε όλα αυτά για να κρύψουν τη γύμνια του μηχανισμού, την απουσία σχεδίων:

Σε δάση που έχουν εγκαταλειφθεί, όπου έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης, χωρίς διαχείριση, χωρίς προσωπικό, χωρίς σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος στην πρόληψη.

Το γεγονός ότι η ετοιμότητά τους αρχίζει και τελειώνει στο 112 και στην ατομική ευθύνη. Χωρίς σχεδιασμό για ασφαλή μεταφορά με οργανωμένο τρόπο σε ασφαλείς χώρους όσων εκκένωναν. Χωρίς σχεδιασμό για τον συντονισμό των εθελοντών, των δυνάμεων από άλλες χώρες στα πλαίσια του απαράδεκτου RESCEU.

Οτι οι ελλείψεις σε μόνιμους δασολόγους και δασεργάτες φτάνουν περίπου στο 70%.

Οτι στην Πυροσβεστική παραμένουν κενές πάνω από 4.000 οργανικές θέσεις - με τις ανάγκες να έχουν πολλαπλασιαστεί - επί κλιματικής αλλαγής...

Ενώ πανελλαδικά ο αναγκαίος καθαρισμός εκτάσεων είναι 4 εκατ. στρέμματα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι "θα" καθαριστούν (και μάλιστα με εμπλοκή του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ και ιδιωτών) τα 40.000 στρέμματα».

Μέτρα ψίχουλα και εμπορευματοποίηση των δασών

Οσον αφορά στα μέτρα αποκατάστασης, η Αφρ. Κτενά τόνισε ότι «και το 2022 και φέτος ανακοινώθηκαν λίγο - πολύ τα ίδια μέτρα. Ελάχιστες οι διαφορές.

Μέτρα ψίχουλα - με κόφτες και καθυστερήσεις.

Μέτρα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και του περιβάλλοντος.

Μέτρα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά.

Γιατί βλέπουν την κρίση σαν ευκαιρία για γρήγορη εμπορευματοποίηση των δασών:

Παράδοση δασών και ορεινών όγκων σε ιδιώτες - διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής μεταρρύθμισης.

Αναδασώσεις σε μόλις 58.340 στρέμματα στην Αττική, όταν μόνο τα τελευταία 8 χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 450.000 στρέμματα δάσους.

Και πάντα επιμονή στην ατομική ευθύνη:

Καθαρισμοί οικοπέδων και πρόστιμα: Το θεώρησαν μεγάλη επιτυχία που έβαλαν τον κόσμο σε μεγάλα έξοδα και κόπο να καθαρίσει το οικόπεδό του και μετά άφησαν τα κλαδέματα για προσάναμμα.

"Πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη"... για να κρύψουν ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος.

Πίσω από την έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης, πίσω από τα εμπόδια στην ολοκληρωμένη διαχείριση, υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, γιατί η γη είναι εμπόρευμα.

Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ευνοούν την εμπορευματοποίηση των δασών, γιατί θεωρούν άχρηστο "κόστος" υποδομές πυροπροστασίας και πυρόσβεσης».

«Ομως το μόνο ακραίο φαινόμενο είναι η πολιτική τους», υπογράμμισε, «που δεν έχει ως προτεραιότητα την προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού, είτε με φωτιές είτε με πλημμύρες είτε με χιόνια.

Ενα κράτος που είναι ανίκανο να προστατέψει τον λαό αλλά ικανότατο να θωρακίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Που βρίσκει 500.000 ευρώ τη μέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά, αλλά δεν αντέχει η οικονομία να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να ανακουφιστεί το λαϊκό νοικοκυριό από την ακρίβεια που καλπάζει.(...)

Είναι η κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η λογική του κόστους - οφέλους που βάζει στη ζυγαριά τις λαϊκές ανάγκες και καταλήγει ότι συμφέρει: Να δώσει μια ψωρο-αποζημίωση για μερικά φτωχόσπιτα (λίγα είναι εξάλλου τα 100 - 150 σπίτια... κι εννοούν "σιγά τα λεφτά"...). Και τώρα θα μας βάζουν και να τα ασφαλίζουμε... Παρά να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση δασών, να προσλάβει πυροσβέστες, να πάρει εξοπλισμό, να κάνει αντιπλημμυρικά».

Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών

Καταλήγοντας η Αφροδίτη Κτενά υπογράμμισε:

«Ανάμεσα στις πρώτες, πιλοτικές, διαχειριστικές μελέτες για εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση" στον τομέα της διαχείρισης δασών βρίσκεται και η μελέτη για το Πεντελικό.

Η εμπορευματοποίηση των περιαστικών δασών της Αττικής, του Πεντελικού ιδιαίτερα, η μετατροπή τους σε ιδιωτικοποιημένα πάρκα πρασίνου (όχι δάση) είναι στόχος διαχρονικά κυβερνήσεων και ομίλων. Πραγματική προστασία του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο όταν ο σχεδιασμός γίνεται με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπέδιου.

Αυτό μεταφράζεται σε αγώνα για:

- Σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό. Κύριο βάρος στην πρόληψη. Οργάνωση των επίγειων δυνάμεων μέσα στο δάσος.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων. Αντιπλημμυρική προστασία στο σύνολο των λεκανών απορροής.

- Μελέτες και έργα αναδασώσεων από τη δασική υπηρεσία. Μόνιμους επιστήμονες δασολόγους και δασεργατικό προσωπικό.

- Καμιά αναγνώριση ιδιοκτησιακών διεκδικήσεων σε τμήματα κρατικών δασών και δασικών εκτάσεων στο Πεντελικό.

- Απομάκρυνση χρήσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, π.χ. οικοδομικών συνεταιρισμών, της παράνομης βοσκής.

- Απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών όπου απαιτείται.

- Επέκταση των σχεδίων πόλεων μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις που επιβάλλεται από πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

- Εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων από το κράτος.

Αυτά προτείνουμε.

Γι' αυτά αγωνιζόμαστε.

Σ' αυτά σας καλούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, άρα σε σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ, την "πράσινη" συμφωνία, σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης, της εκχώρησης, της υποβάθμισης και της καταστροφής του, Σε σύγκρουση με την πολιτική που επιδιώκουν οι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και οι σύνδεσμοι ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ, που λειτουργούν ως μεσάζοντες συμφερόντων.

Τώρα είναι ώρα να εντείνουμε την καθημερινή πάλη για να μη θρηνήσουμε άλλες τέτοιες καταστροφές.

Η πείρα δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Πρέπει να πάμε κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις τους, με όποιον μανδύα κι αν ντυθεί ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης.

Η κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτούς. Πρέπει να σταθεί απέναντι.

Κι απέναντι είναι μόνο το ΚΚΕ.

Η μοναδική μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση.

Για το ΚΚΕ, τα δάση είναι κοινωνική λαϊκή περιουσία και ιδιοκτησία.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών από τις δασικές πυρκαγιές με ενιαία σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σ' αυτόν τον μεγάλο αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος, των δασών, της χρήσης της γης.

Σας καλούμε να συμπορευτείτε μαζί μας στον δρόμο αυτό».