ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Φωνή αγανάκτησης και διεκδίκησης έναν χρόνο μετά τις πλημμύρες
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024

Από τη συγκέντρωση στον Παλαμά την Κυριακή
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας και τη ζωή που μας αξίζει»: Αυτό το μήνυμα έστειλαν το πρωί της Κυριακής, από την κεντρική πλατεία του Παλαμά, εκατοντάδες αγρότες, εργαζόμενοι, πλημμυροπαθείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των μαζικών φορέων του νομού Καρδίτσας, διεκδικώντας ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση, αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% των ζημιών.

Η κινητοποίηση, που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, άλλοι μαζικοί φορείς, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχιση του συντονισμένου αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για να μείνει στον τόπο του μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες.

Τη μαζική συμμετοχή δεν εμπόδισαν ούτε οι διμοιρίες των ΜΑΤ ούτε το κλείσιμο των δρόμων γύρω από την πλατεία, μία μέρα πριν, με εντολή του δημάρχου Παλαμά (στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία), προκειμένου να μην ανέβουν τα τρακτέρ στην πλατεία.

Οργάνωση και αγώνας ο μόνος δρόμος

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Αποστόλης Ταξιάρχης, πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, η Πόπη Μπούτα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, ο Φώτης Αλεξάκος, εκ μέρους της ΕΛΜΕ, ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, ο Σωτήρης Αντωνίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, ο Παύλος Γκιουλέκας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, η Βιβή Ξύστρα, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά, και ο Αποστόλης Παπακυρίτσης, που μίλησε εκπροσωπώντας τις 115 οικογένειες του Βλοχού που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, τα οποία προέκυψαν μέσα από την κοινή συζήτηση στη σύσκεψη που οργανώθηκε την προηγούμενη Τρίτη, είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να γίνουν με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.

-- Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα, π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς κ.λπ., και όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα, και να ολοκληρωθούν αυτά της λίμνης Σμοκόβου (χωρίς ΣΔΙΤ).

-- Να αποζημιωθεί το σύνολο των πληγέντων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή.

-- Να εξοφληθεί άμεσα η κρατική αρωγή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, εμπορευμάτων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού στους πληγέντες. Να απλοποιηθεί το μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους - μελισσοκόμους και να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.

-- Προσλήψεις, με άμεσες προκηρύξεις, όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

-- Αμεσα να αποκατασταθούν οι σχολικές μονάδες που καταστράφηκαν, με κρατική ευθύνη, και να μην ισχύσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και το κλείσιμο τμημάτων.

-- Μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εγγυημένες τιμές στους αγροτοκτηνοτρόφους, κατάργηση των τεκμαρτών εισοδηματικών κριτηρίων στους αυτοαπασχολούμενους.

-- ΟΧΙ στα σχέδια και τις προτάσεις των Ολλανδών που προωθούν την ταχύτερη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αλλαγή χρήσης γης, με το παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων.

-- ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του νερού - το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οχι στην ιδιωτική ασφάλιση των οικημάτων και στην απαλλαγή της ευθύνης του κράτους με προώθηση της «ατομικής ευθύνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδίκησαν μέτρα στήριξης στους πλημμυροπαθείς και προστασία του λαϊκού εισοδήματος (2023-12-19 00:00:00.0)
«Επιβιώνουμε και μένουμε στη γη μας» (2023-09-23 00:00:00.0)
Θα μας βρούνε μπροστά τους... Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε να μείνουμε στον τόπο μας (2023-09-14 00:00:00.0)
Παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα τρεις μέρες μετά (2022-01-14 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι ευθύνες του κράτους που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την αντιπλημμυρική προστασία (2022-01-13 00:00:00.0)
Νέες καταστροφές από τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης (2021-03-24 00:00:00.0)