ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχεδιασμοί για κλιμάκωση της επίθεσης και στον Λίβανο από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο

Συνεχίζονται οι σφαγές σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024

Η σφαγή των Παλαιστινίων συνεχίζεται, με τον λαό να θρηνεί τα παιδιά του
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε και χτες το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων σε Λωρίδα Γάζας και κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το ξεκλήρισμα οικογενειών και τις δολοφονίες παιδιών και εφήβων.

Στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στο τελευταίο 24ωρο (346η μέρα πολέμου) αναφέρθηκαν τουλάχιστον 20 νεκροί και 76 τραυματίες, με τον νέο συνολικό απολογισμό θυμάτων να αναφέρει 41.226 νεκρούς και 95.413 τραυματίες.

Σε αυτό το κλίμα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες πως περίπου το 90% των παιδιών στη Γάζα πήρε την πρώτη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας και πως η δεύτερη δόση προγραμματίζεται για το τέλος τρέχοντος μηνός.

Επιπλέον, την Κυριακή ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ισχυρίστηκε πως οι δυνατότητες της οργάνωσης παραμένουν «υψηλές», αν και παραδέχθηκε πως «υπήρξαν μάρτυρες και θυσίες (...) όμως, από την άλλη, υπήρξε συσσώρευση εμπειριών και στρατολογήθηκαν νέες γενιές στην αντίσταση».

Οι δηλώσεις του καταγράφονται προτού συμπληρωθεί μια βδομάδα από εκείνες του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως πλέον η Χαμάς «δεν υπάρχει» ως στρατιωτικός σχηματισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε το Σαββατοκύριακο πως στις 10 Σεπτεμβρίου στη Γάζα «κατά μεγάλη πιθανότητα» σκοτώθηκαν τρεις όμηροι στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά από έρευνα και αφορά τους ομήρους Νικ Μπέιζερ και Ρον Σέρμαν και Ελιά Τολεντανό.

Νέες εισβολές στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις εισβολές σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Δυτικής Οχθης, με επίκεντρο αυτή τη φορά την πόλη και τα περίχωρα της Ναμπλούς, όπως τα χωριά Ουρίφ, Μπούκρα, Σάρα. Επίσης ανακοινώθηκε πως έχασε τη ζωή του και ένα 13χρονο αγόρι που είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά τον περασμένο μήνα στην πόλη Τζενίν. Ανακοινώθηκε επίσης και ο θάνατος ενός 43χρονου Παλαιστίνιου τραυματία που είχε υποστεί τραύματα από ισραηλινά πυρά πριν βδομάδες και ο θάνατος ενός 27χρονου που είχε τραυματιστεί στο Τουμπάς από ισραηλινό drone στις 5 Σεπτεμβρίου.

Επίσης χτες, ορδές Εβραίων εποίκων επιτέθηκαν σε ανυπεράσπιστους δασκάλους και μικρούς μαθητές ενός σχολείου Βεδουίνων κοντά στη Χεβρώνα, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπολογίζεται πως οι ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτώβρη έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 704 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά και έφηβοι) και τον τραυματισμό και τις συλλήψεις πολλών χιλιάδων.

Σχεδιασμοί για κλιμάκωση επίθεσης κατά του Λιβάνου

Οι κινήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για όξυνση της πολεμικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων σχεδιασμών για ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σε βάρος γεωπολιτικών αντιπάλων τους (με πρώτο το Ιράν και σε δεύτερο πλάνο Κίνα και Ρωσία).

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Εϊμος Χοκστάιν, στέλνεται για άλλη μια φορά στην περιοχή υποτίθεται για να «αποτρέψει» τη μεγαλύτερη κλιμάκωση των συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τουλάχιστον ενόσω διαρκεί και ο πόλεμος στα νότια σύνορα του κράτους - δολοφόνου στη Γάζα.

«Η κατάσταση στον βορρά δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», είχε πει την Κυριακή σε ένα ακόμη διάγγελμά του ο Νετανιάχου, απειλώντας να προχωρήσει σε «αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στα σύνορα με τον Λίβανο».

Επίσης, χτες ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο, Λόιντ Οστιν, τον ενημέρωσε ότι απομακρύνεται η ευκαιρία για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην αντιπαράθεση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Επιπροσθέτως, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χτες ότι ο επικεφαλής της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού έχει προτείνει μια ταχεία συνοριακή επιχείρηση για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης στον νότιο Λίβανο.

Είναι ενδεικτικό του συντονισμού που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ αλλά και της διακομματικής συναίνεσης σε έναν βαθμό στην πολιτική σκηνή του κράτους - δολοφόνου πως ενώ χτες αναμενόταν στο Τελ Αβίβ ο Χοκστάιν, είχε ήδη μεταβεί στις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον» (Yesh Atid) Γιαΐρ Λαπίντ για συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. Στις ΗΠΑ θυμίζουμε ήταν την περασμένη βδομάδα ο πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, που είχε επίσης συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και κάποιες αντιρρήσεις στα σχέδια κλιμάκωσης της ισραηλινής επίθεσης στον Λίβανο, όχι επί της ουσίας αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρονική συγκυρία. Ισραηλινά ΜΜΕ (i24news, Times of Israel κ.α.) ανέφεραν πως ο Νετανιάχου σκέφτεται να αντικαταστήσει τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Νέα Ελπίδα» Γκιντόν Σα'αρ, επειδή ο Γκάλαντ φέρεται να διαφωνεί με τον σχεδιασμό να κλιμακωθεί εν μέσω του συνεχιζόμενου εδώ και 11 μήνες πολέμου στη Γάζα η σύγκρουση κατά της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Τα νέα πολιτικά μαγειρέματα του Νετανιάχου με στόχο την ενίσχυση της ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού προκάλεσαν χτες την αντίδραση του Μπένι Γκαντς, που τον κατηγόρησε πως «παίζει πολιτικά παιχνίδια» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, αντί να ασχοληθεί «με τη νίκη επί της Χαμάς και την ασφαλή επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων».

Οι ισραηλινές αρχές πάντως χτες μοίρασαν άλλα 9.000 πυροβόλα όπλα σε κατοίκους μεθοριακών περιοχών του Βορείου Ισραήλ για «αυτοπροστασία», πέρα από τα 5.000 άλλα που τους είχε μοιράσει πριν 11 μήνες.

Οπως και να 'χει, την Κυριακή το πρωί ισραηλινά αεροπλάνα πέταξαν προπαγανδιστικά φυλλάδια γραμμένα στα Αραβικά στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου κατά του Λιβάνου, καλώντας τους Λιβανέζους του μεθοριακού χωριού αλ Ουαζάνι να απομακρυνθούν από τις εστίες τους έως τις 16.00 της ίδιας μέρας «έως το τέλος του πολέμου». Σε διαφορετική περίπτωση, τα φυλλάδια ανέφεραν πως θα θεωρηθούν «τρομοκράτες».

Αργότερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως δεν ήταν εξουσιοδοτημένη επίσημα η ρίψη των φυλλαδίων.

Σε «ανθρώπινο λάθος» είχε αποδοθεί νωρίτερα και η εσφαλμένη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που... καταδίκαζε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γ. Γκάλαντ, μολονότι αυτά δεν έχουν (ακόμη τουλάχιστον...) εκδοθεί.

Η επίθεση των Χούθι στο κεντρικό Ισραήλ

Την Κυριακή νωρίς το πρωί οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν «προηγμένο» πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές. Ο πύραυλος δεν πέρασε την αντιπυραυλική ασπίδα, όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό, καθώς αναχαιτίστηκε. Αυτό που έπεσε ωστόσο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Τελ Αβίβ ήταν θραύσματα που από τύχη δεν προκάλεσαν θύματα.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης προειδοποιώντας και με άλλες «εκπλήξεις», τονίζοντας πως κατέρριψαν ακόμη ένα αμερικανικό drone, MQ-9 Reaper (κόστους άνω των 30 εκατ. δολαρίων) που είναι το δέκατο από την αρχή του πολέμου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, ισχυρίστηκε πως ο πύραυλος ήταν ένα νέο είδος «υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου» και πως διένυσε απόσταση 2.040 χλμ. μέσα σε 11,5 λεπτά.

Η Χαμάς έπλεξε το εγκώμιο των Χούθι και εξήρε τη νέα επίθεση στο Ισραήλ. «Εχουμε προετοιμαστεί να κάνουμε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς», ήταν το σχόλιό της.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου απείλησε τους Χούθι με νέα, σφοδρά αντίποινα.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό «Sputnik» πως αρκετές χιλιάδες Χούθι έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ (κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν) σε συνεργασία με σιιτικές πολιτοφυλακές από τη Συρία και το Ιράκ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ανακοινώθηκε πως ξεκίνησε η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου «MV Sounion» στην Ερυθρά Θάλασσα που είχε δεχθεί επίθεση από Χούθι στα τέλη Αυγούστου. Η ρυμούλκηση του (φλεγόμενου σε ορισμένα σημεία) σκάφους έγινε από το ελληνικό ρυμουλκό «Aigaion Pelagos», που το κατηύθυνε βόρεια με τη συνοδεία τριών φρεγατών, ελικοπτέρων και μίας ειδικής μονάδας της ναυτικής αποστολής της ΕΕ, «ASPIDES». Σε επόμενη φάση αναμένεται να συμβάλλει στην ασφαλή απομάκρυνση του τάνκερ η Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με τις δυνάμεις της ΕΕ στην περιοχή.