Επίσκεψη στη Γυάρο
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024

Ιστορικούς τόπους τιμής και μνήμης για τους αγώνες του λαού μας και τους ήρωες των ταξικών αγώνων στη χώρα μας επισκέπτονται αυτές τις μέρες συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΤΑ.

Χθες επισκέφθηκαν τη Γυάρο, το θανατονήσι όπου φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξοντώθηκαν δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές την περίοδο του εμφυλίου (1947 - 1952), την περίοδο 1955 - 1961 και μετέπειτα, κατά τη διάρκεια της χούντας (1967 - 1974).

Η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η Γυάρος, 23 χρόνια μετά την κήρυξή της σε ιστορικό τόπο και των κτιρίων της ως διατηρητέων, βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Και επιχειρεί να αναδείξει την απαίτησή τους να πάψουν να αφήνονται στη φθορά του χρόνου τα κτίρια των φυλακών και οι άλλες εγκαταστάσεις, να υλοποιηθεί επιτέλους η απόφαση για την ανάδειξη της Γυάρου ως Τόπου Ιστορικής Μνήμης και να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις - αναστήλωση κτιρίων, δημιουργία προβλήτα - για να καταστεί το νησί επισκέψιμο.

Την Παρασκευή οι συνταξιούχοι θα επισκεφτούν τα κρατητήρια της οδού Κοραή στην Αθήνα, όπου χιλιάδες αγωνιστές φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τους ναζί πριν οδηγηθούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι ή στο εκτελεστικό απόσπασμα. Επίσης θα επισκεφτούν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, για να τιμήσουν τη θυσία των 200 κομμουνιστών ηρώων που εκτελέστηκαν την 1η Μάη του 1944.