ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να ανακληθούν τα «λουκέτα»

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποκαλύπτεται η «σφαγή» στα τμήματα

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024

Από την κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Με κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στα «λουκέτα» σε σχολεία μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Απαίτησαν να λειτουργήσουν όλες οι κατευθύνσεις των ΓΕΛ και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ που το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγία να καταργηθούν. Ταυτόχρονα διεκδίκησαν να μη συγχωνευθούν τμήματα στα σχολεία τους, διαδικασία που οδηγεί σε σχολικές τάξεις με 28 και 30 παιδιά.

Ηδη σε όλη την Ελλάδα, και στην Αθήνα, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και των αγωνιστικών παρεμβάσεων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών τέθηκαν σε λειτουργία ορισμένες κατευθύνσεις, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί αρκετές ειδικότητες των ΕΠΑΛ που αρχικά δεν είχαν εγκριθεί.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των μαθητών προσπάθησε να συναντηθεί με τους αρμόδιους της Περιφερειακής Διεύθυνσης, αλλά για άλλη μια φορά βρήκε κλειστές πόρτες. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας κατήγγειλε τη στάση αυτή των υπευθύνων και δεσμεύτηκε ότι με ενημερώσεις σε όλα τα σχολεία και τις τάξεις οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να παρθούν πίσω οι άδικες καταργήσεις ειδικοτήτων - κατευθύνσεων και οι συγχωνεύσεις τάξεων.

Σήμερα, οι δάσκαλοι του Πειραιά προχωρούν σε 2ωρη στάση εργασίας και σε όλα τα σχολεία - ειδικά εκεί που συγχωνεύονται τμήματα - διοργανώνουν κοινές δράσεις με τους γονείς έξω από τα σχολεία. Στις 9 π.μ. είναι προγραμματισμένη και η νέα παράσταση διαμαρτυρίας των Ενώσεων Γονέων στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, όπου θα επιδοθούν οι εκατοντάδες υπογραφές που έχουν μαζευτεί στα σχολεία ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων.

Στην Ελευσίνα

Από τη διαμαρτυρία στο Λασίθι
Κινητοποίηση ενάντια στα «λουκέτα» πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα από τον Σύλλογο Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας, την Ενωση Γονέων Ελευσίνας - Ασπροπύργου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κ. Βάρναλης», με τη συμμετοχή και εκπαιδευτικών της Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν αποχή τις δύο πρώτες ώρες των μαθημάτων, ενώ παρευρέθηκε σε αυτήν ο Νίκος Βουρδουμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε έξω από το 3ο Δημοτικό, στο οποίο δύο μαθητές απειλούνται με μετακίνηση σε άλλα Δημοτικά Σχολεία, καθώς τα μορφωτικά τους δικαιώματα θεωρούνται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας «κόστος», και με πορεία κατευθύνθηκαν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και στο δημαρχείο Ελευσίνας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λιβαδειά, χθες το μεσημέρι, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από περιοχές της Βοιωτίας, με εκπροσώπους συνδικάτων και φορέων στο πλευρό τους, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαιτώντας την έγκριση των συνολικά 13 τμημάτων κατεύθυνσης σε 8 Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ της Βοιωτίας όπου μπήκε «λουκέτο» τη φετινή χρονιά.

Παράλληλα οι μαθητές στο Λύκειο του Αγίου Γεωργίου Βοιωτίας προχώρησαν σε κατάληψη, ενώ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προετοιμάζονται μαθητές και γονείς στο ΕΠΑΛ Ορχομενού Βοιωτίας.

Σε συμβολική κατάληψη των Δημοτικών Σχολείων Προκοπίου και Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια, αντιδρώντας στην υποβάθμισή τους, προχώρησαν χτες οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων. Παράλληλα σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αύριο Παρασκευή, με διακοπή της κυκλοφορίας του δρόμου Χαλκίδας - Ιστιαίας στο ύψος του Προκοπίου στις 5.30 μ.μ.

Επίσης σε κατάληψη προχώρησαν μαθητές, γονείς και εκπρόσωποι φορέων στο Λύκειο Μοσχοχωρίου Λαμίας, απαιτώντας την έγκριση ολιγομελούς τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών στην Γ' Λυκείου.

Στον Νομό Λασιθίου, η συνέχεια δόθηκε χτες με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας Συλλογών Γονέων, της Ενωση Γονέων, της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Μεραμπέλου - Λασιθίου που έγινε έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Αγιο Νικόλαο. Απαίτησαν την ανάκληση όλων των λουκέτων, καθώς και τη στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας "ξεχάσει" και θα παλέψουμε για το δίκαιο των παιδιών μας αποφασισμένοι και ενωμένοι. Τρία τμήματα λιγότερα γενικής παιδείας και 33 τμήματα λιγότερα πληροφορικής/τεχνολογίας οικιακής οικονομίας είναι το αποτέλεσμα της απόφασης στη Δευτεροβάθμια για το νομό. Η απόφαση διακινδυνεύει την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά κυρίως είναι αντιπαιδαγωγική, υποβαθμίζει το μάθημα στα σχολεία και έχει άμεσο αντίκτυπο στους μαθητές. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σημειώθηκαν ανάλογες αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις, με τις 3 ανακλήσεις συγχωνεύσεων να μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Ζητάμε την ανάκληση όλων των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων» τονίζουν στο κοινό ψήφισμα τους, οι φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκείς διεκδικήσεις για όρους εκπαίδευσης πραγματικά σύγχρονους (2024-09-27 00:00:00.0)
Ανυποχώρητα για να μην μπει «λουκέτο» σε κανένα τμήμα (2024-09-18 00:00:00.0)
«Πάρτε δασκάλους, καλύψτε τα κενά, οι συγχωνεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά!» (2021-10-22 00:00:00.0)
Οι μαθητές διεκδικούν σε όλη τη χώρα (2020-09-25 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις συγχωνεύσεις (2014-05-29 00:00:00.0)
Ερχονται νέες συγχωνεύσεις σχολείων (2014-05-16 00:00:00.0)