Πάντα στο μυαλό, στην καρδιά, στους αγώνες...

Ξεχωριστό το φετινό περίπτερο του «Ριζοσπάστη» με στιγμές από την 50χρονη διαδρομή του μετά τη νόμιμη επανέκδοση

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024

Η ξεχωριστή 50ή επέτειος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» συμπίπτει με τη συμπλήρωση σε λίγες μέρες 50 χρόνων από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη», ο οποίος έχει τη δική του παρουσία στο Φεστιβάλ.

Κοντά στην Κεντρική Σκηνή, ο επισκέπτης μπορεί να δει πρωτότυπα ιστορικά φύλλα της εφημερίδας, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του περιπτέρου, οι επισκέπτες ξεχώριζαν δύο εμβληματικά πρωτοσέλιδα.

Το ένα, εκείνο το πρώτο φύλλο της νόμιμης επανέκδοσης, που με συγκίνηση έπαιρναν στα χέρια τους 50 χρόνια πριν σύντροφοι, αγωνιστές και με αντίστοιχη συγκίνηση διάβαζαν οι επισκέπτες. «Τόσα χρόνια σε διαβάζαμε κρυφά. Καλώς όρισες σου γράφω...», στο πρωτοσέλιδο.

Το άλλο, το πρωτοσέλιδο - αφίσα με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να ανεμίζει και τον τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ψηλά τη σημαία!», παρά την υποστολή της κόκκινης σημαίες από τους τρούλους του Κρεμλίνου.

Στο περίπτερο του «Ριζοσπάστη» έχουν επιλεγεί από το πλούσιο αρχείο του φωτογραφίες από τη διακίνησή του, την υπεράσπισή του απέναντι σε διώξεις, στιγμιότυπα που μαρτυρούν τη θέση του ανάμεσα στους εργάτες σε αυτήν την 50χρονη πορεία του. Εκτίθεται επίσης φάκελος από την αποδελτίωση δημοσιευμάτων από το αρχείο του.


Επίσης, ο επισκέπτης καλείται να εκφράσει με τον δικό του τρόπο, σε λευκώματα, την εμπειρία του, τις σκέψεις του. Εκεί διαβάσαμε για παράδειγμα για την «πρώτη και συνεχή από τότε ανάγνωση»: «Πάντα στην καρδιά, στο μυαλό, στα χέρια», έγραψε ένας επισκέπτης.