Πλατιά διακινούνται ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής»
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024

«Βουίζει η Αθήνα σαν ένα μελίσσι με τη σημερινή έναρξη της τριήμερης λαϊκής γιορτής της ΚΝΕ στο γήπεδο του Ζωγράφου. Η Αθήνα κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες της. Από τα προάστια οι νέοι προγραμματίζουν τη μαζική τους προσέλευση στο Φεστιβάλ. Με τα πανό τους, τα κόκκινα μαντήλια της ΚΝΕ, τις κονκάρδες και προπαντός: Την ανοιχτή καρδιά, το κέφι, τη συντροφικότητα».

Με αυτά τα λόγια «προϋπαντούσε» ο «Ριζοσπάστης» την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις 19 Σεπτέμβρη 1975 στο γήπεδο του Ζωγράφου.

Φυσικά από τότε η εφημερίδα μαχητικά έδινε πάντα το «παρών» σε όλη αυτήν την υπέρλαμπρη φεστιβαλική πορεία, μετέδιδε σε κάθε γωνιά της χώρας τον παλμό της.

«Ανοίγει σήμερα για να γράψει ιστορία» (...) «Από απόψε και μέχρι το Σάββατο η καρδιά μας, η καρδιά χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών, της εργατικής τάξης και του λαού της Αττικής, των παντοτινά νέων και πρωτοπόρων, θα χτυπάει εκεί, προσθέτοντας τις νέες σελίδες στην ιστορία της "μικρογραφίας του μέλλοντος" που έγινε θεσμός». Είναι ο κεντρικός τίτλος και μερικές από τις γραμμές του «Ριζοσπάστη» της χτεσινής πρώτης μέρας του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Και αυτό το φύλλο διακινείται σε κάθε γωνιά του Πάρκου Τρίτση, με όποιον και όποια το κρατάει στα χέρια να κουνάει καταφατικά το κεφάλι νιώθοντας κομμάτι αυτής της Ιστορίας. Από τις πύλες ακόμα της «κόκκινης πολιτείας», μέλη του Κόμματος δεν αφήνουν επισκέπτη να περάσει χωρίς να του απευθύνουν με τον «Ριζοσπάστη». Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το ένθετο που θα έχει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» για τα 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση της εφημερίδας μας στις 25 Σεπτέμβρη 1974.

Ταυτόχρονα, μέλη της ΚΝΕ διακινούν την επετειακή έκδοση του «Οδηγητή», με το κατακόκκινο εξώφυλλο να μαγνητίζει αμέσως τα βλέμματα των επισκεπτών. Το περιοδικό της ΚΝΕ, φτιαγμένο με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό, φιλοξενεί στις σελίδες του εκτενές αφιέρωμα στην ιστορία του Φεστιβάλ και η προσπάθεια να πιαστούν οι αυξημένοι στόχοι διακίνησης που έχουν θέσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ συνεχίζεται αμείωτη.