«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΩΝΙΑ»
Με μια ενδιαφέρουσα έκθεση ανοίγει τη συζήτηση
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024

Γύρω από τις αλήθειες και τα ψέματα σχετικά με το φαινόμενο της ανισότιμης θέσης των γυναικών στην κοινωνία, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις διαφορετικές βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καλεί τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ να προβληματιστούν η «Κόκκινη Γωνιά» για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών.

Στο Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, που δεν λείπει από τα Φεστιβάλ των τελευταίων χρόνων, η φετινή δραστηριότητα αντλεί το υλικό της από τη συλλογική προσπάθεια που έχουν κάνει τα μέλη της ΚΝΕ να καταγράψουν πλευρές της αστικής ιδεολογίας γύρω από την ανισοτιμία και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, όπως εκφράζονται μέσα από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Στην έκθεση που οριοθετεί την «Κόκκινη Γωνιά» τα βλέμματα τραβά το «βιβλίο της αληθινής γνώσης»: Μπροστά στις σελίδες του ταμπλό που έχει τη μορφή ενός μεγάλου βιβλίου, τα μέλη της ΚΝΕ που έχουν αναλάβει την υποδοχή και ξενάγηση, ανοίγουν τη συζήτηση, θέτουν ερωτήματα, ανταλλάσσουν απόψεις.

Ξεκινούν από το υλικό υπόβαθρο της ανισοτιμίας: Τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής. Διαπιστώνουν πως η ανισοτιμία δεν υπήρχε πάντα, γεννήθηκε μαζί με την ταξική κοινωνία και θα εκλείψει μαζί της.

Στα επόμενα ταμπλό η έκθεση παραθέτει ενδεικτικά αποσπάσματα από πανεπιστημιακά συγγράμματα με θεωρίες που αποσυνδέουν την ανισοτιμία της γυναίκας από την ταξική της ρίζα.

Και η συζήτηση συνεχίζεται: Γιατί δεν είναι η «πατριαρχία», η «κυριαρχία των ανδρών στα όργανα εξουσίας» η ρίζα του προβλήματος; Αρκεί η αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων για να επέλθουν αλλαγές; Πού στοχεύουν οι θεωρίες που αμφισβητούν τη βιολογική διάκριση των φύλων και παρουσιάζουν το «δίπολο άνδρας - γυναίκα» ως κάτι «ξεπερασμένο»;