Εστίες αγώνα σε κάθε γωνιά του Φεστιβάλ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες, και μικρές εστίες αγώνων ξεπηδούν σε διάφορα σημεία στο Πάρκο Τρίτση.

Μία από αυτές είναι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Εκεί φορείς και σύλλογοι ενημερώνουν και κινητοποιούν τον κόσμο που περνάει και με ενδιαφέρον σταματάει, για να ρωτήσει ή να ενισχύσει. Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων ενημερώνει για τις ελλείψεις στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά. «Αλήθεια, πώς μπορεί να γίνει μάθημα τον 21ο αιώνα με 25 και 30 μαθητές στην τάξη; Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξειδικευμένη στήριξη του παιδιού με αναπηρία ή και του νέου προσφυγόπουλου;», αναρωτιέται και απαιτεί την Ειδική Αγωγή που αρμόζει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή, για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και την αποκατάσταση, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στις 12 μ., στο υπουργείο Υγείας.

Οι εστίες αγώνα είναι πολλές και πιο δίπλα το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών συγκεντρώνει τα βλέμματα αρκετού κόσμου. Στο τραπεζάκι τους δεσπόζουν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», σχετικές με τη Δικαιοσύνη, όπως η «Συνταγματική Εκφραση της Δικτατορίας του Κεφαλαίου η Δίκη της Χρυσής Αυγής», ένα βιβλίο που τραβάει το ενδιαφέρον ανήμερα της 11ης επετείου δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική, ναζιστική οργάνωση. Δεκάδες κόσμου σταματούσαν να συζητήσουν με τους δικηγόρους που βρίσκονταν στο περίπτερο., οι οποίοι ενημέρωναν για τα προβλήματα του κλάδου, μοιράζοντας παράλληλα την ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» ενόψει του νέου δικαστικού έτους.

Οι σημαίες της Παλαιστίνης κυματίζουν στο Στέκι της ΕΕΔΔΑ και της ΕΕΔΥΕ


Το Φεστιβάλ δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, που βιώνει τη γενοκτονία από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και με μια βόλτα στο Πάρκο Τρίτση είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς. Ως εκ τούτου, το Στέκι της ΕΕΔΥΕ αλλά και αυτό της ΕΕΔΔΑ αποτελούν πόλο έλξης, ειδικά από τη στιγμή που οι σημαίες της Παλαιστίνης κυματίζουν και ξεπροβάλλουν, καθώς προχωράει κάποιος προς αυτά.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στο δικό της τραπεζάκι δίνει το δικό της στίγμα, με αφίσες και ενημερώσεις για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και βροντοφωνάζουν να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ από την χώρα μας. Πιο δίπλα στο τραπεζάκι της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, αποτίουν φόρο τιμής στην Παλαιστίνη με μικρές καλλιτεχνικές δημιουργίες, τσάντες ή αφισούλες που στέλνουν το μήνυμα της Λευτεριάς στην Παλαιστίνη.

Φυσικά, νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία σταματούν και ρωτούν για τον σκοπό των δύο φορέων και δείχνουν την ίδια ώρα την στήριξή τους προς την Παλαιστίνη.

Πόλος έλξης ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης

Μία από τις λατρεμένες συνήθειες του Φεστιβάλ είναι και η επίσκεψη στο στέκι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. Ο κόσμος σταματάει στο τραπεζάκι, όπου συνομιλεί με τους ανθρώπους του συνδέσμου. Παίρνει στα χέρια του την ανακοίνωση για την κατάσταση στην Κούβα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κουβανική Επανάσταση από το εμπάργκο των ΗΠΑ, του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και άλλων φυσικών καταστροφών.

Φυσικά, από τις πρώτες ώρες του Φεστιβάλ σχηματίζονται στο μπαρ που έχει δημιουργήσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, για να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά ποτά της Κούβας.

Το Στέκι Περιβάλλοντος και η έκθεσή του πιο επίκαιρα από ποτέ

Τον Αύγουστο η φωτιά στο Βαρνάβα έφτασε να καίει μέσα σε αστικό ιστό στο Χαλάνδρι. Ποιες είναι όμως οι αιτίες μίας τέτοιας φυσικής καταστροφής; Η απάντηση δίνεται στο Στέκι Περιβάλλοντος, εκεί όπου υπάρχει ενημέρωση για την θέση του ΚΚΕ για το περιβάλλον μέσα από ανακοινώσεις, αλλά και διάφορες σχετικές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Δίπλα από το στέκι έχει στηθεί μία μικρή έκθεση, η οποία ενημερώνει για το «ακραίο φαινόμενο», που δεν είναι άλλο από την επικίνδυνη πολιτική του αστικού κράτους που γεννά προδιαγραμμένα εγκλήματα. Παράλληλα, ενημερώνει με παραδείγματα προστασίας του περιβάλλοντος από την ΕΣΣΔ και στέλνει το μήνυμα πως «η σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος είναι η κόκκινη σημαία του σοσιαλισμού!».

Το αγωνιστικό παρελθόν συναντάει το παρόν

80 χρόνια συμπληρώνονται από το 1944, χρονιά που ο αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση του ναζί κατακτητή φούντωσε. Κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα προβάλλονται στο 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το στέκι ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμάει τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944. Ο κόσμος επισκέπτεται το τραπεζάκι, για να μάθει, να θυμηθεί και να κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν. Πιο δίπλα η έκθεση εξιστορεί τα γεγονότα της χρονιάς - ορόσημο για την απελευθέρωση της Ελλάδας και τον ηρωικό αγώνα του λαού, με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες.