ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θερμή υποδοχή στους ξένους συνδικαλιστές που συμμετέχουν στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Συνάντηση με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024

Συνάντηση με τους συνδικαλιστές και τις συνδικαλίστριες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Παλαιστίνη, που βρίσκονται στην Ελλάδα, και οι οποίοι συμμετέχουν στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», είχε, χτες, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στον Περισσό βρέθηκαν ο Chris Smalls, ιδρυτής του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon» (ALU), ο Olivier Mateu, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, η Virginia Piazzolla, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, και η Suzan Tayseer Salam, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ, που χτες μίλησαν και στην εκδήλωση στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων (βλ. επόμενες σελίδες).

Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στην έδρα της ΚΕ και στη μόνιμη έκθεση ντοκουμέντων από το Αρχείο του Κόμματος, ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, τους καλωσόρισε απευθύνοντας θερμά λόγια, ειδικά για τη σημασία της συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σημείωσε, ταυτόχρονα με την παρέμβαση των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα, έχει προβάλει πολλά πράγματα «από τη δική σας δράση».


Στο πιο απλό ερώτημα κάθε εργαζόμενου, όταν ένα συνδικάτο τον καλεί να συσπειρωθεί στις γραμμές του, «πού αλλού γίνονται αυτά;» «εμείς απαντάμε δείχνοντας τα δικά σας παραδείγματα, τη Μασσαλία και το Παρίσι, την Παλαιστίνη, την "Amazon"».

Είναι, σημείωσε, πολύ σημαντικό παράδειγμα το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε από λαούς προς τον λαό της Παλαιστίνης. Αυτό φανερώνει, συνέχισε, και τις δυνατότητες που υπάρχουν για συντονισμό των εργαζομένων, κάτι που δεν είναι εύκολο, όμως η αλληλεγγύη είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη των αγώνων.

Ο Γ. Πρωτούλης τους ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και στην ΕΕ, για τους σφοδρούς ανταγωνισμούς και τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στα οποία εμπλέκεται και η Ελλάδα, με θύματα τους λαούς όλου του κόσμου. Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι οι πολεμικές δαπάνες της περιόδου είναι οι μεγαλύτερες από αυτές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Ανέδειξε ότι τα αστικά κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν κοινή κατεύθυνση να φορτώνουν τα βάρη στους λαούς και να τους οδηγούν στον πόλεμο. Ενώ, με αφορμή και την πείρα που μετέφεραν οι ξένοι συνδικαλιστές, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι μεγάλα αστικά κόμματα που εναλλάσσονται σε κυβερνητικές θέσεις σε μια σειρά από χώρες, και έχουν τσακίσει εργασιακά και άλλα δικαιώματα, δικαίως απαξιώνονται σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Πρόσθεσε ότι όπου το σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τη μεγάλη αυτή δυσαρέσκεια αξιοποιώντας σοσιαλδημοκρατικές ή άλλες «αριστερές» τάχα δυνάμεις, αξιοποιεί την ακροδεξιά, που αποτελεί «παιδί» του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η διέξοδος, επισήμανε, βρίσκεται στην αυτοτελή οργάνωση των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, στην πάλη για να κατακτήσουν τη δική τους εξουσία.

Ο Chris Smalls επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η επίσκεψή του και η συμμετοχή στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και ότι προσπαθούν να ενισχύσουν τη διεθνή αλληλεγγύη, ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος από αυτόν που προβάλλουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις ΗΠΑ. Η στήριξή σας, είπε, είναι κίνητρο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Αναφέρθηκε συνοπτικά και στις εκλογές στις ΗΠΑ, μεταφέροντας τη θέση τους ότι «δεν στηρίζουμε ούτε Κάμαλα Χάρις ούτε Τραμπ».

Η Suzan Tayseer Salam μίλησε για τους θανάτους αμάχων που έχουν ξεπεράσει τους 40.000, ενώ τόνισε ότι παλεύουν για να δείξουν ότι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, κλέβει τους φτωχούς, τους στερεί τη ζωή και προκαλεί πολέμους. «Θέλουμε να ζήσουμε στη γη μας», είπε, «με αξιοπρέπεια και σεβασμό». Ακόμα σημείωσε ότι ο δρόμος της πάλης πρέπει να ενισχυθεί και ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ενωθούν σε ταξική βάση αλλά και ότι η επίδραση των μαρξιστικών - λενινιστικών αρχών είναι πολύ σημαντική.

Ο Olivier Mateu αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία. Σχολιάζοντας την περιβόητη συγκρότηση του «Μετώπου» για να μπει «φραγμός στην ακροδεξιά», σημείωσε ότι τελικά έγινε το αντίθετο, και τόνισε πως είναι «σημαντικό, κυρίως η νεολαία να βγάλει συμπεράσματα».

Μιλώντας για το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του και ότι «έχουμε μεγάλες προσδοκίες από εσάς».

Και, όπως τους απάντησε ο Γ. Πρωτούλης, «να ξέρετε ότι εδώ, σ' αυτήν τη γωνιά της Ευρώπης υπάρχει ένα κόμμα, το ΚΚΕ, που ισχυροποιείται διαρκώς, που παλεύει, που μεταδίδει στην εργατική τάξη της χώρας μας την πείρα και τις κατακτήσεις σας... Είστε στο μυαλό και στην καρδιά μας και το ΚΚΕ είναι ένας σταθερός σύντροφός σας, που σας στηρίζει».