ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ
Μέχρι το πρωί με αμείωτο κέφι...

...στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζόμενων

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024

Babo Koro
Σχεδόν μέχρι τις πρωινές ώρες κράτησε το πρόγραμμα στη Σκηνή Φοιτητών & Νέων Εργαζομένων, την Τετάρτη, που διαδοχικά πήραν τα μικρόφωνα οι Polkar, οι Babo Koro και οι Γκιντίκι.

Οταν ανέβηκαν οι Polkar, έκαναν αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν. Με τη μουσική και τα τραγούδια τους να βάλουν φωτιά στο κοινό! Η πανηγυρτζίδικη balkan έκανε τα θαύματά της, έχοντας ως άξονα τη μουσικοθεατρική performance με διαδραστική επικοινωνία με το κοινό, περνώντας αβίαστα από τα μουσικά είδη όπως η folk/rock/indie/country/pop/gospel, χωρίς να ξεχνούν τα ρεμπέτικα ή την παραδοσιακή μουσική.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, αφού πρώτα χαιρέτισε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως το καλύτερο που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, ερμήνευσε μεταξύ άλλων τα «Mαμά θα γίνω ροκ σταρ», «Κάνε με ό,τι θες», «Το τραγούδι της καλής παντρειάς», το ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη «Φάνταζες ως πριγκιπέσσα» σε ροκ-βαλκανική διασκευή, τη «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου, το «Ξωτικό» σε ικαριώτικο ρυθμό και το «Μην κλαις» της συντρόφισσας Σωτηρίας Μπέλλου, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος. Η βραδιά των Polkar έκλεισε με το τραγούδι τους «Επανάσταση».

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του, μετά από ταξίδι του στη Σερβία, το 2013. Στα σλάβικα «polkar» σημαίνει «μεθυσμένος χορευτής που τραγουδά φάλτσα». Ο Γιώργος Παπαγεωργίου ούτε μεθυσμένος ήταν, ούτε φάλτσα τραγουδούσε. Αλλά κατάφερε να μεθύσει το κοινό.

Polkar
Κι έπειτα με τους Babo Koro άνοιξε την αυλαία στους παραδοσιακούς ήχους. Στην περίπτωση των Babo Koro αυτοί οι ήχοι, βαλκανικοί και μεσογειακοί, συνδυάζονται με σύγχρονα ακούσματα και τη φρέσκια ματιά των νέων δημιουργών.

«Είμαστε εδώ στο πολυαγαπημένο Φεστιβάλ που κλείνει 50 χρόνια, χαρούμενοι που είμαστε μαζί σας», δήλωσαν ανοίγοντας το πρόγραμμά τους.

Στη συνέχεια, διασκέδασαν και ταξίδεψαν το κοινό με ξεσηκωτικούς σκοπούς.

Με «καράβι» την παράδοση και «πυξίδα» τα πολύμορφα προσωπικά τους ακούσματα, συνέχισαν οι Γκιντίκι, που ταξίδεψαν τον κόσμο στον μουσικό πλούτο της χώρας μας, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την συγκλονιστική πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Παρά το προχωρημένο της ώρας, η φοιτητική σκηνή ήταν κατάμεστη και η παρέα από τη Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια της στο μουσικό στερέωμα, ξεσήκωσε το πολυπληθές κοινό.

Οι Τάσος Κοφοδήμος (λαούτο, τραγούδι), Κωνσταντίνος Λάζος (κλαρίνο, γκάιντα, κιθάρα, φωνή), Θοδωρής Σιούτης (βιολί, φωνή) και Αλέξανδρος Καρλής (κοντραμπάσο) με τη συνδρομή του Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου στα κρουστά, μας ταξίδεψαν, μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια τους σε Ηπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο κ.α. Από τις πρώτες κιόλας νότες, οι χοροί ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν σε όλη τη συναυλία, με ένα ξέφρενο γλέντι να στήνεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες...





Γκιντίκι
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ (2022-09-23 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα στις σκηνές του Φεστιβάλ στην Αθήνα (2022-08-20 00:00:00.0)
Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος (2010-02-02 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά στον «902 TV» (2009-06-10 00:00:00.0)
Στη "χώρα των ασμάτων" και των "Θαυμάτων" (1997-09-20 00:00:00.0)
"Συνήθειες" στη "χώρα των ασμάτων" (1997-04-04 00:00:00.0)