Δυνατά μηνύματα με γκράφιτι
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024

Απέναντι από την εικαστική έκθεση πριν την Κεντρική Σκηνή το κοινό υποδέχονται μεγάλα τελάρα, όπου οι καλλιτέχνες γκράφιτι Atek, Lune82, Spent1 ζωγραφίζουν ζωντανά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, δημιουργούν, δείχνοντας την τεχνική και συνομιλώντας με τους επισκέπτες.

«Από μια ποικιλία συναισθημάτων που προκαλείται από τη δημιουργική συμμετοχή στο Φεστιβάλ κατά την προετοιμασία του και κατά την πραγματοποίησή του, ξεχωρίζει μέσα μου φέτος μια καταιγίδα συγκίνησης.

Η δράση, η θεωρία, η δίψα για την ολοκλήρωση του ονείρου, η έμπνευση από την αυτοθυσία και το ταξικό φιλότιμο, είναι οι γεννήτριες δυνάμεις που βάζουν σε κίνηση τα πόδια να ανέβουν τη σκάλα που είναι εδώ και μας περιμένει να την ανέβουμε, για να χτίσουμε κάτι άλλο ψηλά στον ουρανό», μας λέει ο Atek.

Ρωτάμε τον Lune82, γιατί επέλεξε να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στέλνοντας μήνυμα για λευτεριά του παλαιστινιακού λαού. «Είναι μια ανοιχτή δήλωση με ένα απλό και πολύ κατανοητό μήνυμα. Να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος του παλαιστινιακού λαού και η γενοκτονία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. 75 χρόνια συμβαίνει αυτό το στυγερό έγκλημα στον λαό της Παλαιστίνης που σήμερα πραγματοποιεί ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός μαζί με το κράτος του Ισραήλ.


Θέλουν να εξαφανίσουν και να σκλαβώσουν έναν ολόκληρο λαό, για να κάνουν την Παλαιστίνη δικό τους οικόπεδο, ώστε να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους πλάνα στην περιοχή και την ευρύτερη γεωγραφική ζώνη. Πρέπει να σταματήσει τώρα αυτή η σύγχρονη κτηνωδία και να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Από την πλευρά του, ο Spent1 εξηγεί ότι «με αφορμή το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", δημιούργησα αυτό το έργο, με κεντρικό ήρωα έναν εργάτη, ως σύμβολο της εργατικής τάξης. Μέσα από μια διαδικασία αποδόμησης των μορφών, οι ρωγμές και τα σπασίματα του σχεδίου αποκαλύπτουν εικόνες που αποτυπώνουν την καθημερινή πάλη, το όραμα για το μέλλον και τη διαρκή επαναστατική προσπάθεια. Η συμμετοχή μου στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή, δεδομένης της πλούσιας ιστορίας του και της καθοριστικής του παρουσίας ως το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στη χώρα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που το έργο μου αποτελεί μέρος αυτής της σημαντικής γιορτής της εργατικής τάξης και των αγώνων της».