ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και κατοίκους!

Συγκέντρωση στους Αγίους Θεοδώρους το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη από σωματεία και φορείς

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024

Από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη
Σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων για το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και των κατοίκων στις περιοχές που γειτνιάζουν με βιομηχανικές μονάδες, με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό «ατύχημα» στα διυλιστήρια της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους, οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, καλώντας σωματεία και φορείς να στηρίξουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στους Αγίους Θεοδώρους, στην περιοχή που έζησε το πρόσφατο σοβαρό «ατύχημα», την πυρκαγιά και τις εκρήξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζομένων και μόνο από τύχη δεν οδήγησαν σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Θα προηγηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας και την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορίνθου.

«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο έναν χώρο δουλειάς ή κλάδο, αφορά όλους τους εργαζόμενους», τονίζει το Σωματείο και καλεί τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.

Το Σωματείο εκφράζει την οργή του για την ανακοίνωση με την οποία η εταιρεία καθησυχάζει τους επενδυτές, ότι είναι «πλήρως ασφαλισμένη» για τις υλικοτεχνικές βλάβες που υπέστη και για τη «λειτουργική απώλεια κερδών».

Τρελά κέρδη από την εξυπηρέτηση του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ

«Τα κέρδη είναι ασφαλισμένα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν», σχολιάζει. «Ολα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου», προσθέτει και υπενθυμίζει ότι η «Motor Oil» αποκομίζει «τρελά κέρδη ανεφοδιάζοντας δεξαμενόπλοια αμερικανικών συμφερόντων στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για λογαριασμό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, για να συνεχίζει με τις ευλογίες και της κυβέρνησης της ΝΔ τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού». Πρόκειται για «κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα», καταγγέλλει και απαιτεί να σταματήσουν η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ο ανεφοδιασμός από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων.

«Είναι δικαίωμα όλων μας να γυρνάμε από τη δουλειά αρτιμελείς και σε αυτό δεν κάνουμε καμία διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε το 2024 να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μην ξέρουμε πώς και αν θα βγούμε από το εργοστάσιο. Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της ασφάλειας των κατοίκων και των περιοχών που γειτνιάζουν στο διυλιστήριο, όπως και σε άλλες επιβαρυμένες βιομηχανικές περιοχές.

Πρέπει να υπάρχουν πρόβλεψη και ανάλογος σχεδιασμός για την αποφυγή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος - όφελος για το κεφάλαιο. Με τη δική μας πάλη, με τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, να πετύχουμε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, να δουλεύουμε τελικά με ασφάλεια», καταλήγει το Σωματείο.