ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Δυναμώνει η πολύμορφη δράση, κλιμάκωση με απεργία τον Νοέμβρη

Στις 30 Σεπτέμβρη η μεγάλη σύσκεψη των σωματείων της Αττικής

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024

Σε τροχιά συντονισμού και κλιμάκωσης των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων κινούνται εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Με την κυβέρνηση να σκοπεύει να φέρει και νέες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις το επόμενο διάστημα, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τις πιο πρόσφατες (με την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας, τη 13ωρη δουλειά και την ψηφιακή κάρτα κ.ά.) ώστε να εμπλουτίσει κι άλλο το οπλοστάσιο της εργοδοσίας, τα σωματεία «ανεβάζουν ρυθμούς».

Ταυτόχρονα, η ακρίβεια, η φοροληστεία, τα «λουκέτα» σε σχολεία και τμήματα, η τραγική κατάσταση στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δυσαρέσκεια σε πλατιά τμήματα εργαζομένων, με τα σωματεία να αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης που θα κορυφωθούν με μεγάλη απεργία μέσα στον Νοέμβρη. Αλλωστε, η πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση υιοθετήθηκε και στη ΓΣΕΕ μετά από πρόταση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οι επόμενες μέρες είναι μέρες καθημερινών αγωνιστικών παρεμβάσεων (βλ. και σελ. 31), ενώ μέσα από συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες συντονισμού συσπειρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΜΕ, με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του μεγάλου συλλαλητηρίου των σωματείων, παρουσίασε την πρόταση πάλης και διεκδίκησης από τα συνδικάτα. Μάλιστα, τα συνδικάτα αναμένεται να επαναφέρουν την Πρόταση Νόμου για την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που είχαν επεξεργαστεί με τη συμβολή του ΠΑΜΕ το 2016 και είχε συγκεντρώσει πάνω από 500 υπογραφές συνδικαλιστικών οργανώσεων, με στόχο να συζητηθεί και να υπογραφεί από ακόμα περισσότερα συνδικάτα και να δοθεί έτσι ώθηση σε νέες κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο επίσης της προσπάθειας συσπείρωσης νέων δυνάμεων, το ΠΑΜΕ θα προχωρήσει σε πανελλαδική σύσκεψη στις 9 και 10 Νοέμβρη. Με παρακαταθήκη τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της μεγάλης σύσκεψης του 2022, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.000 συνδικαλιστές, εκπροσωπώντας 506 συνδικαλιστικές και 66 συνταξιουχικές οργανώσεις, το ΠΑΜΕ σχεδιάζει την προετοιμασία της νέας μεγάλης σύσκεψης, ώστε να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, να μετρήσει αυξημένη παρουσία και συμμετοχή από συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Στις 30 Σεπτέμβρη η σύσκεψη συντονισμού στην Αθήνα

Παράλληλα, κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής έχουν απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης, την ανάπτυξη αγώνων σε χώρους δουλειάς και κλάδους.

Το κάλεσμα έχει αποδέκτες το σύνολο των σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της Αττικής, αλλά και τις Ομοσπονδίες. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

«Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, της μαχητικής απάντησης στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, που για τους επιχειρηματικούς ομίλους κρατάει "μεγάλο καλάθι", τη στιγμή που στους εργαζόμενους επαναλαμβάνει χρεοκοπημένα άλλοθι για να δικαιολογήσει το τσάκισμα της ζωής τους», σημειώνουν τα σωματεία στο κάλεσμα για τη σύσκεψη. Καλούν όλα τα σωματεία να μπουν σε νέα φάση διεκδίκησης και ζωντανής λειτουργίας, με περισσότερους εργαζόμενους στις διαδικασίες τους, «για να πάρουμε πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουμε όλες τις αντεργατικές επιλογές, τους αντεργατικούς νόμους. Για να σταματήσει η ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. Τώρα να πλατύνει το μέτωπο του αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας με νέες δυνάμεις.

Απέναντι στον ρεαλισμό των εθνικών στόχων της ανάπτυξης, κόντρα στον ατομισμό που γεννάει μοιρολατρία, οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν ότι φέρνουν αποτελέσματα!».

Ενώ, απαντώντας στη διαρκή επίκληση των δημοσιονομικών στόχων από την κυβέρνηση, σημειώνουν ότι «την ίδια ώρα που υπάρχει τεράστια αύξηση των πολεμικών δαπανών και της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, για την προστασία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και όχι μόνο, για τις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει τίποτα. Οι κίνδυνοι που δημιουργεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι τεράστιοι για τον λαό, αν σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».

Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Παράλληλα, και μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη

-- Σύσκεψη με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κοδράτου 21 - Μεταξουργείο, Αθήνα, 3ος όροφος) με θέματα συζήτησης: Την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, εξελίξεις στον κλάδο, σχεδιασμό δράσης για το επόμενο διάστημα.

-- Σε Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά στις 10 μ.μ. το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας, στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20, ισόγειο).

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών ν. Πειραιά - Αττικής και Νήσων, στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σε κινητοποιήσεις οι διανομείς της «Wolt» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.), συγκέντρωση στις 11 π.μ. στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας και μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας προχωρούν την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη οι διανομείς στην ψηφιακή πλατφόρμα «Wolt». Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει την κινητοποίηση σε Γενική Συνέλευση, στην οποία συζήτησαν και για το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, με τη στήριξη και τη συμβολή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Μεταξύ άλλων παλεύουν για: Αύξηση των αμοιβών, πρόσληψη των διανομέων απευθείας από τη «Wolt» και κατάργηση των «στολαρχών - διαχειριστών» που δρουν ως ενδιάμεσοι εργολάβοι, κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος» και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους freelancers, άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας χωρίς καμία χρηματική εγγύηση από τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη οι διανομείς της «Wolt» αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία στις 28 Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αυξήσεις και μέτρα προστασίας.