ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ
Η Κίνα είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας μας»
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024

Copyright 2023 The Associated

Από παλιότερη άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Τη διαρκή και πολυμέτωπη όξυνση της αναμέτρησης ΗΠΑ - Κίνας ανέδειξε μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, σε μια περίοδο που αυτή «διαπερνά» καθένα από τα «εύφλεκτα μέτωπα» σε όλο τον πλανήτη.

«Είναι διαπιστωμένο ότι πρόκειται για την πιο μεγάλη πρόκληση της ιστορίας μας», τόνισε ο Κάμπελ για την Κίνα, προσθέτοντας ότι «ειλικρινά, ο Ψυχρός Πόλεμος ωχριά σε σύγκριση με την πολύπλευρη πρόκληση που αντιπροσωπεύει η Κίνα», αλλά και ότι «δεν είναι μόνο κάτι που αφορά ένα στρατιωτικό ζήτημα, αφορά όλους τους τομείς. Αφορά το τι γίνεται στον παγκόσμιο Νότο, τι συμβαίνει σε σχέση με την τεχνολογία», καταλήγοντας ότι «οφείλουμε να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας σε όλους τους τομείς». Την ίδια στιγμή, με φόντο την όξυνση διαφόρων διεργασιών γύρω από την «αντιμετώπιση» των κινεζικών επιχειρήσεων και της «υπερπαραγωγής» που η δράση τους δημιουργεί αυξάνοντας την πίεση στις αμερικανικές (και όχι μόνο) ανταγωνίστριές τους, είπε ότι στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων «έχουμε ανάγκη περισσότερη υποστήριξη». Εδώ και γύρω στα 20 χρόνια, «για πολλές από τις χώρες αυτές είναι πολύ σημαντικό να κάνουν δουλειές με την Κίνα», παρατήρησε.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Κάμπελ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Τζιάν, υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά «υπερέβαλε δημόσια και εσκεμμένα τη δήθεν απειλή που δημιουργεί η Κίνα, προωθώντας την αντιπαράθεση μεταξύ στρατοπέδων» και επικρίνοντας την Ουάσιγκτον επειδή καθορίζει τις διμερείς σχέσεις «σε μια προοπτική στρατηγικού ανταγωνισμού», κάλεσε τις ΗΠΑ «να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και του παιχνιδιού "μηδενικού αθροίσματος"».

Δεν φεύγει (ακόμα) το αμερικανικό σύστημα Typhoon

Στο μεταξύ, το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε έντονα την ολοένα παρατεινόμενη παραμονή του αμερικανικού συστήματος Typhoon, που η Ουάσιγκτον μετέφερε τον Απρίλη στη Νοτιοανατολική Ασία, επικαλούμενη τότε κοινά γυμνάσια («Balikatan 24» και «Salaknib 24») με τις Φιλιππίνες. Το Typhoοn εκτοξεύει πυραύλους κρουζ ικανούς να πλήξουν στόχους στην Κίνα, ενώ στην εγκατάστασή του έχουν αντιδράσει τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Τζιαν, έκανε λόγο για «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των χωρών της περιφέρειας» που «εντείνει τη γεωπολιτική σύγκρουση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάρτηση στο «X», ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ρομέρο Μπράουνερ, επιβεβαίωσε ότι οι Φιλιππίνες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το δικό τους σχετικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς, τονίζοντας πως «η βοήθεια των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για εκπαίδευση και υποστήριξη, καθιστώντας το Typhoon την ιδανική επιλογή».

Με φόντο δε τα σενάρια περί παραμονής των Typhoon στην περιοχή, «φουντώνουν» και δηλώσεις στελεχών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτές του στρατηγού, Τζέιμς Καουλέι, που επιβλέπει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή: «Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων είναι βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας υποστήριξης για τις Φιλιππίνες και τους συμμάχους μας στην περιοχή. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ασφάλεια στα διεθνή ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας». Ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Μανίλα, Μαίρη Κέι Λος, υπογράμμισε ότι «η ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με τη Μανίλα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή».

Κινεζικές κυρώσεις για τους εξοπλισμούς στην Ταϊβάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε εννιά αμερικανικές βιομηχανίες (συγκεκριμένα τις Sierra Nevada Corporation, Stick Rudder Enterprises, Cubic Corporation, S3 Aerospace, TCOM Ltd Partnership, TextOre, Planate Management Group, ACT1 Federal και Exovera), για την εμπλοκή τους σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ταϊβάν, για τις οποίες το Πεκίνο επιμένει ότι παραβιάζουν κατάφωρα την «αρχή της ενιαίας Κίνας», όπως και «την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας», ενώ - τόνισε - «βλάπτουν τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τις κυρώσεις, «παγώνει» κάθε περιουσιακό στοιχείο των συγκεκριμένων εταιρειών στην κινεζική επικράτεια, ενώ απαγορεύεται κάθε τους συναλλαγή με άτομα ή οντότητες που εδρεύουν στην Κίνα.

Ολα αυτά ενώ την Τετάρτη η εμφάνιση του αεροπλανοφόρου «Liaoning» και δύο πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών της Κίνας στα ανοιχτά της Ταϊβάν και κοντά σε δύο ιαπωνικά νησιά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τόκιο. Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιρόσι Μορίγια, δήλωσε ότι «εκφράσαμε τις σοβαρές ανησυχίες μας στην Κίνα μέσω διπλωματικών διαύλων». Από τη μεριά του το κινεζικό ΥΠΕΞ αντέτεινε ότι «αυτές οι δραστηριότητες της Κίνας είναι σύμφωνες με το κινεζικό δίκαιο και με το διεθνές δίκαιο». Τα κινεζικά πλοία εισήλθαν στα «παρακείμενα ύδατα» της Ιαπωνίας, δηλαδή μια λωρίδα 22 χιλιομέτρων (12 ναυτικών μιλίων) η οποία εκτείνεται πέραν των ιαπωνικών χωρικών υδάτων.