Μια μοναδική hip hop βραδιά στη Μαθητική Σκηνή
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024

Κοινωνικός, αιχμηρός στίχος, αντιφασιστικά συνθήματα και πάθος ξετυλίχτηκαν στη Μαθητική Σκηνή του Φεστιβάλ το βράδυ της Πέμπτης. Brak, Ζωγράφος Χ - GhettoRock, Λόγος Απειλή, Ραψωδός Φιλόλογος, Tiny Jackal και Ταφ Λάθος, έφεραν τις βιωματικές ρίμες τους, τις προσωπικές ιστορίες τους, τον «κόσμο» τους και τον λόγο τους στη σκηνή του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τη hip hop βραδιά άνοιξε ο Brak με τη «Γενιά της Κασέτας», το «Τι θα απομείνει», το «Κρεσέντο». Μεστός λόγος, με ατμοσφαιρικά beats, αποτύπωσε την προσωπική του ανησυχία, με τρόπο άμεσο και ξεκάθαρο.

Τη σκυτάλη παρέδωσε στον Ζωγράφο και τον GhettoRock, ένα δίδυμο πλέον γνώριμο για το κοινό του Φεστιβάλ. Από το βήμα της σκηνής κάλεσαν τον κόσμο να επισκεφθεί το περίπτερο όπου παρούσα ήταν η Μάγδα Φύσσα. Ερχονται δύσκολες μέρες, είπαν, και ευχήθηκαν καλούς αγώνες. Επίσης, ανακοίνωσαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τον νέο τους δίσκο, από τον οποίο έπαιξαν και δύο κομμάτια για πρώτη φορά.

Ο Λόγος Απειλή, που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, με ασπίδα τις καλές παραγωγές, δεν άφησε κανέναν από τους θεατές να μείνει ακίνητος ή να μην παρασυρθεί με τα τραγούδια του, όπως τα κομμάτια «Ακου μάνα, δεν υπάρχει Θεός», «Αρνούμαι», «Σε θέλω να», «Συγγνώμη», «Υπερβολές».


Τη σκηνή στη συνέχεια «κατέλαβε» ο Ραψωδός Φιλόλογος, που έχει κυκλοφορήσει 5 δίσκους, ήταν μέλος hip hop συγκροτημάτων και έπαιξε φέτος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Ακρως επικοινωνιακός με το κοινό, ως επί το πλείστον νέοι και νέες που θέλουν να δουν όσο μεγαλώνουν δικαιότερο κόσμο. Γι' αυτό εκτός από την «Τρίλιζα», το «Θεός για μια μέρα» με στίχους - προτροπή και προσδοκία - όπως «θα έφτιαχνα τον κόσμο απ' την αρχή κάπως αλλιώς / όπως στα μάτια μου φαντάζει ιδανικός (...) στέγη, νερό, φαγητό πια, να μη βλέπω πεινασμένους». Ο Ραψωδός Φιλόλογος αποκάλυψε στο κοινό ότι «σκοτώνει» τα τραγούδια του. Δηλαδή δεν τα ξαναπαίζει live. Το βράδυ της Πέμπτης έπαιξε για τελευταία φορά την «Χρυσομαλλούσα».

Ο Tiny Jackal ανέβηκε στη σκηνή με τον Raibo, ανοίγοντας το δικό του σετ με τους «Χαρακτήρες», δίνοντας σύνθημα με το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και με το «Η καλοσύνη πέθανε». Από τη «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», το κοινό φώναξε «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και ο Tiny Jackal συμπλήρωσε: «Η θυσία του Παύλου να μην πάει χαμένη. Οσοι αγωνιζόμαστε, κάθε βράδυ έχουμε δίπλα μας τον Παύλο».

Η βραδιά έκλεισε με τον Ταφ Λάθος (Ταυτισμένος Λάθος). Γνωστός σε όλους εδώ και δύο δεκαετίες ο Ταφ Λάθος έχει καταφέρει να έχει το δικό του καλλιτεχνικό όραμα, το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στη σκηνή του Φεστιβάλ. Η αρχή έγινε με το «Λιοντάρι μες στη ζούγκλα» που το τραγούδησε μαζί με το κοινό και συνεχίστηκε με τα «Διηγήματα της χαμένης νιότης». Κοφτερές και άμεσες ρίμες, οι οποίες εστιάζουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, στα αδιέξοδα των νέων, οι οποίοι όμως δεν πρέπει να μείνουν άπραγοι. Οπως στη «Μαύρη Υλη» αλλά και στα κομμάτια «Εγώ συγγνώμη», «Παντομίμα», «Είναι εύκολο να υπάρξω», «Σαν του Χελμού το χιόνι», από το τελευταίο δισκογραφικό του πρότζεκτ.