Ο πόλεμος είναι «αδερφάκι» του καπιταλισμού
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024

RIZOSPASTIS

«Πολλά μέλη και φίλοι της ΚΝΕ βλέπουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία αλλά και αλλού στον κόσμο και ένα φυσιολογικό πρώτο αντανακλαστικό είναι το "τι θα γίνει". Να το πούμε χωρίς πολλά πολλά, τα τελευταία δύο χρόνια όλο και πιο συχνά έρχεται η ερώτηση "θα γίνει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος;"», ανέφερε παρουσιάζοντας μια δέσμη ερωτημάτων ο Φρίξος Μπρούζγος.

Παρεμβαίνοντας στη συνέχεια στη ροή της συζήτησης, επισήμανε την αύξηση της χρηματοδότησης που διατίθεται στην έρευνα για λογαριασμό μονοπωλιακών ομίλων αλλά και του ΝΑΤΟ. «Είναι μάλλον το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χορηγίες της "Lockheed Martin", ενός κολοσσού παραγωγής όπλων για το ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ, στο ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Αεροδιαστημικής, όπου ξεσήκωσε ένα σημαντικό τμήμα φοιτητών ενάντια στους σχεδιασμούς να δουλεύουν για να ματώνουν οι λαοί», σχολίασε.

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στον προβληματισμό που προκαλεί στη νεολαία η γενίκευση και κλιμάκωση των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων, υπογράμμισε: «Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και κάναμε μια προσπάθεια να συζητήσουμε πλατιά στη νεολαία τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη διέξοδο, τότε αναδείξαμε πως δεν είναι στο χέρι του ΚΚΕ ή κάποιου υπουργού, κυβέρνησης κ.λπ., το αν θα ξεσπάσει γενικευμένη σύγκρουση, αλλά το ότι οι ανταγωνισμοί έχουν τη δική τους δυναμική, με τρόπο τέτοιο ώστε ο πόλεμος να είναι "αδερφάκι" του καπιταλισμού».