ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ούτε σκέψη για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο!»

Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι ετοιμάζονται για εκμετάλλευση της περιοχής

Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024

«Ούτε σκέψη για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο!», επισημαίνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ με αφορμή το σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στην συγκεκριμένη περιοχή και περιλαμβάνει πανελλαδικά (σε διάφορα σημεία του Αιγαίου κ.α.) συνολικά 25 περιοχές με δυναμικότητα 12,4 GW. Τοπικά, προβλέπεται να εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης, ενώ ήδη το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων φαίνεται να έχουν εκδηλώσει μεγάλοι ενεργειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Σχετική αναφορά για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου «πάρκου» είχε γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τα Δημοτικά Συμβούλια περιοχών που γειτνιάζουν με τον Πατραϊκό.

«Η εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο, που επιχειρείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, το οποίο εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ), αποτελεί ακόμα μια "επιδότηση" της κυβέρνησης με τις ευχές της ΕΕ, για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε μια σειρά από κλάδους και κύρια στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους. Επενδύσεις που ο λαός πληρώνει ξανά και ξανά, στο όνομα της "πράσινης" Ενέργειας και της "απελευθέρωσής" της, με το ρεύμα να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα», τονίζει για το θέμα η ΕΠ, προσθέτοντας:

«Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αχαΐα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Επιπλέον, τα όρια του ΥΑΠ είναι κοντά σε υδατικά συστήματα, στα Λιβάδια Ποσειδωνίας, που παράγουν οξυγόνο και αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος.

Στο όνομα της "πράσινης μετάβασης" η χώρα απ' άκρη σ' άκρη μετατρέπεται σε ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης, απόφαση που στηρίζει όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κόμματα μιας χρήσης, που γεννιούνται και πεθαίνουν στηρίζοντας για όσο χρειαστεί τις αποφάσεις όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Ολοι μαζί μιλούν για το περιβάλλον και την "πράσινη" Ενέργεια, ενώ είναι οι ίδιοι που το καταστρέφουν με κάθε τρόπο. Μολύνουν το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα, με συνοπτικές διαδικασίες αποχαρακτηρίζουν περιοχές Natura, στήνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα.

Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ουκρανία και στην αιματοκυλισμένη Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, δολοφονώντας τους λαούς, λεηλατώντας τους φυσικούς πόρους, καταστρέφοντας παράλληλα λαϊκές περιουσίες, δάση, θάλασσες και παραγωγική γη.

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της Ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και καταστρέφοντας το περιβάλλον».

Πέρα από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού!

Οπως επισημαίνει, «η ανάπτυξη που υπηρετούν οι κυβερνήσεις, δεν χωράει στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας. Μόνο ο σχεδιασμός με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι με βάση τα κέρδη των επιχειρηματιών μπορεί να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες. Μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ και με τον λαό να κρατά τα κλειδιά της οικονομίας, η παραγωγή, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές, η μεταφορά και η διανομή της Ενέργειας θα σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται προς όφελος του λαού. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Καλεί τον λαό της περιοχής να αξιοποιήσει την πείρα του σημειώνοντας ότι «οι αγώνες του έβαλαν φρένο στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών ανάμεσα στο Πλατάνι, στα Τσελέικα και τον Αγιο Βασίλη, σε τμήμα το οποίο έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, αλλά και στον Ερύμανθο». Καλεί επίσης τα λαϊκά στρώματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία να μην επιτρέψουν τη δημιουργία Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό.

Τέλος, απαιτεί: «Καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο. Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής».

Κ. Πελετίδης: «Υψώνουν υποκριτικά τη σημαία προστασίας του περιβάλλοντος»

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, σχολίασε: «Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Ο λαός έχει καταλάβει οικονομικά και περιβαλλοντικά τις επιπτώσεις της "απελευθέρωσης" - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. "Ματώνει" κάθε μέρα από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που διασφαλίζει την κερδοφορία των "επενδυτών" στην αιολική ενέργεια, στέλνοντας τον "λογαριασμό" στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, που πληρώνουν άδικα υπέρογκες τιμές στην κατανάλωση ρεύματος.

Εχει γίνει πλέον κατανοητό σ' όλους μας ότι υψώνουν υποκριτικά τη σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντάς το ως την πιο ευφυή επιχειρηματική επένδυση, των εταιρειών που το καταστρέφουν.

Δεν δεχόμαστε την εγκατάσταση των ιδιωτικών αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο, γιατί δεν ικανοποιεί το σύνολο των συνδυασμένων αναγκών μας όπως: Της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών, της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης, της εξοικονόμησης Ενέργειας, της κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος ως κοινωνικού αγαθού που παρέχεται φθηνά στον λαό. Της διαφύλαξης της προστασίας του περιβάλλοντος συγκεκριμένα».

«Ταφόπλακα περιβαλλοντική και οικονομική»

Αντίστοιχα η Βάνα Πατρινού, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Μεσολογγίου, υπογράμμισε: «Ο λαός μας έχει ήδη δει την άναρχη ανάπτυξη με τις ανεμογεννήτριες που γέμισαν τις βουνοκορφές και τις καμένες δασικές εκτάσεις, με τα φωτοβολταϊκά πάρκα που τοποθετήθηκαν σε γόνιμες καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις.

Εχει ήδη καταλάβει ότι η "πράσινη" ανάπτυξη καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο επιβαρύνεται και καταστρέφεται. Εχει όμως απόλυτη σχέση με την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, για τους οποίους έννοιες όπως μικροκλίμα, διαχείριση υδάτων, προστασία χλωρίδας και πανίδας είναι... "ψιλά γράμματα". Και το κυριότερο, πληρώνει ήδη ακριβά τα κέρδη τους, αφού η ενεργειακή φτώχεια των ελληνικών νοικοκυριών χάριν της "πράσινης ανάπτυξης" και του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας συνεχώς επιδεινώνεται.

Στην περιοχή μας, μια περιοχή με ευαίσθητο προστατευόμενο οικοσύστημα (αυτό της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού), το σχεδιαζόμενο Αιολικό Πάρκο, σταθερής έδρασης, είναι ταφόπλακα τόσο περιβαλλοντική όσο και οικονομική. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το παραδέχονται και οι ίδιοι: "Ενδέχεται να προκύψουν σημαντικές επιπτώσεις στις περιοχές του δικτύου Natura 2020 που βρίσκονται σε απόσταση 25 km". Αλλά μελέτη γι' αυτές... στα προσεχώς!!!

Εμείς όμως δεν δεχόμαστε η ζωή μας να μετριέται με το "πάμε και όπου βγει". Ο λαός μας έχει δικαίωμα να ζει σε ένα περιβάλλον προστατευμένο και φιλικό προς αυτόν, να νέμεται τα αποτελέσματα της τεχνολογικής ανάπτυξης προς όφελός του, με την Ενέργεια κατοχυρωμένο, φθηνό κοινωνικό αγαθό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε και καλούμε σε συστράτευση όλα τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Γιατί η ζωή μας και το μέλλον μας δεν χωράνε στο κοστούμι "των κερδών για τους λίγους" που έχουν ήδη ράψει όλοι τους, Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και τα κόμματα της δήθεν αντιπολίτευσης».

«Καμιά εμπιστοσύνη να μη δείξει ο λαός σ' αυτούς τους σχεδιασμούς!»

Πρόκληση χαρακτηρίζει το σχέδιο ο Γιώργος Χασιώτης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, πολιτικός μηχανικός ΤΕ, ελεγκτής Δόμησης, ενεργειακός επιθεωρητής, προσθέτοντας: «Καταστρέφεται το παράκτιο μέτωπο του δήμου Μεσολογγίου, μια παραλία δεκάδων χιλιομέτρων, υποβαθμίζοντας παραπέρα την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ταυτόχρονα μπαίνει ταφόπλακα στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανανέωση των νερών και των θαλάσσιων οργανισμών της λιμνοθάλασσας και για τις οικογένειες των εκατοντάδων ψαράδων που ζουν από αυτή.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει ο λαός σε όλους αυτούς τους "όψιμους" υπερασπιστές, που εμφανίζονται έκπληκτοι γι' αυτήν την κατάσταση γιατί ήταν ακριβώς οι ίδιοι όταν πριν από χρόνια άνοιξαν την πόρτα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου με όχημα την "πράσινη" ανάπτυξη».

«Οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους "πάρκα" έχουν πολύ υψηλή, ασύγκριτη, κερδοφορία», ανέφερε ο εργαζόμενος σε εταιρεία ανεμογεννητριών Αγγελος Σκιαδάς, επισημαίνοντας: «Ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων απ' ό,τι σ' άλλες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο υψηλός, τα κέρδη τους πολύ μεγαλύτερα. Την ίδια ώρα, για τόσο επικίνδυνες εργασίες που εκτελούνται από τους εργατοϋπαλλήλους τους, δεν υπάρχουν επιδόματα ύψους ή επικινδυνότητας και δεν προβλέπονται κιόλας ως σήμερα. Οσο για το περιβάλλον, το γεγονός και μόνο ότι θα δημιουργηθούν πλωτές εξέδρες που θα στηρίζονται σε μεγάλες τσιμεντένιες βάσεις μέσα στη θάλασσα, έχει τις δικές του συνέπειες».