Με οδηγό τα μορφωτικά δικαιώματα ενάντια στα «λουκέτα»

Συνεχίζονται οι πολύμορφες αντιδράσεις στις καταργήσεις τμημάτων μέσω συγχωνεύσεων

Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024

Από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών σωματείων, γονιών και μαθητών στο υπουργείο Παιδείας
Σε κλιμάκωση των αντιδράσεων γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών οδηγεί η επιμονή της κυβέρνησης να δημιουργήσει πολυπληθή τμήματα μέσω συγχωνεύσεων, με την αποφασιστικότητα να μεγαλώνει καθώς ήδη μετά από πίεση κάποιες από αυτές έχουν ανακληθεί.

Την ίδια στιγμή, σε συνέχεια του αφηγήματος που προσπαθούν να επικοινωνήσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στην κοινωνία, ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, επανέλαβε χτες από τη συχνότητα του «Mega» ότι οι συγχωνεύσεις είναι κάτω από 1.000, ότι η Ελλάδα έχει αναλογία μαθητών - εκπαιδευτικών 8 προς 1, καλώντας να μην... «ενοχοποιείται» ο εξορθολογισμός, που στην Εκπαίδευση βέβαια γίνεται συνώνυμο των περικοπών σε βάρος των πραγματικών σύγχρονων αναγκών.

Απέναντι στις αντιδράσεις για τη στέρηση των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης από τα παιδιά που την έχουν ανάγκη, δήλωσε ότι «υπάρχει μια πανευρωπαϊκή κατεύθυνση, η οποία αντανακλάται και στη δική μας εγκύκλιο, να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός που θα βοηθά τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες μέσα στην τάξη ταυτόχρονα», εκτός αν υπάρχει κάποιο θέμα. Κατά τ' άλλα παραδέχτηκε την αντιφατική εικόνα του πεσμένου σοβά και του διαδραστικού πίνακα, συνεχίζοντας να περιφέρει την εξαγγελία για χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα αφορά τις υποδομές στα σχολεία.

Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές που βιώνουν μια πραγματικότητα που δεν αποτυπώνεται σε μαθηματικές διαιρέσεις, που η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό την οποία βλέπουν καθημερινά με τα μάτια τους είναι το 1 προς 26, συνεχίζουν να διεκδικούν να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του ενός τμήματος και τη λειτουργία τμήματος με 26 μαθητές, εκ των οποίων οι 6 έχουν διαγνώσεις για μαθησιακές δυσκολίες. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης» δηλώνοντας ότι και από το Πολυδένδρι στέλνεται το μήνυμα πως «τα παιδιά δεν είναι αριθμοί», πως η μάχη για τη μόρφωση των παιδιών συνεχίζεται.

Στον Πύργο Ηλείας και στα Κύθηρα

Με πορεία προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου απαίτησε να ανακληθεί η συγχώνευση των δύο τμημάτων της ΣΤ' τάξης, από την οποία προέκυψε μια τάξη 25 μαθητών, εκ των οποίων οι 5 έχουν ανάγκη Παράλληλης Στήριξης! Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, η εν λόγω συγχώνευση έρχεται να προσθέσει νέες δυσκολίες σε ένα τμήμα που έχει ήδη υποστεί αρκετές αλλαγές κατά τη διάρκεια της σχολικής του πορείας, αφού οι μαθητές της ΣΤ' τάξης έχουν αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενες αλλαγές (συγχωνεύσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών), γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στο πλευρό γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Ακόμα, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ.

Στα Κύθηρα, όπως καταγγέλλει με ψήφισμα που εξέδωσε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Κυθήρων, τα 6 τμήματα που λειτουργούσαν πρόκειται να γίνουν 3! Παράλληλα, οι γονείς κάνουν λόγο για ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς (όπως βιολόγου, μαθηματικού, φιλόλογου και καθηγητή Πληροφορικής) που προκαλούν σοβαρά κενά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Με βάση τα όσα καταγγέλλουν, έχει δημιουργηθεί μια «ολοκληρωτική αποδιοργάνωση - δυσλειτουργία και επικινδυνότητα στην εκπαίδευση των μαθητών μας» και τονίζουν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από το να υπερασπιστούν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Σε Λαμία και Εύβοια

Στη Λαμία, χτες, Δευτέρα, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ επανήλθαν στις κινητοποιήσεις προχωρώντας σε κατάληψη, καθώς, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, δεν έχει εκδοθεί απόφαση σχετικά με τη λειτουργία του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Β' τάξης και των Τμημάτων Γ' Τάξης Φυτικής Παραγωγής, Αισθητικής και Θερμοϋδραυλικών.

Στη Χαλκίδα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Ανθηδώνος και Παλιούρα Διρφύων, με τη στήριξη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αποφάσεις υποβάθμισης των σχολείων τους.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Προκοπίου και Κηρίνθου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων, προχώρησαν μαζί με συλλόγους και φορείς της περιοχής σε διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Χαλκίδας - Ιστιαίας στο ύψος του Προκοπίου. Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους και απαιτούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων υποβάθμισης και την ενίσχυση των σχολείων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα που δίνουν οι Σύλλογοι.

Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική κινητοποίηση και το κλείσιμο του δρόμου, ο Γιώργος Μαρίνος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Τώρα, άμεσα, απαιτούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση που υποβαθμίζει τα Δημοτικά Σχολεία Προκοπίου και Κηρίνθου. Αυτή η πολιτική έχει σοβαρές συνέπειες σε βάρος της ζωής και της μόρφωσης των παιδιών, σε βάρος της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η πολιτική αυτή, που καταδικάζει σε υποχρηματοδότηση την Εκπαίδευση, τα σχολεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα».

Τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους παλεύοντας για «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για να προσληφθούν άμεσα δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία», ο Γιώργος Μαρίνος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για την κατάσταση αυτή και καταλήγοντας επισήμανε: «Η συζήτηση που μιλάει για αριθμούς κατοίκων και μαθητών είναι αποπροσανατολιστική, παραπλανητική και επικίνδυνη. Τα παιδιά δεν είναι αριθμοί. Πρώτο από όλα είναι το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και με κλείσιμο του δρόμου και με όλες τις μορφές πάλης».