Γράφτηκε Ιστορία!

Πάνω από 150.000 λαού και νεολαίας βρέθηκαν τις 4 μέρες στο Φεστιβάλ

Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024

Γράφτηκε Ιστορία!

Πολλές δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας συναντήθηκαν με την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ στη μεγάλη γιορτή των 50 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκε σε αυτό το ανεπανάληπτο τετραήμερο!

Εικόνες και στιγμές που επιβεβαίωσαν πως υπάρχει μια συγκλονιστική δύναμη που παλεύει να αλλάξει τον κόσμο.

Το 50ό Φεστιβάλ τιμήθηκε όπως έπρεπε. Ανοίγοντας ένα παράθυρο στο φωτεινό μέλλον. Τον Σοσιαλισμό!

Πενήντα ολόκληρα χρόνια η ελπίδα είναι εδώ: Σημείο αναφοράς, επιτελείο αγώνα και πόλος οργάνωσης, αντάμωμα των αγωνιστών του σήμερα και του αύριο.

Μια αγκαλιά οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες από την ίδρυση της ΚΝΕ έως σήμερα, που όλα αυτά τα χρόνια χτίζουν αυτή τη μικρογραφία του μέλλοντος, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»...

***

Η κορύφωση των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αποτύπωσε όλη αυτή τη δύναμη στη μεγαλειώδη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας. Γιατί, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας, «γι' αυτό είναι τόσο όμορφο, τόσο νεανικό, τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Γιατί είναι δεμένο με τους πόθους μας και τον καθημερινό αγώνα μας να ζήσουμε σε μία ολότελα διαφορετική, μια άλλη ανώτερη κοινωνία. Είναι δεμένο με τις αγωνίες και τα όνειρα της νέας γενιάς να ζήσει αλλιώς, πιο όμορφα, πιο δημιουργικά, πιο ανθρώπινα! Κι όταν οι πόθοι και τα όνειρα συναντιούνται με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, τότε είναι που μετατρέπονται σε θύελλα που συμπαρασύρει το παλιό και σάπιο. Τότε ακριβώς είναι που εξασφαλίζεται ότι δεν θα παραμείνουν απλοί πόθοι και όνειρα, αλλά θα γίνουν ασυμβίβαστοι στόχοι και σκοποί του αγώνα μας. Θα γίνουν ο λόγος που παλεύουμε, ο λόγος που αγωνιζόμαστε, μέχρι να γίνουν τελικά και ο λόγος που θα νικήσουμε!».


Οι δεκάδες χιλιάδες που για τέσσερις μέρες πέρασαν τις πύλες του Φεστιβάλ, στέλνουν μήνυμα ανάτασης κι ελπίδας... Το αντίπαλο δέος στον κόσμο των πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης είναι εδώ! Στους αγώνες των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας, με τους κομμουνιστές μπροστά σε κάθε μάχη.

Εικόνες γνώριμες για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, μα κάθε χρόνο και πιο δυνατές! Δεν είναι υπερβολή η διαπίστωση ότι οι τρεις πρώτες μέρες του Φεστιβάλ ήταν σαν «Σάββατο», αλλά το περασμένο Σάββατο 21 Σεπτέμβρη ήταν το «Σάββατο του 50ού Φεστιβάλ»! Εντυπωσιακή, μοναδική η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων λαού και νεολαίας της Αττικής! Πιάνει το νήμα από τη λαμπρή πορεία κορύφωσης των εκδηλώσεων που πέρασε από όλα σχεδόν τα μέρη που είχε περάσει το κεντρικό Φεστιβάλ μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια... Πιάνει το νήμα από τους μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, αντανακλά το αυξημένο κύρος του ΚΚΕ, που εκφράζεται εξάλλου σε όλους τους αγώνες του λαού και της νεολαίας και που καταγράφηκε και με την εκλογική του ενίσχυση.

***

Και γίνεται ταυτόχρονα μια όαση πολιτισμού, με τους πάνω από 400 καλλιτέχνες σε όλες τις σκηνές του να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό! Με όλα τα είδη της μουσικής να εκπροσωπούνται και να έχουν την τιμητική τους. Με μια εξαιρετική εικαστική έκθεση που μαγνήτισε τα βλέμματα. Με θέατρο και stand up comedy, με το βιβλίο στην ημερήσια διάταξη, αλλά και με τις διοργανώσεις του που προηγήθηκαν για τον κινηματογράφο, τον αθλητισμό κ.λπ.


Σε κάθε σκηνή, στα στέκια και τους διαδρόμους δεν πέφτει καρφίτσα! Σε κάθε ταμπλό, σε κάθε πηγαδάκι συζήτησης αντανακλάται η αισιοδοξία, περισσεύουν τα χαμόγελα. Ο κόσμος νιώθει τη σημασία που έχει αυτή η 50ή γιορτή και υποκλίνεται με σεβασμό και θαυμασμό σε όλα αυτά τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ που δούλεψαν ακούραστα με μεράκι και ανιδιοτέλεια για να στήσουν αυτήν τη μεγάλη πολιτεία και να τη λειτουργήσουν όλο το τετραήμερο με ευγένεια και άψογη οργάνωση σε όλες τις υπηρεσίες της.

Ενα ξέσπασμα ελπίδας, αχτίδα μαχητικότητας, διεκδίκησης και πολιτισμού!

***

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ρεπορτάζ από τη συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση του 50ού Φεστιβάλ με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, καθώς επίσης ρεπορτάζ από το μουσικό πρόγραμμα στην Κεντρική και στη Λαϊκή Σκηνή. Στα επόμενα φύλλα θα επανέλθουμε με όλο τον πλούτο των εκδηλώσεων και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε και τις 4 μέρες στο Φεστιβάλ.









RIZOSPASTIS