ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκατοντάδες νεκροί από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Χιλιάδες οι τραυματίες από τη νέα σφαγή, ενώ προετοιμάζεται ευρεία χερσαία επέμβαση

Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Τα συντρίμμια που άφησε πίσω του βομβαρδισμός στη Νότια Βηρυτό
Ο ισραηλινός στρατός, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, διεύρυνε τη σφαγή αμάχων με μαζικούς βομβαρδισμούς σε δεκάδες πόλεις και χωριά του Νότιου και Ανατολικού Λιβάνου. Οι επιδρομές αυτές εντάσσονται σε ευρύτερο σχέδιο του Ισραήλ και των συμμάχων του να ελέγξουν πλήρως την ευρύτερη περιοχή, με τον αρχιδολοφόνο Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, μετά από σύσκεψη σε υπόγειο κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων του στρατού στο Τελ Αβίβ να μιλάει για «αλλαγή ισχύος και ισορροπιών».

«Θέλω να διευκρινίσω την πολιτική του Ισραήλ σε αυτούς που δεν έχουν ακόμη καταλάβει. Δεν περιμένουμε μία απειλή. Την προβλέπουμε. Παντού, σε οποιοδήποτε θέατρο, οποτεδήποτε», είπε κυνικά ο Νετανιάχου.

Μόνο χτες ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε, σύμφωνα με στοιχεία του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, τον θάνατο τουλάχιστον 356 ανθρώπων (ανάμεσά τους τουλάχιστον 21 παιδάκια, 39 γυναίκες και 2 γιατροί) και τον τραυματισμό άνω των 1.246.

Το έγκλημα αυτό έσπευσε να καλύψει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που σε ανακοίνωση του υπ. Αμυνας χαρακτήρισε τις επιδρομές «ανταλλαγή πυρών», με τον υπουργό, Λ. Οστιν, μιλώντας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γ. Γκάλαντ, να επιβεβαιώνει ότι στηρίζει το Ισραήλ στο ...«δικαίωμα αυτοάμυνας» ενώ ψέλλισε και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδιαφέρεται για το «μονοπάτι διαλόγου».

Copyright 2024 The Associated

Από το γενικευμένο σφυροκόπημα κατά του πληθυσμού στον Νότιο Λίβανο
Πάντως, ο 86χρονος Αμερικανός πρώην διευθυντής της CIA (2009 - 2011) και πρώην υπουργός Αμυνας, Λέον Πανέτα, χαρακτήρισε στην εκπομπή του CBS News Sunday Morning «μορφή τρομοκρατίας» τις ισραηλινές συντονισμένες εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας στις 17 και 18 Σεπτέμβρη στον Λίβανο.

Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

Στο φόντο των εκατοντάδων νεκρών και τραυματιών, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ζήτησε από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα να αναστείλουν όλες τις μη επείγουσες επεμβάσεις ώστε να δέχονται τους τραυματίες από τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα. Το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε να μετατραπούν όλα τα σχολεία σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας εκτοπισμένων αφού προηγουμένως ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα.

Αυτά κρίθηκαν απαραίτητα καθώς η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν έβαλε στο στόχαστρο «θέσεις» της Χεζμπολάχ, όπως συνηθίζει να αναφέρει. Χτες, βομβάρδισε εσκεμμένα σχολεία, νοσοκομεία, εργατικές συνοικίες και κεντρικούς δρόμους που οδηγούν σε κλινικές και ιατρικά κέντρα του Νότιου και Ανατολικού Λιβάνου με στόχο να αυξήσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων και να τρομοκρατήσει τον λαό του Λιβάνου. Ακριβώς όπως κάνει ατιμώρητα στη Γάζα επί 11,5 μήνες.

Από νωρίς ο ισραηλινός στρατός είχε «βομβαρδίσει» με ηχογραφημένα μηνύματα τα κινητά τηλέφωνα 80.000 Λιβανέζων πολιτών προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και συνοικίες της Βηρυτού, εν είδει «προειδοποίησης» (στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου).

Μεταξύ των περιοχών του Λιβάνου που βομβαρδίστηκαν χτες ήταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «πάνω από 1.100 στόχοι» σε περιοχές όπως Μπιντ Τζμπέιλ, Τύρος, Μααρού. Νότιο προάστιο της Βηρυτού χτυπήθηκε, χτες το απόγευμα, για δεύτερη φορά από την Παρασκευή, χωρίς να γίνουν άμεσα γνωστές οι συνέπειες. Οι πρώτες πληροφορίες της χτεσινής επίθεσης στη Βηρυτό ανέφεραν πως στόχος ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, ενώ αργότερα η οργάνωση ανακοίνωσε ότι αυτός βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία.

Απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και πυραύλους, ένας εκ των οποίων έφθασε χτες βράδυ στη Χάιφα του Β. Ισραήλ.

Από την άλλη, η ιρακινή σιιτική ένοπλη οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ» εξαπέλυσε και αυτή το τελευταίο τριήμερο επιθέσεις προς το Βόρειο Ισραήλ με πυραύλους και drones κυρίως εναντίον της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης Γκολάνι στα «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη». Οι Χούθι της Υεμένης διεμήνυσαν ότι ετοιμάζουν νέες «εκπλήξεις» στο Ισραήλ.

Ισραήλ: Κλιμάκωση των βομβαρδισμών

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, σε νέα σύσκεψη στρατιωτικών και άλλων αξιωματούχων που συγκάλεσε χτες το πρωί στο Τελ Αβίβ, ανήγγειλε κλιμάκωση των εντατικών βομβαρδισμών στον Λίβανο προσθέτοντας ότι αυτοί θα συνεχιστούν «μέχρι τον τελικό στόχο» που υποτίθεται πως είναι η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών και εποίκων στο Βόρειο Ισραήλ.

Χτες, νωρίς το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού έδωσε δίωρη «διορία» στους Λιβανέζους που κατοικούν στην κοιλάδα Μπεκάα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προαναγγέλλοντας σφοδρότερους βομβαρδισμούς με τη δικαιολογία πως στα σπίτια τους η Χεζμπολάχ... «κρύβει όπλα».

Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις και δηλώσεις ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε το Ισραήλ ότι ξεκίνησε την υλοποίηση ενός «σχεδίου καταστροφής» της χώρας του και ότι πρόκειται «για πόλεμο εξόντωσης από κάθε άποψη» και «ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη λιβανέζικων χωριών και πόλεων».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησε από «τον ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση καθώς και από τις χώρες με επιρροή (...) να αποτρέψουν την επίθεση».

Χεζμπολάχ: Μάχη ξεκαθαρίσματος λογαριασμών

Το σφοδρό κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής 20 Σεπτέμβρη σε πολυώροφο κτίριο σε νότιο προάστιο της Βηρυτού με αποτέλεσμα 45 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες.

Ο βομβαρδισμός αυτός προκάλεσε τον «αποκεφαλισμό» της ηγεσίας των Ειδικών Δυνάμεων της Χεζμπολάχ καθώς σκοτώθηκαν 12 διοικητές και άλλα 4 μέλη της οργάνωσης που είχαν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο για να συμμετάσχουν σε κρίσιμη σύσκεψη μετά το διπλό κύμα εκρήξεων σε χιλιάδες βομβητές και ασυρμάτους στις 17 και 18 Σεπτέμβρη.

Το ίδιο διάστημα η Χαμάς εξήρε τη γενναιότητα της Χεζμπολάχ για την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών προς τη μεριά του Ισραήλ παρά τα πλήγματα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την ανησυχία πως το Ισραήλ θα μετατρέψει τον Λίβανο σε «μια άλλη Γάζα» εξέφρασε προχτές ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε σύντομη συνέντευξή του στο CNN, ο Γκουτέρες υποστήριξε ότι έναν χρόνο μετά τον πόλεμο στη Γάζα ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς δεν ενδιαφέρονται για εκεχειρία. «Και αυτό είναι μια τραγωδία διότι πρόκειται για έναν πόλεμο που πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο «προειδοποίησε» ότι μια πολεμική κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε «εξαιρετική ανησυχία» και απηύθυνε έκκληση για «εκεχειρία κατά μήκος της μπλε γραμμής» που χωρίζει τις λιβανικές από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, «όπως και στη Γάζα».

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωσή της.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να οργανώσει στη Νέα Υόρκη μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο «τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας στον Λίβανο». Επίσης η Αίγυπτος ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα ωφελήσει κανέναν». Σε αυτό το φόντο, ο Εμιρατινός Πρόεδρος, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, συνάντησε χτες βράδυ στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, συζητώντας τις εξελίξεις σε Γάζα και Λίβανο.