Ζωντάνια και κίνηση σε όλους τους χώρους!
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024

Μια πραγματική γιορτή βιβλίου συντελέστηκε στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στον χώρο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Καθ' όλο το τετραήμερο δεν υπήρξε ώρα που οι πάγκοι με την ευρεία γκάμα τίτλων να μην ήταν ζωσμένοι από κόσμο, με τη διακίνηση να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Το ενδιαφέρον φέτος συγκέντρωσαν οι 4 θεματικές προτάσεις της «Σύγχρονης Εποχής»: «Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». «Το αστικό κράτος, ο χαρακτήρας και ο ρόλος του». «Συμπεράσματα από την Ιστορία». «Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα ήταν τα υλικά της ημερίδας του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένης στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, οι εκδόσεις «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία. Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα» και «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του».

Εκτός από τα παραπάνω οι αναγνώστες το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο του βιβλιοπωλείου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την Λιάνα Κανέλλη και τον Φώντα Λάδη, οι οποίοι υπέγραφαν τα βιβλία τους. Η Λ. Κανέλλη την «Αντιγόνη στη Χάγη» και ο Φ. Λάδης το «Ντα ζβιντάνιγια» («Στο Επανιδείν»).

***


Με το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» να απλώνεται στον χώρο της Μαθητικής Σκηνής υποδέχτηκε το κοινό το βράδυ της Παρασκευής δύο μαθήτριες από τα ΓΕΛ 11ο Περιστερίου και 2ο Αγίων Αναργύρων, που μετέφεραν αγωνιστικό χαιρετισμό και κάλεσμα από τα σχολεία των Δυτικών Συνοικιών, κόντρα στις προσπάθειες κλεισίματος ειδικοτήτων.

***

Το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» ακούστηκε στις περισσότερες συναυλίες του Φεστιβάλ, στα 11 χρόνια από τη δολοφονία του. Συμμετείχε με περίπτερο στον χώρο του Φεστιβάλ ο Σύλλογος Πολιτισμού Παύλος «KillahP» Φύσσας, με τη μητέρα του, Μάγδα, παρούσα.

***

Αφιερωμένη στο σκάκι ήταν η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στο Αθλητικό Στέκι με τη διοργάνωση τουρνουά blitz με τη χρήση ρολογιού. Στους νικητές του τουρνουά, αλλά και σε όλους όσοι συμμετείχαν δόθηκαν, εκ μέρους της ΚΝΕ, αναμνηστικά του 50ού Φεστιβάλ.

***

«Είμαστε παιδιά, του Αερόστατου παιδιά!». Αυτήν την εικόνα, αυτήν την αίσθηση βίωνε κανείς εμφατικά στο Στέκι του «κόκκινου Αερόστατου»... Πολλά παιδιά, κάθε χρόνο και περισσότερα, μαζί με τις ομάδες τους, τους φίλους τους από τις γειτονιές της Αττικής έδιναν το «παρών» για να παίξουν, να μάθουν, να διασκεδάσουν, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους! Το Σάββατο παρουσιάστηκαν τα τραγούδια που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά στην παιδική κατασκήνωσή τους, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ.

Και το ραντεβού ανανεώθηκε! Στις κατά τόπους γειτονιές, στις συναντήσεις των ομάδων του «κόκκινου Αερόστατου» μαζί και με τους καινούργιους που γνώρισαν αυτές τις μέρες... Και αυτή η συντροφικότητα, η χαρά, η παρεΐστικη ατμόσφαιρα τους άγγιξαν όλους! Πολλοί ήταν οι γονείς που ρωτούσαν για τις επόμενες συναντήσεις, πολλοί νέοι φίλοι έδιναν ραντεβού...

***

Η χαρά των λιλιπούτειων επισκεπτών του Φεστιβάλ ήταν ο χώρος του Παιδότοπου. Το Σάββατο, παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Μάλο και ο θησαυρός του βυθού» από την Animagnet και στη συνέχεια τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μια περιπέτεια με τον Ρωμαίο» της Μαρίας Παπαγιάννη, με τη μουσική και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

Η Μ. Παπαγιάννη δήλωσε πως χαίρεται πολύ που το δικό της έργο και του Θάνου Μικρούτσικου παίζεται στον χώρο του Φεστιβάλ, καθώς σε αυτόν βρίσκονται άνθρωποι που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. «Κάναμε αυτό το έργο για μεγάλους και μικρούς, διότι αγαπάμε και οι δύο το θέατρο και θέλαμε να αναδείξουμε τι συμβαίνει πίσω από τη θεατρική σκηνή. Πως σε όλα τα πράγματα έτσι και στο θέατρο αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο είναι το "μαζί" και ότι βάζουμε όλη μας την ψυχή σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε για να μη σταματήσουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας», σημείωσε.

Την Παρασκευή, μικροί και μεγάλοι χόρεψαν μαζί με τις κούκλες, στην παράσταση θεάτρου μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον μάγο φακίρη, ο οποίος τους χαιρέτησε χαρούμενος, διότι βρέθηκε στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η παράσταση έκλεισε με την κούκλα του Ρασέλ, που ζήτησε από τα παιδιά το αυτονόητο ...να γελάσουν δυνατά για όσες και όσους έχουν ανάγκη από λίγο χαμόγελο!