ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στο πλαίσιο επικίνδυνων σχεδίων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024

Eurokinissi

Το επόμενο βήμα προς ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έγινε χτες στη Νέα Υόρκη, με τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 11η μέσα σε 5 χρόνια και η 6η μέσα σε ένα έτος.

Η συνάντηση διήρκεσε όσο ήταν προγραμματισμένη, δηλαδή 30 λεπτά. Κατά πληροφορίες, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Μεταναστευτικό καθώς και οι «περιφερειακές εξελίξεις» με τη Μέση Ανατολή στις φλόγες.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν, όπως διαχέεται, «η επιβεβαίωση της κοινής βούλησης για τη διατήρηση ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», η συνέχεια στον «διάλογο» και η προώθηση θεμάτων «ήπιας διπλωματίας». Ενδεικτικά, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, είπε στον ρ/σ «Real» ότι «στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή την φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε». Στα κέρδη, όπως τα παρουσιάζουν, «ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η καλή συνεργασία στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών και, ευρύτερα, του Μεταναστευτικού και η προσέλκυση νόμιμων τουριστών». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση το πάει «βήμα βήμα».

Ενημερωτικό σημείωμα από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι «οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ξεριζωμένων από τα ευρωατλαντικά σχέδια και τις επεμβάσεις. Επίσης, ότι ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών «να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία γράφει ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σ.σ. σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών (σ.σ. του 2023) θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «συνεννοήσεις» τους θα συνεχίσουν να «τρέχουν» σε τρία παράλληλα επίπεδα: Τον «πολιτικό διάλογο» (με επιβλέπουσα από ελληνικής πλευράς την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλ. Παπαδοπούλου), τη «θετική ατζέντα» για τη διεύρυνση των διμερών μπίζνες (με επιβλέποντα τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη) και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αφορούν μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο. Ολα αυτά θα «τρέξουν», σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο τρίμηνο ως τη σύγκληση του ΑΣΣ.

«Λύση - πακέτο» και συνεκμετάλλευση

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά θέλει να ξανανοίξει η συζήτηση για το Κυπριακό, επί τη βάσει, βέβαια, των γνωστών διχοτομικών σχεδίων, όπως έχουν διαμορφωθεί από τον ευρωατλαντικό άξονα. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ότι καλοβλέπουν μια «λύση - πακέτο» στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το «Reuters», ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, δήλωσε στη Ν. Υόρκη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να «αναθερμάνει» τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση παραμένει «αφόρητη», αλλά ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως οι συζητήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν σύντομα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

«Προφανώς, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παρέχει σαφώς ένα γόνιμο έδαφος γι' αυτό», είπε, ενώ ξημερώματα ώρα Ελλάδας αναμενόταν συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με επίκεντρο και τις πιέσεις για να προχωρήσει ο «Grear Interconnector», στον οποίο εμπλέκονται και γαλλικά μονοπώλια. Ο δε Γεραπετρίτης θα μετείχε σε τριμερή υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και θα είχε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Ολα αυτά την ώρα που η τουρκική αστική τάξη διατηρεί τις θέσεις της στο ακέραιο. Ενδεικτικά, ο Ερντογάν μιλώντας χτες στη ΓΣ του ΟΗΕ ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα, όπως και να έχει η Τουρκία λόγο και ρόλο σε όλους τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο (βλέπε και δίπλα θέμα).

ΝΑΤΟικό γκριζάρισμα στο Αιγαίο

Επίσης, ενώ στις 30/9 ξεκινά η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα, η «RAMSTEIN FLAG 24», η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να αρνείται την κατάθεση Σχεδίων Πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά (θα προσγειωθούν και θα επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα) και το ιπτάμενο τάνκερ της (θα επιχειρεί από το Ακτιο μαζί με τα υπόλοιπα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη υποστήριξης) που σχεδιάζεται να πάρουν μέρος. Για την είσοδο στο FIR Αθηνών απαιτείται η υποβολή τέτοιου σχεδίου, κάτι που αρνείται η Τουρκία κατά την πάγια τακτική της, εξ ου και οι λεγόμενες παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, όπως τις καταγράφει η ελληνική πλευρά.

Καταπίνοντάς το αμάσητο, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να «συμβιβάζεται» στο ενδεχόμενο τα τουρκικά Σχέδια Πτήσης να κατατεθούν στο ΝΑΤΟ και από εκεί να ...ενημερωθεί η Ελλάδα. Κατά βάση να αποδεχτεί ό,τι λένε οι Τούρκοι με καλυμμένη την πλάτη από τους Ευρωατλαντικούς. Θυμίζουμε, όπως κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τις 4/9, σε μια σχετική αναδρομή τέτοιων περιστατικών, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι καθώς θα πετά σε «ΝΑΤΟικό εναέριο χώρο» δεν είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει σχέδια πτήσης στην ελληνική πλευρά, παρά μόνο προς το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Πατά σε σχετικά προηγούμενα και μάλιστα σε βάθος χρόνου, π.χ. από το 2000 και την τότε άσκηση «Dynamic Mix», στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση, που μέρος της ήταν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, εντός ελληνικού FIR, δεν θα έδιναν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές αλλά κατευθείαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, ικανοποιώντας ήδη από τότε τις τουρκικές διεκδικήσεις. Το έκανε και πολύ πρόσφατα, τον περσινό Ιούλη, με μαχητικά της να μπαίνουν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, μετέχοντας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Neptune Strike», μέρος της οποίας έλαβε χώρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε ότι η λυκοσυμμαχία αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό (ΝΑΤΟικό) χώρο, δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και «γκριζάρει» την περιοχή, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων.

Εξάλλου, και χτες, ανήμερα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τουρκικό UAV προχώρησε σε τέτοιες παραβιάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας εντός FIR Αθηνών στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πλάτες στο κράτος - δολοφόνο

Εξάλλου, σε μια παράλληλη εξέλιξη και πάντα εντός του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, ο πλους τις προηγούμενες μέρες δύο ισραηλινών αρματαγωγών στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, και ο ελλιμενισμός του ενός στη Σούδα, είχαν να κάνουν με ελληνο-ισραηλινή ναυτική άσκηση νότια της Κρήτης.

Κατά πληροφορίες, επρόκειτο να γίνει χτες εμβαθύνοντας τη σχέση με το κράτος - δολοφόνο, την ώρα που συνέχιζε τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Ωστόσο αναβλήθηκε, εξαιτίας των νέων δολοφονικών επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο, με όλες τις μονάδες του να επιστρέφουν στις βάσεις τους για να αναλάβουν πολεμικές αποστολές.

Αλλωστε, στη Νέα Υόρκη επίκειται συνάντηση του Μητσοτάκη και με τον Νετανιάχου, ενώ μόνο ως υποκρισία στο τετράγωνο μπορεί να εκληφθούν δηλώσεις, όπως του Γεραπετρίτη στο «Reuters», ότι «το Ισραήλ δεν δέχεται επαρκείς πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και η κλιμάκωση στον Λίβανο αποτελεί ναρκοπέδιο που η διεθνής κοινότητα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει». Την ίδια ώρα άλλωστε διαβεβαίωσε εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης ότι «είμαστε φίλοι του Ισραήλ, είμαστε στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ» κ.λπ.

Με τέτοια διαπιστευτήρια ανά χείρας πώς να μη βραβευτεί ο Μητσοτάκης από τη διαβόητη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» με το βραβείο του «Παγκοσμίου Πολίτη» (Global Citizen Award) για τις υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης στα αιματοβαμμένα ευρωατλαντικά σχέδια...

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στον ευχαριστήριο λόγο του διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον ένας σταθερός και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ και συνολικά ένας πυλώνας σταθερότητας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος αυτού του κόσμου», που βασικά φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει ενεργά η Ελλάδα, στο πλευρό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξοπλισμοί για εμπλοκή, παζάρι για διευθετήσεις με την Τουρκία (2024-01-31 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ταχύτητες για διευθετήσεις και συνυποσχετικό για Χάγη (2023-08-22 00:00:00.0)
Από αέρος αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (2010-05-19 00:00:00.0)
Υπό τη σημαία και για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ (2000-10-12 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν τις νέες Γιουγκοσλαβίες (2000-05-28 00:00:00.0)
Θυσιάζεται το Αιγαίο για ...τα μάτια του ΝΑΤΟ (2000-05-21 00:00:00.0)