ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ QUAD
Διευρύνουν στοχευμένα τη συνεργασία για να «αντέξει μακροπρόθεσμα»

Νέες πρωτοβουλίες σε ασφάλεια, εφοδιαστική αλυσίδα, ημιαγωγούς κ.λπ., με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση
Νέα Σύνοδος των ηγετών των μελών της πρωτοβουλίας QUAD έγινε το Σαββατοκύριακο, στις ΗΠΑ αυτήν τη φορά, όπου ο Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, υποδέχτηκε τους πρωθυπουργούς Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζι, Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, και Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, σε μια ακόμα συνάντηση που επιβεβαίωσε την κοινή ανησυχία για τη γοργή ισχυροποίηση της Κίνας.

Η συνάντηση έγινε στην Ακαδημία Archmere στο Κλέιμοντ του Ντελάγουερ.

Αν και η Κοινή Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν κάνει ρητές αναφορές στην Κίνα, οι στόχοι για τη διεύρυνση της συνεργασίας των «4» ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και της οικονομίας (με έμφαση σε «ευαίσθητους» κλάδους, όπως αυτός των ημιαγωγών) επιβεβαιώνουν και μαζί προμηνύουν νέα όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα. «Η Quad συνεργάζεται σε άνευ προηγουμένου εύρος και κλίμακα για να εκπληρώσει τις προτεραιότητες των εταίρων στον Ινδο-Ειρηνικό», τονίζει η Δήλωση, σε θέματα όπως «η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», «η ευαισθητοποίησή τους στον θαλάσσιο τομέα και την ασφάλεια στη θάλασσα», «η δημιουργία φυσικής και ψηφιακής υποδομής υψηλών προδιαγραφών», «η αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής», «η ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Διασφάλιση πόρων για να εδραιωθεί

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της Quad ανακοίνωσαν «νέες πρωτοβουλίες για να εδραιώσουν αυτές τις συνήθειες συνεργασίας και να διασφαλίσουν ότι η Quad θα αντέξει μακροπρόθεσμα». Μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε:

- Κάθε κυβέρνηση μέλους της Quad «έχει δεσμευτεί να εργαστεί μέσω των αντίστοιχων δημοσιονομικών διαδικασιών της για να εξασφαλίσει ισχυρή χρηματοδότηση για τις προτεραιότητες της Quad στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ώστε να διασφαλίσει διαρκή αντίκτυπο».

- Οι κυβερνήσεις των μελών της Quad θα προτάξουν και συνεργασία «με τα αντίστοιχα νομοθετικά σώματά τους για να εμβαθύνουν τις διακοινοβουλευτικές ανταλλαγές». Είναι ενδεικτικό ότι, ήδη, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη τη δημιουργία ενός δικομματικού οργάνου που θα συνεδριάζει ειδικά για την περιοχή της Quad.

- Τους επόμενους μήνες, θα γίνει - για πρώτη φορά - σύνοδος των υπουργών Εμπορίου και Βιομηχανίας των «4».

- Οι ηγέτες των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και οργανισμών των «4» πρόκειται να συναντηθούν «για να διερευνήσουν μελλοντικές επενδύσεις» σε τομείς όπως η ασφάλεια υγείας, η επισιτιστική ασφάλεια, η καθαρή Ενέργεια, οι υποδομές.

Μεταξύ άλλων, να σημειωθεί ότι μέσα στο 2025, τα σώματα ακτοφυλακής των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη σχεδιάζουν να διεξαγάγουν για πρώτη φορά αποστολή παρατηρητών πλοίων «Quad-at-Sea» στον Ινδο-Ειρηνικό, «για να βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα».

Τέλος, χαρακτηριστικό και των επενδυτικών προκλήσεων που οι «4» εξετάζουν από κοινού είναι ότι οι ηγέτες χαιρέτισαν την «οριστικοποίηση ενός Μνημονίου Συνεργασίας για το Δίκτυο Εκτακτης Ανάγκης Εφοδιασμού Ημιαγωγών για τη διευκόλυνση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών».

Συνεχίζονται τα ρωσο-κινεζικά γυμνάσια

Ολα αυτά ενώ το Σάββατο έγινε στο Βλαδιβοστόκ η επίσημη τελετή έναρξης των ρωσο-κινεζικών γυμνασίων «North Joint 2024», που χτες μπήκαν ήδη στη δεύτερη φάση τους, στην Οχοτσκική Θάλασσα.

Εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι στο πλαίσιο των ασκήσεων (που έπονται των πρόσφατων κοινών γυμνασίων, με τον κωδικό «Ocean 2024») έχει αναπτυχθεί ένας «ώριμος μηχανισμός» με τυποποιημένες διαδικασίες και τα σενάριά τους προσομοιάζουν ακόμα περισσότερο σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στόλου Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), θα εξασκούνταν στην «απόκρουση επίθεσης από αέρος - θαλάσσης και υποθαλάσσιου περιβάλλοντος από έναν ψευδή εχθρό, αλλά και σε κοινούς ελιγμούς και αμυντικές δραστηριότητες, ενώ είναι σταθμευμένα σε απροστάτευτο οδόστρωμα». Ακόμα, τα ναυτικά πληρώματα των δύο χωρών έχει σχεδιαστεί να εκτελέσουν βολές πυροβολικού και μια σειρά από ασκήσεις μάχης με χρήση αντιαεροπορικών και ανθυποβρυχιακών όπλων.

Στην άσκηση συμμετέχουν τα ρωσικά πλοία «Admiral Panteleyev» και «Admiral Tributs» (μεγάλα ανθυποβρυχιακά), τα MPK-82 και MPK-107 (μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία) όπως και η πυραυλάκατος «Smerch». Από κινεζικής πλευράς συμμετέχουν τα αντιτορπιλικά «Xining» και «Wuxi», η φρεγάτα «Linyi» και το πλοίο εφοδιασμού «Taihu» για τις ασκήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο στρατηγός Γιου Γιανάν, διοικητής της Νότιας Διοίκησης Θεάτρου του κινεζικού Στρατού (PLA), ηγήθηκε αντιπροσωπείας της χώρας του που συμμετείχε μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ στη Διάσκεψη αρχηγών Αμυνας Ινδο-Ειρηνικού στη Χαβάη, από τις 18 έως τις 20 Σεπτέμβρη. Μεταξύ άλλων, ο Γιου Γιανάν είχε συνάντηση με τον ναύαρχο Σάμιουελ Παπάροου, διοικητή της διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, όπου έγινε - σύμφωνα με κινεζική ανακοίνωση - «μια ειλικρινής και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος».