ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Με ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση των δολοφονικών επιθέσεων απειλεί το Ισραήλ

Πάνω από 2.000 βόμβες έριξαν σε ένα 24ωρο τα ισραηλινά αεροπλάνα

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Οι τρομοκρατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο, στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στην πρωτεύουσα, συνεχίστηκαν και χτες, πολλαπλασιάζοντας τα θύματα μεταξύ αμάχων και προκαλώντας μαζικά κύματα εκτοπισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να γλιτώσουν από το νέο μακελειό που έχει εξαπολύσει το ισραηλινό κράτος με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν μέσα σε περίπου ένα 24ωρο πάνω από 2.000 βόμβες στον Λίβανο!

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός των θυμάτων των ισραηλινών επιδρομών αναφέρει τουλάχιστον 564 νεκρούς, εκ των οποίων 59 ήταν παιδιά και 94 ήταν γυναίκες, ενώ πάνω από 1.850 είναι οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας.

Τεράστιο είναι πλέον το κύμα των εκτοπισμένων αμάχων, καθώς όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες από το νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας που οδηγούν στη Βηρυτό ήταν μπλοκαρισμένες από χιλιάδες αυτοκίνητα με ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν τις ισραηλινές βόμβες, από αργά το βράδυ της Δευτέρας ως χτες για πολλές ώρες.

Σε πόλεις του νότου όπως η Σιδώνα χιλιάδες άνθρωποι έσπευδαν χτες σε βενζινάδικα και φούρνους για να προμηθευτούν καύσιμα και βασικά τρόφιμα πριν πάρουν τον δρόμο προς τη Βηρυτό.

Copyright 2024 The Associated

Ερείπια και θάνατο σκορπούν οι νέες δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο
Ωστόσο ούτε και η πρωτεύουσα είναι ασφαλής προορισμός καθώς και αυτή βομβαρδίστηκε ξανά χτες από ισραηλινά αεροπλάνα. Στόχος έγινε αυτήν τη φορά κτίριο στο νότιο προάστιο Ghobeiri. Από τα θραύσματα βομβών αναφέρθηκε ο θάνατος 6 ατόμων (μεταξύ των οποίων φέρεται πως είναι ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Κουμπαΐσι) και ο τραυματισμός 15 άλλων.

Ορισμένοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χτες, προκάλεσαν τουλάχιστον 176 πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές κυρίως του νότιου Λιβάνου.

Επιπλέον, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καταγγέλλει ότι δύο υπάλληλοί της στον Λίβανο σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, σε πολλά δημόσια σχολεία της Βηρυτού έχουν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί για να υποδεχθούν τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, ωστόσο οι εκτοπισμένοι είναι πολύ περισσότεροι και οι υποδομές είναι ελάχιστες καθώς ο Λίβανος αντιμετωπίζει από το 2019 μια συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση.

Σε αυτό το φόντο ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Μικάτι, αναχώρησε χτες από τη Βηρυτό με κατεύθυνση τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ισραηλινές απειλές για περισσότερη κλιμάκωση

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, επιθεωρώντας χτες το πρωί το στρατηγείο της βόρειας διοίκησης του στρατού, ισχυρίστηκε ότι οι σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύουν στον Λίβανο «συντρίβουν» τη Χεζμπολάχ «φέρνοντάς την στο σημείο που ήταν πριν από 20 χρόνια».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, ισχυρίστηκε ότι όπλα της Χεζμπολάχ και πύραυλοι έχουν «αποθηκευτεί σε σπίτια», στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής του Ισραήλ για τη δικαιολόγηση των λουτρών αίματος που προκαλούν οι επιθέσεις του εναντίον των λαών της περιοχής, στα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, στη Συρία, στην Υεμένη...

Παράλληλα, ο επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χ. Χαλεβί, σε νέα σύσκεψη που είχε χτες το πρωί με στρατιωτικούς διοικητές, επέμεινε να χαρακτηρίζει... «προληπτικές» τις επιθέσεις στον Λίβανο και να επαναλαμβάνει πως σκοπός είναι «η επιστροφή» των δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών στις εστίες τους στο βόρειο Ισραήλ.

Απείλησε με ακόμη μεγαλύτερη αιματοχυσία τον Λίβανο τονίζοντας ότι η Χεζμπολάχ θα δεχθεί ακόμη περισσότερες επιθέσεις με στόχο να μην έχει κανένα περιθώριο διαλείμματος ώστε να ανασυγκροτηθεί ή να αντεπιτεθεί. «Δεν θα δοθεί περιθώριο για διάλειμμα στη Χεζμπολάχ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλη μας τη δύναμη. Θα επιταχύνουμε τις επιθετικές επιχειρήσεις σήμερα και θα ενισχύσουμε όλες τις δυνάμεις. Η κατάσταση απαιτεί συνεχιζόμενη εντατική δράση σε όλα τα μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά ο Χαλεβί.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της από νωρίς χτες το πρωί ως το μεσημέρι απάντησε στις επιθέσεις του Ισραήλ εκτοξεύοντας ρουκέτες. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως χτύπησε εργοστάσιο όπλων στο Ισραήλ, την αεροπορική βάση Megiddo, κοντά στην πόλη Αφουλα, και στρατιωτική βάση στην περιοχή Σάφεντ (ή Τσβατ) στο βόρειο Ισραήλ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης του στρατού.

Χτες το απόγευμα η λιβανέζικη οργάνωση κάλεσε τους πολίτες να μην σκανάρουν τον γραμμικό κώδικα (barcode) σε φυλλάδια που ρίχνουν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη ειδικά στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνος» επειδή μπορεί να «αντλήσει όλες τις πληροφορίες» που υπάρχουν στη συσκευή.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Από αναπαραγωγή του προκλητικού προσχήματος περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», μέχρι ανέξοδες διαπιστώσεις για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης» στη Μέση Ανατολή, κινούνται οι τοποθετήσεις των Ευρωατλαντικών συμμάχων του Ισραήλ, οι οποίοι κάνουν πλάτες στα νέα εγκλήματά του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 προειδοποίησαν προχτές βράδυ, σε σύσκεψη που έκαναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις ή ενέργειες αντιποίνων στη Μέση Ανατολή εγείρουν κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος σε όλη την περιφέρεια. «Οι δράσεις και αντιδράσεις εγείρουν κίνδυνο μεγέθυνσης αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας» και μπορεί «να σύρουν όλη τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη με αδιανόητες συνέπειες», ανέφεραν οι ΥΠΕΞ του G7 μετά τη συνεδρίασή τους. Ζήτησαν «να σταματήσει ο τρέχων κύκλος καταστροφής» κι επέμειναν στο ότι «καμιά χώρα δεν έχει κάτι να κερδίσει από την περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, κάλεσε χτες όσους Αμερικανούς έχουν απομείνει στον Λίβανο να φύγουν όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις, καθώς η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν αναστολή των δρομολογίων από και προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ.

Μιλώντας χτες στο ABC ο Κίρμπι επανέλαβε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ η κλιμάκωση του πολέμου στα βόρεια σύνορα, επικαλούμενος την ανησυχία μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Επίσης, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζακ Σάλιβαν, αρκέστηκε να διαπιστώσει τις... «εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ» και να επιρρίψει ευθύνες... στη Χαμάς επειδή «αρνείται» να κάνει συμφωνία με τους όρους που θέτουν ΗΠΑ και Ισραήλ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι για τον Λευκό Οίκο η απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς «είναι προτεραιότητα».

Προχτές βράδυ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «στέρεες ιδέες» για να αποκλιμακωθεί η «ένταση» μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, ενώ τάσσεται κατά ισραηλινής χερσαίας εισβολής για να εξουδετερωθεί η Χεζμπολάχ.

Από τη Νέα Υόρκη ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι η κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι «σχεδόν ένας πλήρης πόλεμος», ενώ ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, έκανε έκκληση σε όλες τις δυνάμεις που έχουν επιρροή στη Μέση Ανατολή να την ασκήσουν για να αποτραπεί η περιφερειακή σύγκρουση.

Γαλλία, Αίγυπτος και Ιράκ έχουν ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Ντ. Λάμι, αποχώρησε από το συνέδριο των Εργατικών για να προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Cobra με αποκλειστικό θέμα τη Μέση Ανατολή. Το απόγευμα κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε... «αυτοσυγκράτηση» και «αποκλιμάκωση» στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε υποστήριξη στον Λίβανο και καταδίκασε «τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον πολιτών», ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε χτες «βαθιά σοκαρισμένη» από τον υψηλό αριθμό θυμάτων που προκαλούν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επανέλαβε ότι η κλιμάκωση στον Λίβανο θα επιφέρει την πλήρη αποσταθεροποίηση όλης της Μέσης Ανατολής.

Ο δε Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Πεζεσκιάν, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέφρασε ξανά φόβους περιφερειακής σύγκρουσης. Καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο Λίβανος να γίνει μία άλλη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ». Μιλώντας αργότερα στο CNN ο Πεζεσκιάν είπε: «Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη απέναντι σε μία χώρα την οποία υπερασπίζονται, υποστηρίζουν και εξοπλίζουν δυτικές χώρες, ευρωπαϊκές χώρες, και οι ΗΠΑ».

Ο Πεζεσκιάν αποκάλεσε στη συνέχεια «εξωφρενική και ακατανόητη» την «αδράνεια» του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ στο πλαίσιο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και των πρόσφατων ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο. Κατήγγειλε το Ισραήλ πως επιχειρεί να συμπαρασύρει το Ιράν σε πόλεμο, τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει απλά «να ζήσει ειρηνικά».

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο μεταξύ, το αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο «USNS Big Horn» που είναι τάνκερ αναπλήρωσης καυσίμων του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln», ανέφερε ότι υπέστη αδιευκρίνιστες «ζημιές» ενώ έπλεε σε θαλάσσια περιοχή της Μέσης Ανατολής (που δεν διευκρινίστηκε). Ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε η διενέργεια έρευνας για την αιτία του συμβάντος.

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις... «πρόσφατες εξελίξεις»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χτες βράδυ ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους Ελληνες που βρίσκονται στον Λίβανο να αποχωρήσουν άμεσα.

Με χαρακτηριστική φρασεολογία συγκάλυψης των ισραηλινών εγκλημάτων, το υπουργείο «βαφτίζει» το νέο μακελειό από το Ισραήλ στον Λίβανο... «πρόσφατες εξελίξεις»!

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων και προσφάτων εξελίξεων, κρίνεται απαραίτητη η πλήρης αποφυγή επισκέψεων σε Λίβανο, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς και η άμεση αναχώρηση των ευρισκομένων ως επισκεπτών στον Λίβανο Ελλήνων, με διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακούμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και ένταση της πολεμικής προετοιμασίας (2024-09-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ισραηλινές απειλές μετά τη δολοφονία διοικητή της Χεζμπολάχ (2024-08-01 00:00:00.0)
Πολεμικά επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ (2023-10-16 00:00:00.0)
Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα αμάχων και υποδομών (2006-07-18 00:00:00.0)
Δεύτερο μέτωπο; (2002-04-11 00:00:00.0)
Ισραηλινές... "προειδοποιητικές" αεροπορικές επιθέσεις (1997-08-21 00:00:00.0)