Κατρακυλούν βασικοί δείκτες στην οικονομία της Ευρωζώνης

...εντείνονται τα αντιλαϊκά «αντανακλαστικά», στο φόντο και της έκθεσης Ντράγκι

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024

Στον αφρό έρχονται ξανά οι μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, με φόντο την κατρακύλα στους ρυθμούς ανάπτυξης και τη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που βρίσκεται ενόψει, με τα αστικά επιτελεία να ζητάνε, σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι, «σοκ» αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, έντασης της εκμετάλλευσης και στροφής «ολοταχώς» στην πολεμική οικονομία για να σταθούν στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα.

Οι πιο πρόσφατοι δείκτες που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες (από τη «Standard and Poor's») δείχνουν την ύφεση να βαθαίνει στη βιομηχανία και στη μεταποίηση - για ένα ακόμα τρίμηνο - αλλά και στασιμότητα στον τομέα των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης «PMI» της S&P's (μετράει, σύμφωνα με την αστική στατιστική, την «υγεία» των καπιταλιστικών οικονομιών), υποχώρησε παραπέρα για το σύνολο της Ευρωζώνης από το 51 τον Αύγουστο στο 48,9 τον Σεπτέμβρη, με το όριο του 50 να θεωρείται το «κατώφλι» της ύφεσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σύνολο της Ευρωζώνης η παραγωγή μειώθηκε για 18ο μήνα, και μάλιστα με τον πιο απότομο ρυθμό εδώ και 9 μήνες.

Η κατάσταση αποτυπώνεται και επιβαρύνεται παραπέρα:

Μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Ιούλη

Με φόντο την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση περίπου «πανηγυρίζει» για το σημείωμα που διένειμε προχτές η Τράπεζα της Ελλάδας και αποτυπώνει τις πρόσφατες εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτές, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί οριακά το 2024 και το 2025, κυρίως λόγω των επενδύσεων, που «υποστηρίζονται» από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα βάρβαρα μέτρα που τα συνοδεύουν. Ο πληθωρισμός αναμένεται... στο ύψος του, στο 3% για φέτος, υποτίθεται μειωμένος λόγω της περαιτέρω μείωσης των ρυθμών πληθωρισμού των τροφίμων, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. Η έκθεση καταγράφει ακόμη την ένταση της φοροληστείας και το τσεκούρι στις δαπάνες, με το πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 1,9% του ΑΕΠ (από στόχο 1,1%), την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά «στεγνώνουν» για να πληρώσουν και τα στοιχειώδη, με τον ρυθμό αύξησης των καταθέσεων να επιβραδύνεται τη διετία 2023 - 2024.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας εμφάνιζαν μείωση κατά 4,2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του Ιούλη (σε σχέση με τα περσινά), καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν μειωμένη κατά 9,1%. Αυτό και παρά την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης κατά 4,1%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Ιούλη έφτασαν τα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούλη του 2024 εμφάνισε πλεόνασμα 3,7554 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,9519 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.