ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στα «λουκέτα» και για τους όρους λειτουργίας των σχολείων
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Πάτρα
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα κατάργησης τμημάτων και κατευθύνσεων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια επιλογών και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.). Σε διάφορες περιοχές της χώρας μέσα από συσκέψεις και κινητοποιήσεις, οργανώνουν τον αγώνα τους ξεκαθαρίζοντας πως τα παιδιά δεν είναι αριθμοί και διεκδικούν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.

Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου και του Λυκείου Γαβαλούς Αιτωλοακαρνανίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Πάτρα, απαιτώντας να εγκριθεί άμεσα η λειτουργία των επιπλέον τμημάτων στο πρώτο σχολείο αλλά και να μην ισχύσει η κατάργηση της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών για τη Γ' Λυκείου.

Οπως επισημάνθηκε, για το Γυμνάσιο, παρότι υπάρχουν παιδί με πρόβλημα τύφλωσης και ικανός αριθμός με διαγνώσεις από το ΚΕΔΑΣΥ που επιβάλλει τον χωρισμό των τμημάτων σε δύο ανά τάξη, λειτουργεί ένα (!) ξεπερνώντας τους 25 μαθητές. Αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεται περαιτέρω η εκπαιδευτική διαδικασία, με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για όσους μαθητές αντιμετωπίζουν διαγνωσμένα προβλήματα. Επιπλέον η κατάργηση της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών οδηγεί σε αλλαγές σχολείων αλλά και μετακινήσεις... χιλιομέτρων ή αλλαγή κατευθύνσεων, πέραν της γενικότερης αναστάτωσης που επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στη δέσμευση του διευθυντή ότι θα επιδιωχθεί η ικανοποίηση των αιτημάτων τους άμεσα, οι συγκεντρωμένοι απάντησαν ότι θα προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος. Επίσης, παραβρέθηκε ο Τίμος Παπανικολάου, δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μουσική διαμαρτυρία στο Βαρθολομιό

Με μουσική διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο του τμήματος Θετικών Σπουδών του σχολείου τους, που αφήνει μαθητή της Γ' Λυκείου εκτός ουσιαστικά εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναγκάζοντάς τον να μετακινείται στην... Πάτρα, απάντησαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού στην Ηλεία.

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι «θύματα των νόμων οι μαθητές», κάλεσαν σε πραγματοποίηση όλων των μαθημάτων και σε ανοιχτά σχολεία, καταγγέλλοντας και τη στάση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης που αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Ηλείας και του συγκεκριμένου σχολείου.

Τα αιτήματα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στήριξαν με την παρουσία τους αντιπροσωπεία της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της Γιάννη Θεοδωρόπουλο, καθώς και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Πηνειού, με τον επικεφαλής της, Αλέξη Τσαουσάκη.

Διαμαρτυρία ενάντια στις υποβαθμίσεις σχολείων

Να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις υποβάθμισης των σχολείων τους απαίτησαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της Εύβοιας με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας. Συνεχίζοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Προκοπίου και Κηρίνθου της βόρειας Εύβοιας, των Δημοτικών Σχολείων 17ου Χαλκίδας, Ανθηδώνος Χαλκίδας και Παλιούρα Διρφύων, με τη στήριξη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκίδας, απαίτησαν την ανάκληση των αποφάσεων υποβάθμισης των σχολείων και την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών τους στην Εκπαίδευση. Εστειλαν παράλληλα αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα τους, με ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων επιδίωξε συνάντηση με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε, με τους γονείς να καταγγέλλουν τη στάση του. Στη συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης η αντιπροσωπεία ανέδειξε τις επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων και στη μόρφωση των παιδιών τους από την υποβάθμιση και την κοινή διδασκαλία σε τάξεις, επισημαίνοντας παράλληλα τη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής τους από την εκτίναξη της ακρίβειας, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά τόσο στη βόρεια Εύβοια από την καταστροφική πυρκαγιά, όσο και στην υπόλοιπη Εύβοια. Στο πλαίσιο αυτό απαίτησαν από τα υπηρεσιακά στελέχη την κοινοποίηση εγγράφου στο υπουργείο Παιδείας με το αίτημά τους για ανάκληση των αποφάσεων υποβάθμισης.

Στο πλευρό τους στάθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και συνδικάτων της περιοχής, εκλεγμένοι και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στους δήμους Χαλκίδας, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων, καθώς και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.