ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης κόντρα στους νέους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Στο επίκεντρο μεταξύ άλλων η καθημερινή εφημέρευση για τα νοσοκομεία της Αττικής | Επόμενος σταθμός η μεγάλη πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη

Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024

Αθήνα, 1η ΥΠΕ
Σε τροχιά νέων δυναμικών κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε μια σειρά περιοχές.

Αφορμή για τις νέες κινητοποιήσεις είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, μέσα από την καθημερινή εφημέρευση, με τους υγειονομικούς να αντιπαρατάσσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, μόνιμες προσλήψεις, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών κ.ά.

Στην Αττική χτες, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις στις ΥΠΕ. Με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο», Νίκαιας, ΨΝΑ Δαφνί, «Αττικόν» και «Ασκληπιείο», πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη 2η ΥΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των σωματείων με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για καθημερινές εφημερίες - παρά τις διαψεύσεις του υπουργού Υγείας - λέγοντας ότι «μελετώνται όλα τα σενάρια» τάχα για να αντιμετωπιστούν οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία επισήμαναν ότι η καθημερινή εφημέρευση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα υποβαθμιστεί περαιτέρω η τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, όπως τα χειρουργεία, οι εξετάσεις κ.ά., που αποτελούν το πιο κερδοφόρο κομμάτι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αθήνα, 2η ΥΠΕ
Σχετικά με τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ υπερασπίστηκε την εφαρμογή του σχετικού νόμου, δίνοντας μάλιστα διαβεβαιώσεις που δεν προβλέπονται. Οπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, η λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης είναι μετέωρη, ήδη οι επιβλαβείς συνέπειες καταγράφονται στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης Detox στο Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα, η οποία στελεχώνεται σήμερα από 26 επικουρικούς εργαζόμενους (μέσω ΕΣΠΑ) οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31/12/2024 και όπως έχει διαρρεύσει, η λειτουργία του Detox θα γίνει με το νέο έτος μετά την πρόσληψη εργαζομένων με «μπλοκάκι». Μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνταν 33 δομές - δράσεις του ΚΕΘΕΑ και 20 του ΟΚΑΝΑ, λήγουν όλες στις 31/12/2024 και η κατεύθυνση είναι να μην ενταχθεί η χρηματοδότηση προσωπικού στον κρατικό προϋπολογισμό. Και όπως παραδέχτηκε η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, «έχω ζητήσει να μας δώσουν κονδύλια»...

Ανάλογη κινητοποίηση στην 1η ΥΠΕ πραγματοποίησαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, η οποία μετά την ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων αναγκάστηκε να τους συναντήσει. Σχετικά με την καθημερινή εφημερία, όπως ανέφερε δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, δηλαδή αν θα είναι πρωινή, ολοήμερη, 7 ημέρες τη βδομάδα. Οπως είπε, είναι υπό επεξεργασία να αλλάξει ο χαρακτήρας κάποιων νοσοκομείων, όπως το ΓΟΝΚ και από ογκολογικό να γίνει γενικό νοσοκομείο! Ομως και πάλι δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό.

ΠΑΓΝΗ
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον «Ευαγγελισμό» οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 1.000 και πάνω από 500 είναι στα υπόλοιπα νοσοκομεία που παραβρέθηκαν στις χτεσινές διαμαρτυρίες, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας περί «περισσότερου προσωπικού σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Ενώ όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, οι ελλείψεις αυξάνονται καθώς αναπτύσσονται διαρκώς νέα τμήματα. Τρεις αξονικοί, τρία αιμοδυναμικά, 60 κρεβάτια ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στον «Ευαγγελισμό», χωρίς όμως να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ενδεικτικό της υπερεντατικοποίησης είναι το επεισόδιο υπέρτασης που συνέβη τις τελευταίες μέρες στον διευθυντή του απεικονιστικού τμήματος στο ΚΑΤ, το οποίο εξίσου λειτουργεί με επισφάλεια.

Οι διοικήσεις και των δύο ΥΠΕ έκαναν ξεκάθαρο ότι σε όποιο νοσοκομείο είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός εργολαβοποίησης, θα προχωρήσει προκειμένου να παραδοθούν στους εργολάβους οι υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης.

Τα Σωματεία Εργαζομένων διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, με κορυφαίο σταθμό την πανελλαδική - πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

Αγωνιστική «υποδοχή» του υφυπουργού στο ΠΑΓΝΗ

Δράμα
Αγωνιστική «υποδοχή» με συνθήματα και πανό επιφύλαξαν το μεσημέρι της Τετάρτης το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και εργατικά σωματεία του νομού στον υφυπουργό Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε το ΠΑΓΝΗ για να στήσει άλλη μια άθλια φιέστα εξαπάτησης του λαού για την τραγική κατάσταση της Υγείας και τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», που θα επιδεινώσουν όλα τα προβλήματα.

Ο υφυπουργός πέρασε μπροστά από την κινητοποίηση που γινόταν στο σαλόνι του νοσοκομείου, με τη συνοδεία της Αστυνομίας που προσπάθησε να εμποδίσει τους συγκεντρωμένους να έρθουν σε επαφή μαζί του. «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», φώναζαν δυνατά οι συγκεντρωμένοι.

Κάτω από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από την αίθουσα που γινόταν η σύσκεψη της διοίκησης του νοσοκομείου με τον Δ. Βαρτζόπουλο, ενώ με συνθήματα όπως «έξω η Αστυνομία απ' τα νοσοκομεία», απαίτησαν την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Την παρουσία της αστυνομίας κατήγγειλε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Κάλεσε σε κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα με μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη και στην παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία στις 6 Οκτώβρη.

Χαλκίδα
Παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, προκειμένου να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, και παρά τις δεσμεύσεις του πρώτου για αποχώρηση, η παρουσία τους ενισχυόταν... Ο Μ. Συντυχάκης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση και στον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου.

Στην αγωνιστική υποδοχή του υφυπουργού συμμετείχε και το παράρτημα του συλλόγου εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, καταδικάζοντας την καταστολή.

Στη Χαλκίδα

Δεν πάει άλλο», διαμήνυσαν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική στάση εργασίας των υγειονομικών. Κατάγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και απαίτησαν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων, δίνοντας το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Δίπλα τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ.

Οπως τόνισαν στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων, «η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει φτάσει στο απροχώρητο». Επισήμαναν ότι «στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων κυριαρχεί η τραγική υποστελέχωση», τονίζοντας ιδιαίτερα τις τεράστιες ελλείψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ σημείωσαν ότι η οργάνωση της λειτουργίας του νοσοκομείου «έχει το ενδιαφέρον στραμμένο μόνο στα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία», με τους εργαζόμενους να γίνονται λάστιχο για να βγάλουν τις εφημερίες και τις βάρδιες.

Κατήγγειλαν επίσης τη στάση της διοίκησης να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα και επιβολή ποινών σε εργαζόμενους που αρνούνται να εκτελέσουν αλλότρια καθήκοντα με προφορικές εντολές, όπως συνέβη στην περίπτωση μαίας που αρνήθηκε να εκτελέσει νοσηλευτικές πράξεις και τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού για 10 μέρες.

Γιώργος Μαρίνος: Υπόθεση όλου του λαού ο αγώνας για την ενίσχυση του Νοσοκομείου

«Κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την πολιτική της αξιοποιώντας όλα τα μέσα. Το ζούμε τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ, το έχουμε ζήσει με προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Γ. Μαρίνος. Και πρόσθεσε: «Η πολιτική τους εκπορεύεται από το εξής κρίσιμο ζήτημα: Οτι προκειμένου να υπηρετήσουν μεγάλα συμφέροντα, περικόπτουν δαπάνες που πρέπει να καταβληθούν σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, σε όλα τα προβλήματα του λαού. Γιατί, την υγεία του λαού στην προκειμένη περίπτωση την θεωρούν υψηλό κόστος, με ασέβεια στη ζωή του λαού και τα δικαιώματα των εργαζόμενων υγειονομικών. Και αυτήν την πολιτική πρέπει να την πολεμάμε διαρκώς. Δεν είναι παντοδύναμη, ποτέ δεν ήταν παντοδύναμη. Χρησιμοποιεί μέσα διάσπασης και εδώ στο νοσοκομείο, το έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε». «Εμείς θα επιμείνουμε: Αυτοί αδιαλλαξία, εμείς καλύτερη οργάνωση, ενότητα και διεκδίκηση», ξεκαθάρισε ο Γ. Μαρίνος και τόνισε: «Κανένας αγώνας δεν έχει πάει χαμένος, αυτός είναι ο δρόμος, η ενότητα, η καλύτερη οργάνωση και αγωνιστική δράση με αυτά τα δίκαια αιτήματα, αλλά και ενάντια στις απαράδεκτες διώξεις συναδέλφων και στις ποινές». Και καταλήγοντας σημείωσε ότι μέσα από τον συντονισμό του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου με τα σωματεία της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας «ο αγώνας για ενίσχυση του νοσοκομείου να γίνει υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος, του μαζικού κινήματος, του λαού της Χαλκίδας και της Εύβοιας».

Στη Δράμα

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του Νοσοκομείου της Δράμας από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ενώ εκτός από τους υγειονομικούς, συμμετείχαν εργαζόμενοι, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, όπως των συνταξιούχων ΕΦΚΑ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιωάννης Παπαδόπουλος μίλησε για την τεράστια υποστελέχωση του Νοσοκομείου, καθώς και για το κρίσιμο πρόβλημα της τραγικής έλλειψης ειδικών γιατρών στην Παθολογική Κλινική. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και δηλώσεις συμπαράστασης στους αγώνες των σωματείων εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη στήριξη του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου Δράμας, δήλωσε στον χαιρετισμό του ότι θα υπάρξει συνέχιση των κινητοποιήσεων με συγκέντρωση στην Περιφέρεια στις 17 Οκτωβρίου, μέρα 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ. Στις 20 Οκτωβρίου, όπως είπε, θα ακολουθήσει εκδήλωση στο δημαρχείο με ομιλίες επιστημόνων για τα προβλήματα του ΕΣΥ, ενώ την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο.