ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα έκανε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου

Μετά από τέσσερις δεκαετίες | Αντιδράσεις από Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024

Πύραυλος DF-41 μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας
Η Κίνα ανακοίνωσε χτες ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην πρώτη σχετική δοκιμή εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, που έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για τον πύραυλο DF-41, με εμβέλεια 12.000-15.000 χλμ., που είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει έως και 10 πυρηνικές κεφαλές. Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την επαρχία Χαϊνάν και έπεσε σε μια περιοχή κοντά στη Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό.

Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση ήταν μέρος της συνήθους ετήσιας εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων οι χώρες της περιοχής. Η εκτόξευση «δοκίμασε αποτελεσματικά την απόδοση των όπλων και του εξοπλισμού, καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατευμάτων, και πέτυχε τους αναμενόμενους στόχους», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά».

Οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας υπολογίζονταν το 2023 σε πάνω από 500 (επιχειρησιακές), ενώ το 2030 υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεπεράσει τις 1.000, σύμφωνα και με ετήσια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Στο Τόκιο, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση εκ μέρους της Κίνας» και μίλησε για «σοβαρή ανησυχία» που προκαλούν η «ταχεία ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου» και η «έλλειψη διαφάνειας» εκ μέρους του. Εκρινε δε σκόπιμο να συμπληρώσει ότι «η Κίνα συνέχισε να αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σε αυξημένα επίπεδα και να ενισχύει ευρέως και γρήγορα τις πυρηνικές και βαλλιστικές δυνατότητές της».

Στην Καμπέρα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε εξηγήσεις από την Κίνα» και πρόσθεσε: «Η Αυστραλία ανησυχεί για κάθε αποσταθεροποιητική ενέργεια, που αυξάνει τον κίνδυνο λάθους στην περιοχή, και συμβουλεύεται τους περιφερειακούς εταίρους της για το θέμα αυτό». Ανέφερε επίσης ότι η δοκιμή «σημειώνεται στο πλαίσιο της ταχείας στρατιωτικής ενίσχυσης της Κίνας, η οποία εξελίσσεται χωρίς τη διαφάνεια και τις διασφαλίσεις που ζητά η περιοχή εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων».

Αλλά και στη Νέα Ζηλανδία, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την κινεζική δοκιμή «άτοπη και ανησυχητική», λέγοντας ακόμα ότι «συνεχίζουμε να συλλέγουμε επιπλέον πληροφορίες», όπως και ότι «οι ηγέτες του Ειρηνικού έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την προσδοκία τους για μια ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και ασφαλή περιφέρεια».