Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία «πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρήνη»

Με «προσαρμογές» στο πυρηνικό δόγμα απάντησε η Μόσχα δικαιολογώντας χρήση πυρηνικών και σε «συμμάχους» της Ουκρανίας

Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024

Associated Press

Από την επίσκεψη του Ζελένσκι σε αμερικανικό στρατιωτικό εργοστάσιο την περασμένη Κυριακή
Τον εξαναγκασμό της Ρωσίας σε υπογραφή «ειρηνευτικής» συμφωνίας με το Κίεβο, με ένταση της στρατιωτικής και πολιτικής πίεσης, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, μιλώντας προχτές βράδυ στη Νέα Υόρκη.

«Ο Πούτιν έχει παραβιάσει τόσους διεθνείς κανόνες, δεν πρόκειται να σταματήσει μόνος του. Η Ρωσία μπορεί μόνο να εξαναγκαστεί σε ειρήνη και αυτό ακριβώς απαιτείται. Να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη, ως η μοναδική επιτιθέμενη σε αυτόν τον πόλεμο και εκείνη που παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, κατήγγειλε τον ρόλο του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, που η Ρωσία έχει καταστήσει «de facto συνεργούς στον εγκληματικό της πόλεμο στην Ευρώπη».

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει τη στρατιωτική βοήθεια της Τεχεράνης και της Πιονγιάνγκ προς τη Μόσχα. «Η υποστήριξη της Τεχεράνης και της Πιονγιάνγκ βοηθά τον Πούτιν να προκαλέσει σφαγές, δεινά και καταστροφές σε αθώους Ουκρανούς - άνδρες, γυναίκες και παιδιά», είπε.

«Μοιραίο λάθος» με «συνέπειες για το Κίεβο» χαρακτήρισε από την πλευρά του το Κρεμλίνο το σχέδιο του Ουκρανού Προέδρου να «εξαναγκάσει» τη Ρωσία σε «ειρήνη». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία επιθυμεί ειρήνη, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πρακτικά αδύνατο να της επιβληθεί διά της βίας.

Σε κάθε περίπτωση, με όλες τις αιτίες της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία να παραμένουν στο ακέραιο, οι όποιες μελλοντικές «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε έναν προσωρινό και αβέβαιο συμβιβασμό, βάση του οποίου θα αποτελούν τα δεδομένα στο στρατιωτικό πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του Κιέβου, που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Ζελένσκι σε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την υποψήφια Πρόεδρο με τους Δημοκρατικούς, Κάμαλα Χάρις, προβλέπει μεταξύ άλλων περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα, χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενίσχυση της ουκρανικής πολεμικής βιομηχανίας, περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Μιλώντας στη συνέχεια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε πως έλαβε πρόσφατα μια έκθεση που αναφέρει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να επιτεθεί στους πυρηνικούς σταθμούς και τις υποδομές της χώρας. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση με πύραυλο ή drone ή οποιοδήποτε κρίσιμο περιστατικό στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πυρηνική καταστροφή». Γι' αυτόν τον λόγο, είπε, η πυρηνική ασφάλεια είναι βασικό μέρος της ουκρανικής «φόρμουλας ειρήνης».

Αντίστοιχες καταγγελίες για ουκρανικά σχέδια επιθέσεων και προβοκάτσιας σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κάνει και η Ρωσία. Η ρωσική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι ένα ουκρανικό drone έριξε χτες πυρομαχικά στην επικράτεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια - που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις - χωρίς να υπάρξουν ζημιές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε ακόμη στη Νέα Υόρκη με τον απερχόμενο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε: «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ενόψει του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την Κ. Χάρις και τον Ντ. Τραμπ, ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει ένα σχέδιο το οποίο θέλει να προχωρήσει μαζί με όλους μας... Η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι αποφασιστική».

Το ταξίδι του Στάρμερ πραγματοποιείται καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει «δυτικούς» πυραύλους μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος.

Ο ίδιος είπε ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» δεν θα είναι το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί, αλλά οι συνομιλίες θα αφορούν «τη στρατηγική οδό για την Ουκρανία, τον τρόπο για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη ρωσική επιθετικότητα».

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ πρέπει να απεμπλακούν από τον πόλεμο»

«Οι ΗΠΑ πρέπει να απεμπλακούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία» αλλά η Χάρις και ο Μπάιντεν «δεν έχουν κάποιο σχέδιο για να το επιτύχουν αυτό», σημείωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, σε ομιλία του στην Τζόρτζια.

«Ο Μπάιντεν και η Κάμαλα μας έβαλαν σε αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα δεν μπορούν να μας βγάλουν. Δεν μπορούν να μας βγάλουν», είπε.

«Πιστεύω ότι θα κολλήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο, εκτός και αν είμαι εγώ Πρόεδρος. Θα το τελειώσω. Θα το κάνω με διαπραγματεύσεις, θα απεμπλακώ. Πρέπει να απεμπλακούμε. Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν θα φύγουμε μέχρι να νικήσουμε. Τι θα γίνει αν νικήσουν αυτοί;», είπε ο Τραμπ.

Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κίεβο στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τελευταίο πακέτο που εγκρίθηκε τον Απρίλη ήταν ύψους 61 δισ. δολαρίων.

«Η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη δυτική στρατιωτική βοήθεια ξεπερνά το 80%», σημείωσε χτες ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ. Γι' αυτόν τον λόγο, συνέχισε, μεγάλο μέρος του υπουργείου ασχολείται με τη διεθνή συνεργασία, με «εταίρους», όπως η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στους «New York Times» ότι «οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν έδωσαν ποτέ ό,τι ζήτησε το Κίεβο».

Αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας πρότεινε ο Πούτιν

Για την «πυρηνική αποτροπή» συνεδρίασε χτες το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό τον Πρόεδρο της χώρας, Βλ. Πούτιν, καθώς η Ρωσία πραγματοποιεί αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα και εξετάζει πώς θα απαντήσει στα αιτήματα του Κιέβου για χτυπήματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές στην «πυρηνική αποτροπή» της Ρωσίας.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, με τις προτεινόμενες αλλαγές «διευρύνεται η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών σε σχέση με τις οποίες πραγματοποιείται η πυρηνική αποτροπή και συμπληρώνεται ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών για την εξουδετέρωση των οποίων εφαρμόζονται μέτρα πυρηνικής αποτροπής».

Η Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν, «διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως μέλους του Ενωσιακού Κράτους».

Η επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος, π.χ. Ουκρανία, με τη συμμετοχή ενός πυρηνικού κράτους, π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία κ.ά., προτείνεται να θεωρηθεί κοινή επίθεσή τους στη Ρωσία.

Μάλιστα, η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων μετά από αξιόπιστα δεδομένα για μαζικές εκτοξεύσεις πυραύλων, drones, αεροσκαφών που θα περνούν τα ρωσικά σύνορα.

Η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση επίθεσης, ακόμη και με συμβατικά όπλα, που θα δημιουργήσει μια κρίσιμη απειλή, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα έχει ανοίξει η συζήτηση για τις «πυρηνικές δοκιμές», με τη Μόσχα να ισχυρίζεται πως δεν θα πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικού όπλου, όσο διάστημα οι ΗΠΑ απέχουν.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τη «στρατηγική σταθερότητα» το συντομότερο δυνατό, «λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παγκόσμιες πραγματικότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ανέφερε δε ότι προτού η Ρωσία εξετάσει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των εργασιών βάσει της συνθήκης, θα χρειαζόταν σαφήνεια σχετικά με το πώς η Συνθήκη Νέα START λαμβάνει υπόψη τα οπλοστάσια όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ - Βρετανίας και Γαλλίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη New Start για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, αλλά η ευθύνη βαραίνει τον Ρώσο ηγέτη.

Τον Φλεβάρη του 2023 η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη New START αλλά δήλωσε πως δεν αποχωρεί από τη συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για επαναδιαπραγμάτευση και επέκτασή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται πυρηνικές απειλές και οι «ενδείξεις» για νέες πυρηνικές δοκιμές (2023-10-27 00:00:00.0)
Νέα πυρηνικά «μηνύματα» και «προειδοποιήσεις» από Ρωσία και ΗΠΑ (2023-10-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ για την αποστολή επιπλέον εξοπλισμών στο Κίεβο (2023-10-06 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα παραπέρα κλιμάκωσης έναν χρόνο μετά την εισβολή (2023-02-25 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική «στήριξη» και μετά το τέλος του πολέμου (2022-09-08 00:00:00.0)
Μεγαλώνει ο κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια (2022-08-19 00:00:00.0)