Διαρκείς διεκδικήσεις για όρους εκπαίδευσης πραγματικά σύγχρονους

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους ενάντια στις καταργήσεις τμημάτων

Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024

Αλμυρός Μαγνησίας
Με δυναμικές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις σε δήμους και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συσκέψεις, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τα «λουκέτα» σε τμήματα, απαιτούν και σε πολλές περιπτώσεις ήδη κατακτούν να παρθούν πίσω οι αποφάσεις κατάργησης τμημάτων. Απαιτούν παράλληλα λύσεις σε ζητήματα υποδομών και στελέχωσης των σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό, μαχητική κινητοποίηση ενάντια στις σχεδιαζόμενες καταργήσεις που θα οδηγούσαν στη δημιουργία τμημάτων με 27 και πλέον μαθητές, πραγματοποίησαν την Τετάρτη μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού Μαγνησίας. Οι μαθητές έκαναν πορεία μέχρι το δημαρχείο, όπου συναντήθηκαν με τη δημοτική αρχή, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες συνενώσεις. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν επίσης γονείς των μαθητών, καθώς και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλμυρού, Σάββας Τσόγκας. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι θα παρθεί πίσω η απόφαση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων. Στο πλευρό των μαθητών στέκεται η ΚΟΒ Αλμυρού του ΚΚΕ.

Παράλληλα, τα «λουκέτα» που μπαίνουν σε σχολικά τμήματα της περιοχής και η κατάργηση δύο κατευθύνσεων στη Γ' τάξη του 5ου ΓΕΛ συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στην τοποθέτησή της η Παναγιώτα Αγγελοπούλου, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε την ανάγκη να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να εκφράζει την αντίθεσή του αναδεικνύοντας ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων έρχονται να προστεθούν σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και καθηγητές. Ο δήμαρχος απάντησε κυνικά ότι τα σχολεία της περιοχής όχι μόνο δεν υποβαθμίζονται, αλλά αντίθετα αναβαθμίζονται με την κυβερνητική απόφαση! Χαρακτηριστική επίσης ήταν η εκκωφαντική σιωπή των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτού του τόσο σοβαρού θέματος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στήριξε το ψήφισμα της Ενωσης Γονέων που απαιτούσε να μη γίνει καμιά συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου και να μην καταργηθούν οι κατευθύνσεις στο 5ο ΓΕΛ Αχαρνών. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή, αποκαλύπτοντας για ακόμα μια φορά το αντιλαϊκό της πρόσωπο, αλλά και τη συμφωνία της με τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από το βάρος της αγανάκτησης μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕΛ, που βρίσκονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των κινητοποιήσεών τους, πήρε ομόφωνη απόφαση ενάντια στην κατάργηση των κατευθύνσεων του συγκεκριμένου σχολείου.

Τις επόμενες μέρες

-- Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας οργανώνουν σήμερα στη 1.30 μ.μ., η Ενωση Γονέων δήμου Λάρισας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων/νος Κούμας».

-- Σε συγκέντρωση στη Ζάκυνθο καλούν η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, στη 1.30 μ.μ. στο δημαρχείο, για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων, απαιτώντας άμεσες λύσεις.

-- Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου διοργανώνεται την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στις 9 π.μ. για άμεσες λύσεις στα προβλήματα που επικρατούν στον χώρο της Εκπαίδευσης στον νομό.