ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΔΡΟΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Οι ιμπεριαλιστές όσο και αν δείχνουν ανίκητοι δεν είναι...

Ν. Καραθανασόπουλος: «Οι λαοί έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την κατάσταση»

Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024

Το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι όσο ισχυροί και αν δείχνουν, αλλά και την ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία τους να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε κίνδυνο, αγωνιζόμενοι για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού, καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά φτώχεια, ανασφάλεια, ακόμη και πολέμους, ανέδειξε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, το απόγευμα της Τρίτης, με την προβολή της μαρτυρίας του σ. Κώστα Δρόσου «Η άγνωστη αρματομαχία που απεγκλώβισε 3.000 ανθρώπους».

Στον χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» βρέθηκε κόσμος κάθε ηλικίας, παρουσία του σ. Κώστα Δρόσου, παρασημοφορημένου για τη δράση του το 1974 με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, ενώ μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

Η προβολή πραγματοποιήθηκε με αφορμή και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καθώς και τη συνεχιζόμενη ως σήμερα κατοχή του 37% των εδαφών της.

Στην παρέμβασή του, μετά την προβολή, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού χαρακτήρισε αποκαλυπτικό το βίντεο και ως προς τα γεγονότα της εποχής, στάθηκε στη σύνδεσή τους με το σήμερα. Αναφέρθηκε στις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ -ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία πλευρά και Ρωσία - Κίνα και τους δικούς τους συμμάχους από την άλλη, ως αποτέλεσμα των τεράστιων αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, με βαθύτερη αιτία τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν αναζητώντας διέξοδο νέων επενδύσεων για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.


«Αν δεν φωτίσουμε αυτό το ζήτημα, δεν θα έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση στο γιατί και σήμερα σημειώνονται πόλεμοι, εντείνονται οι ανταγωνισμοί», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζοντας και τη «στροφή» των «επενδύσεων» προς την πολεμική οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και την «επόμενη μέρα» των καταστροφικών πολεμικών συγκρούσεων, με τους σχεδιασμούς που γίνονται στις κατεστραμμένες από πολέμους περιοχές για την ανοικοδόμησή τους, όπου και πάλι στόχος είναι η αποκόμιση τεράστιων κερδών.

Στάθηκε στον ρόλο της αστικής τάξης της Ελλάδας στην περιοχή για την ενίσχυση της θέσης της, ως σημαιοφόρου για την προώθηση μέσα στη συμμαχία των ΝΑΤΟ - ΕΕ και στους σχεδιασμούς των τελευταίων στον ανταγωνισμό τους με το ευρασιατικό υπό διαμόρφωση μπλοκ, αλλά και στους κινδύνους που προκαλούνται για τον λαό απ' αυτά τα γεγονότα και την αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων.

Σε αυτό το πλέγμα, της ίδιας συμμαχίας του ΝΑΤΟ και για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής του πτέρυγας, σημείωσε ότι διαμορφώνονται και οι ανταγωνισμοί της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα για τους λαούς. Παράλληλα, ανέδειξε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ που φορτώνεται στις πλάτες του ο ελληνικός λαός, καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, αντιθέτως εξυπηρετούν τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει και τα σύνορα μεταξύ των συμμάχων - μελών του.

«Απέναντι σε όλα αυτά οι λαοί έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την κατάσταση. Αυτό αποδεικνύει και η μαρτυρία του σ. Κώστα Δρόσου. Σήμερα, είναι ανάγκη να ενισχυθεί μέσα στον λαό η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς, να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το εξωτερικό, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στη χώρα. Αντιπαλεύοντας, επίσης, τα σχέδια της de facto διχοτόμησης της Κύπρου στα πλαίσια των δύο "συνιστώντων κρατών". Να είμαστε συνολικότερα προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε εξέλιξη, παλεύοντας απέναντι στις γενεσιουργούς αιτίες όλων αυτών των γεγονότων, με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που είναι η μοναδική προς όφελος της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Η άρχουσα τάξη δεν είναι ανίκητη, όταν οι εργαζόμενοι και ο λαός στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, διευρύνοντας τη συμπόρευση με τους κομμουνιστές. Το 'χει αποδείξει αυτό η Ιστορία και μετά το τέλος των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, όπου ο πρώτος έφερε τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και ο δεύτερος έφερε νέες χώρες να οικοδομούν τον σοσιαλισμό», υπογράμμισε.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση τόσο για τα γεγονότα του 1974, όσο και για επίκαιρα θέματα.