ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ
Με μαζική συμμετοχή η χτεσινή σύσκεψη του Σωματείου
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024

Mια από τις μαζικότερες συσκέψεις εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες στο ΨΝΑ Δαφνί, ύστερα από κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων για την οργάνωση της πάλης ενάντια στον εκτρωματικό νόμο για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση που ψήφισε η κυβέρνηση.

«Οι αγώνες των υγειονομικών, των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους όλο το προηγούμενο διάστημα μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διάλυση των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, απέδειξαν ότι μόνο ενωμένοι όλοι μαζί μπορούμε στην πράξη να ακυρώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα της Υγείας», σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη.

«Ολοι εμείς, που ο υπουργός Υγείας μάς αποκαλεί συμμορίες της μιζέριας, παλεύουμε καθημερινά για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, την ώρα που όσα νομοθετήθηκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο αποτελούν προπομπό για όσα θέλει το υπουργείο Εμπορίας της Υγείας να κάνει συνολικά στο ΕΣΥ» είναι το μήνυμα που έστειλαν οι δεκάδες συγκεντρωμένοι που αποφάσισαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Μεταξύ αυτών είναι και η νέα σύσκεψη σωματείων - φορέων - ομοσπονδιών την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στη 1 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νοσοκομείου.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση καθαίρεσης/ μετακίνησης μέλους του ΔΣ του Σωματείου αλλά και για να ανακληθεί η στέρηση μισθού εργαζόμενης στη διοίκηση, πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση αρχικά με τον αναπληρωτή διοικητή του ΨΝΘ και στη συνέχεια με τον διοικητή του «Παπανικολάου - ΨΝΘ», αλλά και τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ για τα θέματα Ψυχικής Υγείας.

Η αντιπρόεδρος του σωματείου Ρούλα Γεωργιάδη ανέδειξε ότι στο ΕΣΥ που λειτουργεί στη λογική κόστους - οφέλους, με τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις που εμπορεύονται τις ζωές και την υγεία του λαού, οι εργαζόμενοι και οι ωφελούμενοι θεωρούνται αριθμοί. Κατήγγειλε ότι κυβέρνηση και οι διορισμένοι μάνατζερς στα νοσοκομεία βγάζουν το μαστίγιο σε όποιον αντιδρά και σηκώνει κεφάλι απέναντι στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να επιβάλουν σιγή ιχθύος!

Ο διοικητής υπήρξε μάλιστα ιδιαίτερα προκλητικός, και «αντιγράφοντας» τις αθλιότητες του υπουργού Υγείας αμφισβητούσε τον ρόλο και τις αποφάσεις του σωματείου, ενώ προσπάθησε να παρουσιάσει ως «κανονικότητα» και ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου αυτές τις εξελίξεις.

Επιβεβαιώθηκε και διά στόματος του διοικητή λοιπόν πως το νοσοκομείο ΑΕ προϋποθέτει και απαιτεί ταυτόχρονα εργαζόμενους με πετσοκομμένα δικαιώματα και με σκυμμένο το κεφάλι, σταθμάρχες που θα φορτώνονται τις εγκληματικές συνέπειες του τσακίσματος του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας αλλά και ασθενείς - πελάτες.

Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης των εργαζομένων ο υποδιοικητής της ΥΠΕ, σε πλήρη ευθυγράμμιση, κατά τα άλλα, με την πολιτική κυβέρνησης και κράτους άρα και των μεθοδεύσεων της διοίκησης του ΨΝΘ, δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσουν το ζήτημα.