Νέο τεράστιο στρατιωτικό πακέτο και σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Μήνυμα προς τη «Δύση» οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Από τη χτεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι
Ενα «ιστορικό» στρατιωτικό πακέτο ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία, αξίας σχεδόν 8 δισ. δολαρίων, με εξοπλισμούς που χαρακτηρίζονται «κρίσιμοι» για το Κίεβο και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Οπως δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, το πακέτο περιλαμβάνει μια επιπλέον συστοιχία και πυραύλους αεράμυνας «Patriot», άλλες δυνατότητες αεράμυνας και αναχαιτιστές, drones, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικά αέρος - εδάφους, καθώς και κεφάλαια για την ενίσχυση της «αμυντικής» βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στην Ουκρανία τα πυρομαχικά «Joint Standoff Weapon» (JSOW), «για να ενισχύσει τις δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας». Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», πρόκειται για την πρώτη αποστολή αυτής της βόμβας ολίσθησης ακριβείας, με βεληνεκές έως και 130 χιλιόμετρα.

Για το νέο πακέτο των 8 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα της επιτρεπόταν να αντλήσει έως και 5,6 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου - όταν ολοκληρώνεται το τρέχον οικονομικό έτος στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το ποσό που έχει απομείνει από το συνολικότερο πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που ψηφίστηκε τον Απρίλη για την Ουκρανία.

Αλλα 2,4 δισ. δολάρια δεσμεύτηκαν μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία ή τους «εταίρους», αντί να αντληθούν όπλα από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης, αποφασίστηκε να επεκταθούν τα προγράμματα για την εκπαίδευση περισσότερων Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά «F-16». Μια μέρα νωρίτερα είχε εγκριθεί νέα στρατιωτική βοήθεια 375 εκατ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε χθες ότι θα συγκαλέσει συνάντηση ηγετών της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή περίπου 50 «συμμάχων» και «εταίρων» στη Γερμανία τον Οκτώβρη. Οι συναντήσεις της «Ομάδας Επαφής» γίνονται στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Β. Ζελένσκι επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη, όπου πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και είχε διμερείς επαφές, ενώ συναντήθηκε με τον Μπάιντεν και αναμενόταν να έχει ξεχωριστή συνάντηση με την υποψήφια Πρόεδρο των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος θα πάει επίσης στο Καπιτώλιο, για να συναντηθεί με υψηλόβαθμους κοινοβουλευτικούς, κυρίως στη Γερουσία.

Ωστόσο δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, που είναι μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που επέκριναν την επίσκεψη Ζελένσκι την περασμένη Κυριακή σε εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στην Πενσιλβάνια.

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε μαζί με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζον Σαπίρο - ο οποίος στηρίζει ενεργά την υποψηφιότητα Χάρις - τον γερουσιαστή Μπομπ Κέισι και τον βουλευτή Ματ Κάρτραϊτ, όλοι τους Δημοκρατικοί. Η Πενσιλβάνια είναι μία από τις αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και ο Τζόνσον κατηγόρησε την ομάδα του Ουκρανού ηγέτη για «προεκλογική εκδήλωση» υπέρ των Δημοκρατικών.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ επέκρινε, για ακόμη μια φορά, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, λέγοντας πως «κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας, φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια» και «αρνείται να κάνει συμφωνία» με τη Ρωσία.

Επιπλέον, ο Τραμπ είπε πως η Ουκρανία «έχει σβηστεί από τον χάρτη, δεν είναι δυνατό να ανοικοδομηθεί».

Κατηγόρησε δε τους Δημοκρατικούς ότι «δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ώσπου να στείλουν παιδιά από την Αμερική» να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Μήνυμα προς τη Δύση» οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Κι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για πιθανή έγκριση χτυπημάτων βαθιά στη Ρωσία με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε χθες πως οι προχθεσινές εξαγγελίες του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν για αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα είναι ένα «μήνυμα προς την Δύση».

Μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τις αλλαγές αυτές, ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι θα θεωρείται «κοινή επίθεση» οποιαδήποτε επίθεση γίνει εναντίον της χώρας του - ακόμα και με συμβατικά όπλα - υπό την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, τονίζοντας ότι η Μόσχα έχει το «δικαίωμα» να «απαντήσει» με πυρηνικά.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία πολλών κορυφαίων αξιωματούχων, ο Πούτιν είπε ότι υποβλήθηκαν προτάσεις για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος και ότι θέλει να υπογραμμίσει μία από τις βασικές αλλαγές: «Προτείνεται η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνική δύναμη, αλλά με τη συμμετοχή ή τη στήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, να θεωρείται ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι ξεκινά μια μαζική διασυνοριακή επίθεση από αέρος, με μαζική εκτόξευση πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή υπερηχητικών όπλων, πρόσθεσε.

Η Μόσχα, συνέχισε ο Πούτιν, διατηρεί επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η ίδια ή η Λευκορωσία δεχτούν επίθεση, ακόμη και με συμβατικά όπλα.

Οπως είπε οι αλλαγές είναι «ανάλογες με τις σύγχρονες στρατιωτικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις του σχετικού εγγράφου έχουν ήδη διατυπωθεί και «αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα» προς τη «Δύση», που «προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις συνέπειες αν συμμετάσχουν σε επίθεση εναντίον της χώρας μας με διάφορα μέσα, όχι απαραίτητα πυρηνικά».

Το τρέχον δημοσιευμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, που έχει διατυπωθεί σε διάταγμα του Πούτιν το 2020, αναφέρει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από έναν εχθρό ή μιας συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

«Είναι εντελώς ανεύθυνο», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές από τη Μόσχα.

Η ΕΕ χαρακτήρισε «απερίσκεπτο και ανεύθυνο» το σχέδιο για πυρηνική απάντηση ακόμη και σε μια μαζική αεροπορική επίθεση στη Ρωσία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν "στοιχηματίζει" με το πυρηνικό του οπλοστάσιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Π. Στάνο. «Φυσικά απορρίπτουμε σθεναρά αυτές τις απειλές».

«Μυστικό πρόγραμμα της Ρωσίας» για παραγωγή drones στην Κίνα

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Κίνα για την ανάπτυξη και παραγωγή επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που επικαλείται το «Reuters».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Reuters», η «IEMZ Kupol», θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων «Almaz-Antey», ανέπτυξε και δοκίμασε σε πτήση ένα νέο μοντέλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την ονομασία «Garpiya-3» (G3) στην Κίνα με τη βοήθεια τοπικών ειδικών.

Στην έκθεσή της η «Kupol» ενημερώνει το υπουργείο Αμυνας ότι είναι σε θέση να παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του G3 σε κλίμακα σε εργοστάσιο στην Κίνα, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η «Kupol», η «Almaz-Antey» και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα να σχολιάσουν το εν λόγω δημοσίευμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στο «Reuters» ότι δεν έχει γνώση ενός τέτοιου σχεδίου, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει αυστηρά μέτρα ελέγχου για την εξαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για το ρεπορτάζ του «Reuters», το οποίο, όπως είπε, φαίνεται να αποτελεί μια περίπτωση παροχής στρατιωτικής βοήθειας από μια κινεζική εταιρεία σε μια ρωσική εταιρεία που τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δει κάτι που να υποδηλώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε τις σχετικές συναλλαγές, αλλά «η Κίνα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για χρήση από τον στρατό της», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.

Το G3 μπορεί να διανύσει μια απόσταση 2.000 χιλιομέτρων με ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών, σύμφωνα με την έκθεση προς το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από την εταιρεία «Kupol», στην οποία οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι πηγές έδειξαν στο «Reuters» πέντε συνολικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων δύο εκθέσεων της «Kupol» προς το υπουργείο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και των δύο τιμολογίων, για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους για την ύπαρξη ρωσικού σχεδίου στην Κίνα για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για χρήση στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν παραλάβει περίπου 140.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2023 και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει τον αριθμό αυτό φέτος.

Στο μεταξύ, «τρόπους για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία» συζήτησαν ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Αντρίι Σίμπιχα, και ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα ο Ουάνγκ Γι είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ.