ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ
Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα!

Να πάψει ο ανεφοδιασμός των δολοφόνων NATO - Ισραήλ από τη «Motor Oil»! | Αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου

Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024

Στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου δεκάδες σωματεία και φορείς από την Αττική και την Πελοπόννησο, με χιλιάδες εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής να στέλνουν μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που «ταΐζει» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με το αίμα των λαών, με σακατεμένους εργάτες, που θυσιάζει τη ζωή και την προστασία του λαού στον βωμό της βαθιάς εμπλοκής στα πολεμοκάπηλα σχέδια.

Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε το πρόσφατο «ατύχημα» στη «Motor Oil», κομμάτι μιας μακράς αλυσίδας «ατυχημάτων» στο συγκεκριμένο διυλιστήριο και σε άλλους χώρους δουλειάς.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη βιομηχανία αυξάνει τα κέρδη της τροφοδοτώντας με καύσιμα τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, κάτι που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Αύγουστο ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από σωματεία και φορείς, επιβεβαιώνοντας ότι η άλλη όψη της έντασης της εκμετάλλευσης είναι η στήριξη της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής.

Καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ το σφαγείο!

«Θέλουν την Ελλάδα πολέμων στρατηγείο, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ το σφαγείο», φώναξαν οι διαδηλωτές απαιτώντας να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να πάψει να χρησιμοποιείται το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.


Ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης και κατήγγειλαν τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ και στον λαό του Λιβάνου με συνθήματα όπως «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους Αγίους Θεοδώρους η οποία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε η συγκέντρωση.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες σωματεία της Αττικής και της Πελοποννήσου, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυναν η ΕΕΔΥΕ, η ΟΒΣΑ, η ΟΕΝΓΕ, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Επίσης στηρίχθηκε από τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

Ακόμα, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παρασκευά, Λουίζα Ράζου, Γιάννη Πρωτούλη, Θοδωρή Χιώνη και Θέμη Γκιώνη.

«Αντιστεκόμαστε στην πολιτική των κυβερνήσεων που δολοφονεί και τσακίζει λαούς»

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, η Μάγδα Αποστολοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ολυμπία Οδό», τόνισε: «Αντιστεκόμαστε στην πολιτική των κυβερνήσεων που θυσιάζει καθημερινά στους χώρους δουλειάς ακόμη και την ανθρώπινη ζωή στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων!

Αντιστεκόμαστε στην πολιτική των κυβερνήσεων που δολοφονεί και τσακίζει λαούς, διαλύει χώρες για να αρπάξουν τον πλούτο και να ελέγξουν τους δρόμους μεταφοράς μια χούφτα μονοπωλιακά κοράκια!

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που μακελεύονται από τους φονιάδες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και κάθε άλλης δολοφονικής συμμαχίας».

Πρόβαλε την απαίτηση να σταματήσει το μακελειό που έχει εξαπολύσει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ. Σημείωσε πως ενώ η κυβέρνηση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των δολοφόνων, την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο της Κορίνθου δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος και δεν επαρκούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναφερόμενη στο πρόσφατο βιομηχανικό «ατύχημα», υπογράμμισε ότι «για τους εργοδότες οι εργαζόμενοι είμαστε απλά και μόνο αναλώσιμα υλικά που παράγουμε χρήμα (...) Ως εδώ! Απαντάμε αποφασιστικά, συλλογικά, οργανωμένα και με αλληλεγγύη, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Διεκδικούμε αποφασιστικά για τις ζωές μας. Τις ζωές των πολλών κόντρα στα κέρδη των λίγων».

«Κέρδη ποτισμένα από τον ιδρώτα των εργατών και βουτηγμένα στο αίμα των λαών»

Ομιλία πραγματοποίησε ο Παντελής Περδίκης, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «τα ιλιγγιώδη κέρδη της "Μότορ Οϊλ" είναι ποτισμένα από τον ιδρώτα των εργατών της που δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες. Είναι όμως και βουτηγμένα στο αίμα των λαών.

Φανερώνεται ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής (...) και η συμμετοχή στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς κατά άλλων λαών έχουν κοινή συνισταμένη τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποτελεί πρόκληση για τον λαό μας, τη στιγμή που συνεχίζεται εδώ και έναν χρόνο το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού (...) η χώρα μας να εμπλέκεται ολοένα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα μετατρέπεται όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και σε στόχο αντιποίνων. Οι κάθε λογής διευκολύνσεις στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες τόσο μέσω των ευρωατλαντικών βάσεων, όσο και μέσω της αξιοποίησης πολιτικών υποδομών, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα διυλιστήρια εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία.

(...) Εχουν σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού που στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Είναι υπόλογοι γιατί συναινούν στη σφαγή των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Είναι υπόλογοι γιατί αρνούνται να εφαρμόσουν την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

«Οι ζωές μας έχουν λερωθεί με αίμα και οι μέρες και οι νύχτες μας μυρίζουν μπαρούτι»

Για προμελετημένο και αναμενόμενο γεγονός έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας, στον χαιρετισμό του.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη πυρκαγιά μαζί με πολλά άλλα περιστατικά σε κάθε χώρο εργασίας έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση η οποία είναι «αποτέλεσμα της εγκληματικής νομοθεσίας που έχουν φέρει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που θεωρούν τον εργάτη και τα μέτρα ασφαλείας κόστος. Σε αυτό το έδαφος απογειώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία».

Στη συνέχεια σημείωσε πως οι εργαζόμενοι και ο λαός «βρίσκονται σε πόλεμο» που έχει πολλές επιπτώσεις σε κάθε πλευρά της ζωής τους, λόγω της ακρίβειας και των μεροκάματων φτώχειας, χωρίς ανθρώπινα ωράρια και χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας. Χωρίς πρόσβαση σε δωρεάν Παιδεία, Υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό και διασκέδαση αλλά και χωρίς πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, νερό και κατοικία.

«Εναν πόλεμο που δεν σταμάτησε ποτέ. Χρόνια τώρα τριγυρίζει γύρω από τη γειτονιά μας και πάνω από τα κεφάλια μας. Μπορεί οι σφαίρες και οι "έξυπνες" βόμβες να πέφτουν κάποια χιλιόμετρα μακριά μας, όμως φορτώνονται από εδώ, από ελληνικό έδαφος μεταφέρονται στα δολοφονικά - ΝΑΤΟικά καράβια. Τα οποία τα γεμίζουμε με τα καύσιμα για να κινηθούν. Στα αντίστοιχα δολοφονικά αεροπλάνα, παρέχουμε αεροδρόμια, στάθμευση, ανεφοδιασμό, στους στρατιώτες τους ύπνο, διατροφή, διασκέδαση και νομικά ελεύθερους να κάνουν ό,τι θέλουν, ακόμα και να χτυπάν Ελληνες πολίτες», επισήμανε.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Δεν μένουμε με δεμένα τα χέρια στο έγκλημα που γίνεται σήμερα και σε αυτό που έρχεται αύριο.

Κανένας συμβιβασμός - καμία υπομονή. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να σκοτώνονται, να χάνονται οι λαοί για τ' αφέντη το ψωμί!

Καμία στήριξη στο κράτος - δολοφόνο, καμία συμμετοχή στον ανεφοδιασμό του. Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό και Λιβανέζικο λαό».

«Ολα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου»

Στην ομιλία του ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, αναφέρθηκε στο τραγικό παρελθόν εργοδοτικών εγκλημάτων στα διυλυστήρια λέγοντας: «Στο άκουσμα ότι υπάρχει μεγάλο περιστατικό στη "Μότορ Οϊλ", ξύπνησαν στους συναδέλφους κακές μνήμες. Από το περιστατικό του Μάη 2015 στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, με τους 4 νεκρούς συναδέλφους, το περιστατικό του Γενάρη το 2020 στη "Μότορ Οϊλ" με την απώλεια ενός συναδέλφου εγκαυματία μετά από 10μηνη μάχη.

Χωρίς να αναφερθούμε στο μακρινό παρελθόν, πολλά μικρότερα εργατικά "ατυχήματα" είχαν προηγηθεί τον περασμένο μήνα στις ΒΕΑ, στις ΒΕΕ και στις ΒΕΘ των ΕΛΠΕ. Παράλληλα, μέσα στην περασμένη βδομάδα, αντίστοιχα "ατυχήματα" συνεχίζουν και προκαλούνται στις εγκαταστάσεις της "Μότορ Οϊλ" με εγκαυματίες. Μάλιστα, σήμερα είχαμε νέο περιστατικό εκκένωσης στο διυλιστήριο της "Μότορ Οϊλ" λόγω διαρροής. Πράγμα που δείχνει ότι δεν έχουμε μια εξαίρεση, δεν είναι μια ατυχία».

Τόνισε ότι «όλα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως γράφουν οι ειδήσεις: "Η "Motor Oil" ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 362 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2024 έναντι 275,4 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 31,44%". Ενώ όταν συμβαίνουν ατυχήματα η εταιρεία είναι πλήρως ασφαλισμένη τόσο για τις υποδομές, όσο και για τη λειτουργική απώλεια κερδών ως συνέπεια της όποιας διακοπής εργασιών, την ώρα που οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους και με τον ιδρώτα τους».

Ανέδειξε επίσης πως «το εργατικό ατύχημα και το να πουλάς καύσιμα στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ και στη δολοφονική μηχανή του Ισραήλ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και τα δυο γίνονται στο όνομα του κέρδους».

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στους ενεργειακούς ομίλους είπε ότι «αυτές οι εμπλοκές διασφαλίζουν τον πόλεμο και στοχοποιούν τη χώρα μας, θα είναι πηγές μεγάλων δεινών, που θα πληρώσουμε πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι. Το ίδιο ισχύει για τον εργαζόμενο που αύριο θα του πουν να κατασκευάζει βλήματα για τον αμερικανικό στρατό, τον εργαζόμενο που θα του πουν να επισκευάσει τη φρεγάτα του 6ου Στόλου, τον εργαζόμενο που φτιάχνει ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για πυραυλικά συστήματα».