ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Η αγωνιστική δημοτική αρχή και οι φορείς ανέδειξαν τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024

Ο Β. Σίμος στο βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην Πετρούπολη, κατά την πάγια τακτική της περιφερειακής αρχής του εκλεκτού της κυβέρνησης της ΝΔ, Νίκου Χαρδαλιά, να κάνει αυτές τις συνεδριάσεις σε διαφορετικούς δήμους, υποτίθεται για να εισακούονται τα προβλήματα των περιοχών. Και αυτήν τη φορά δεν έλειψαν οι δηλώσεις κατανόησης αλλά και οι εκκλήσεις ενότητας για ...μια ρεαλιστική στάση, που επί της ουσίας υποτάσσεται στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και όλο τον σχεδιασμό υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων που εξελίσσεται στην Αττική. Πάντως, για άλλη μια φορά η περιφερειακή αρχή και όσοι στηρίζουν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτήν την πολιτική, ήρθαν αντιμέτωποι με τη μαχητική παρέμβαση των φορέων της περιοχής που ανέδειξαν τα προβλήματα και τις αιτίες τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν σταθερά και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Β. Σίμος: «Μαζί με τον λαό παλεύουμε για όλα αυτά που μας αξίζουν»

Ο οικοδεσπότης αγωνιστής δήμαρχος, επίσης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγέλης Σίμος, στην εισαγωγική του παρέμβαση αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν δοθεί στην πόλη από αγωνιστές δημάρχους, όπως ο Νίκος Παξιμαδάς, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν για τον λαό σημαντικές υποδομές, έργα και ελεύθερους χώρους που έγιναν χώροι πολιτισμού και άθλησης. Μιλώντας για τα οξυμένα προβλήματα μιας πόλης 80.000 κατοίκων με πολλές νέες οικογένειες, κατήγγειλε την υποχρηματοδότηση και την παράνομη παρακράτηση άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο από τους θεσμοθετημένους πόρους. Σημείωσε ότι στον δήμο «λείπουν πάνω από 60 εργαζόμενοι, με συνέπεια να μην είναι εφικτό να προσφέρουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που δικαιούνται οι κάτοικοι σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι οι τεχνικές εργασίες αυτεπιστασίας, η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική».

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του υγειονομικού εγκλήματος της χωματερής στη Φυλή για πάνω από 60 χρόνια, τόνισε: «Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις των ρύπων, που γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δείχνουν σημαντική επιβάρυνση στην περιοχή μας, οι νεοπλασίες σύμφωνα με ιατρικά πορίσματα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της χωματερής. Θα έπρεπε, βάσει των επιστημονικών δεδομένων, να έχει κλείσει πριν από τουλάχιστον μια 20ετία.

Παρά τις υποσχέσεις, ανοίγουν συνέχεια νέα "κύτταρα", λειτουργεί ο μοναδικός στην Ελλάδα αποτεφρωτήρας μολυσματικών αποβλήτων, σχεδιάζεται επέκταση της χωματερής και προσθήκη νέων μονάδων καύσης, δηλαδή, αύξησης των καρκινογόνων πηγών, της επιβάρυνσης για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και της περιφερειακής αρχής που τη στηρίζει γι' αυτήν την κατάσταση, όπως και όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών που στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες λήγει η 20ετής σύμβαση μεταξύ του δήμου Φυλής και του ΕΔΣΝΑ για την παραχώρηση της έκτασης, τη λειτουργία της χωματερής και γενικότερα της ΟΕΔΑ και απαίτησε απαντήσεις όπως και να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής να κλείσει οριστικά η χωματερή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντιπλημμυρική θωράκιση, τονίζοντας πως από το 2018 έχει εγκριθεί σχετική μελέτη αλλά το έργο - κόστους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ - ακόμα δεν έχει αρχίσει. Σχετικά με την προστασία του Ποικίλου Ορους υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να επανέλθει το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής στην Αγ. Τριάδα στην προ του 1970 κατάσταση, να εξασφαλιστεί νομοθετικά, άπαξ και διά παντός, ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του, ενάντια σε καταπατητές και στη Μητρόπολη της Λαμίας που διεκδικεί 7.500 στρέμματα.

Ακολούθως έκανε αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που παραχώρησε έκταση, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας. «Δυστυχώς, με τα υφιστάμενα δεδομένα αυτές (σ.σ. οι ανάγκες των κατοίκων στην Υγεία) δεν εξυπηρετούνται, ούτε κατ' ελάχιστο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το πρώην ΙΚΑ έχει μετατραπεί σε "κτίριο - φάντασμα", με ελαχιστότατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απλά για "τα μάτια του κόσμου". Ο λαός της Πετρούπολης απαιτεί να στελεχωθεί πλήρως και επιτέλους οι Πετρουπολιώτες να έχουν - από δημόσια δομή - δωρεάν τις δέουσες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δικαιούνται».

Ο Β. Σίμος αναφέρθηκε και στις ανάγκες στέγασης σχολείων και νηπιαγωγείων του δήμου, στην εξασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων. Μίλησε για την αναβάθμιση και βελτίωση της βατότητας των πεζοδρομίων, την ολοκλήρωση του ημιτελούς Δημοτικού Σταδίου Πετρούπολης στην περιοχή της Αγ. Τριάδας. «Ετοιμες μελέτες και σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό υπάρχουν και για τη βελτίωση των υπόλοιπων αθλητικών χώρων που διαθέτουμε στην Αγ. Τριάδα και πάνω από το Πανόραμα. Απομένει η σύναψη σύμβασης για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες που περιμένουν εκατοντάδες αθλούμενοι». Τόνισε την ανάγκη για ένα αθλητικό κέντρο που θα περιλαμβάνει χώρους προπόνησης αλλά και αγώνων, ακόμα και από διεθνείς διοργανώσεις. Πρόσθεσε ότι «το Κλειστό Γυμναστήριο "Ν. Παξιμαδάς", πλέον, δεν αρκεί για να τις καλύψει (σ.σ. τις αθλητικές ανάγκες). Χρειαζόμαστε ένα ακόμα. Ο δήμος έχει υπόψη του δύο χώρους, έχει ετοιμάσει την προμελέτη και ζητάμε οι υπηρεσίες σας να συνδράμουν την ολοκλήρωση της μελέτης και η Περιφέρεια να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση κατασκευής του».

Καταλήγοντας τόνισε: «Δύναμή μας είναι ο λαός της πόλης μας. Με αυτόν διαδηλώσαμε στις 13 Απρίλη, μαζί μπορούμε να κουρελιάσουμε άδικους νόμους και προσπάθειες να πεταχτούν στον δρόμο συνδημότες μας, από εταιρείες που πήραν σε πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία τους για "ένα κομμάτι ψωμί". Η δημοτική αρχή και ο λαός της Πετρούπολης δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα "κοράκι" να βάλει χέρι στη λαϊκή κατοικία (...) Με τη στήριξη του λαού της πόλης θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα αυτά που μας αξίζουν, για μια καλύτερη πόλη, για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας».

Παρέμβαση για μια σειρά κρίσιμα θέματα, που αφορούν τον λαό της Αττικής, έκανε στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην Πετρούπολη, ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην προσπάθεια των παλαιών αγωνιστών και κομμουνιστών δημάρχων που με την επιμονή τους και τον αγώνα τους πέτυχαν να πάρουν τα λατομεία και να τα μετατρέψουν σε χώρους ψυχαγωγίας για τον λαό, όπως είναι το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της χωματερής, υπογραμμίζοντας πως δεδομένο πρέπει να είναι από την έναρξη της συζήτησης η ανάγκη να κλείσει η χωματερή Φυλής και ν' αναζητηθεί άλλο σημείο απόρριψης των σκουπιδιών.

Κατήγγειλε την εμπλοκή του επιχειρηματικού ιδιωτικού τομέα φέρνοντας ως παράδειγμα εταιρεία στο Λαύριο, που έχει πάρει το έργο της ανακύκλωσης, τοποθέτησε τους αντίστοιχους κάδους, και τώρα οι κάδοι - έναν χρόνο μετά - είναι ακόμα γεμάτοι γιατί η εταιρεία δεν πήγε να τους αδειάσει. Τέλος, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα θέματα που έθεσε ο δήμαρχος της Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και στην επικείμενη συζήτηση, υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός που θα συζητηθεί στην Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να είναι, όπως κάθε φορά, λιγότερο από το 5% για τον Δυτικό Τομέα. Πρέπει να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και να σταματήσουν να καρκινοβατούν διάφορα αναγκαία έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, οι παραχωρήσεις χώρων και τόσα άλλα».

Χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες

Eκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, ο Χρύσανθος Κυριαζής στάθηκε στο ζήτημα του πάνδημου αιτήματος να κλείσει η χωματερή της Φυλής. Καταγγέλλοντας τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλη κοροϊδία και προειδοποίησε «ούτε να το σκέφτεστε να οριοθετήσετε χωματερή σε περιοχή στον δήμο, όπως έχουμε δει κάποιους σχεδιασμούς». Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσουν η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και η ομηρία των συμβασιούχων, και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για μόνιμη - σταθερή δουλειά και υπηρεσίες σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.

Εκπροσωπώντας τους Συλλόγους Γονέων των 44 σχολικών μονάδων της πόλης στη 19η συνεδρίαση του ΠΣ Αττικής, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Πετρούπολης, Δημήτρης Πάκος, αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του δήμου, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της χώρας, ως συνέπεια τόσο της πολιτικής υποχρηματοδότησης όσο και της προτεραιοποίησης των αναγκών που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

«Ηδη το πλήθος των αιθουσών των σχολείων της πόλης μας είναι πάνω από τις αρχικές δυναμικότητες με τις οποίες χτίστηκαν τα σχολεία (...) Σε αυτήν την πόλη λοιπόν η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει ένα νηπιαγωγείο και οι μαθητές του να ενταχθούν σε ένα άλλο. Σε αυτόν τον δήμο με τις τόσες ανάγκες η κυβέρνηση επέλεξε να συμπτύξει τα τρία τμήματα της Ε' τάξης στο 1ο Δημοτικό σε δύο που λειτουργούσαν καθ' όλα νόμιμα και συνάμα ικανοποιούσαν και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, μόνο και μόνο να εξοικονομηθεί κάποιος μισθός δασκάλου.

Σε αυτόν τον δήμο, λοιπόν, έχουμε ένα Λύκειο που με ευθύνη της πολιτείας (κεντρικής διοίκησης και δήμου) βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια σε κοντέινερ. 4 φορές μαθητές της Γ' Λυκείου έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις μέσα σε αυτά τα κλουβιά».

Ο Δ. Πάκος ζήτησε, μεταξύ άλλων, να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια (μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος με χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ) η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων και η βελτίωση όσων ήδη υπάρχουν με αναβάθμιση τόσο των σχολικών αιθουσών όσο και των βοηθητικών χώρων (εργαστήρια, γυμναστήρια, χώροι πολλαπλών χρήσεων κ.λπ.). Παρέμβαση έκανε και ο Βαγγέλης Παπαναγιώτου εκπροσωπώντας την Ενωση Γονέων Φυλής.

Απαίτηση για σύγχρονο Κέντρο Υγείας

Για τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα Υγείας και πιο συγκεκριμένα στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, για τις ολοένα και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες και παροχές στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΠΣ Αττικής η εκπρόσωπος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, Γωγώ Κουμουνδούρου.

Οπως είπε, στην Πετρούπολη δεν λειτουργεί Κέντρο Υγείας, παρά μόνο ΤΟΜΥ και Τοπικό Ιατρείο. Κάποτε υπήρχαν 22 γιατροί. «Τώρα πλέον έχουν απομείνει μόνο 3, σε ένα κτίριο πλήρως ανέξοδο για το κράτος, αφού έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, για έναν δήμο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ΧΥΤΑ Φυλής που αποδεδειγμένα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία (...) Γι' αυτό ζητάμε από την Περιφέρεια να πιέσει την κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας στην Πετρούπολη, που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων μας». Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες ελλείψεις στο «Αττικόν», το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής.

Παρέμβαση για την κακή κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών έκανε στη συνεδρίαση στο ΠΣ Αττικής ο εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ηλίας Τσάμης. Παρεμβάσεις έγιναν και από εκπροσώπους φορέων για την υπεράσπιση του Ποικίλου Ορους.

(Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου θα αναφερθούμε σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στις χωματερές (2020-02-21 00:00:00.0)
Αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές (2019-12-11 00:00:00.0)
Τώρα ξεσηκωμός! Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής (2019-09-27 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή (2019-08-30 00:00:00.0)
Μπορούμε να κοιτάμε το λαό στα μάτια και να ζητάμε ξανά τη στήριξή του (2019-03-08 00:00:00.0)
Να κλείσει άμεσα η χωματερή (2017-06-13 00:00:00.0)