Μια γροθιά ενάντια στα «κοράκια» που ξεσπιτώνουν τον λαό

Συνέντευξη Τύπου στις 9/10, νέα κινητοποίηση σήμερα στην «doValue» από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ και σωματεία

Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024

Στο εκρηκτικό πρόβλημα της στέγης που χτυπά τις λαϊκές οικογένειες και στην ανάγκη σωματεία και φορείς να κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της στη σύσκεψη των συνδικάτων της Αττικής, προχτές, η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Αλλωστε, για τα ζητήματα αυτά ανακοίνωσε από το βήμα της σύσκεψης ότι η Επιτροπή και η Ομοσπονδία Οικοδόμων οργανώνουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στις 6 μ.μ., και καλούν τα σωματεία και τους φορείς να πάρουν μέρος.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλέφωνα από απελπισμένους μεροκαματιάρηδες που δεν βρίσκουν άκρη με τα «κοράκια», που βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί και δεν έχουν τη δυνατότητα πολλές φορές ούτε καν να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες, τα funds.

Το πρόβλημα της στέγης διογκώνεται λόγω της εκτόξευσης της τιμής των ενοικίων, της αγοράς κατοικίας και της μείωσης του πραγματικού μισθού. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σχεδόν το 75% των ενοικιαστών ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση, το 74% των νέων 18 - 34 ετών μένουν ακόμη στο παιδικό τους δωμάτιο, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για το μέλλον αυτών των ανθρώπων. Αυτή η οξυμένη κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη αν συνυπολογίσει κανείς στο κόστος τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ιδιαίτερα το κόστος της Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται νέος γύρος χιλιάδων πλειστηριασμών για χάρη των «κορακιών» των τραπεζών, των funds και των servicers, με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωενωσιακές Οδηγίες.

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», είπε ότι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών των εργαζομένων, των νέων ζευγαριών στην Ελλάδα, αφού προορίζεται μόνο για 20.000 δικαιούχους για αγορά πρώτης κατοικίας ενώ, όπως γίνεται και σε άλλα προγράμματα, ουσιαστικά επιβάλλεται τραπεζικός δανεισμός. Ετσι οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις που τροφοδοτούν οι ίδιες εξαγγελίες, στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς, παραμένουν «ενοικιαστές» στα ίδια τους τα σπίτια, όμηροι της επόμενης γενιάς των πλειστηριασμών, ενώ οι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εταιρείες real estate και άλλοι ταΐζονται με μπόλικο κρατικό χρήμα.

Τα σωματεία, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και οι φορείς όλο αυτό το διάστημα «έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε μεγαλειώδεις αγώνες, πολλοί από αυτούς αγκάλιασαν εκατοντάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες και έδωσαν λύση σε συνανθρώπους μας που έβλεπαν το σπίτι τους να χάνεται», ανέφερε η Εφη Χαλιού.

Στη συνέχεια κάλεσε «για όλο αυτό το φοβερό πρόβλημα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά τα σωματεία και οι φορείς να πάρουμε πιο αποφασιστικά μέτρα. Να δουλέψουμε με τα μητρώα μας, να απευθυνθούμε στα μέλη μας. Είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγούμε από το πόσες περιπτώσεις θα προκύψουν. Κάθε σωματείο να φτιάξει τη δική του επιτροπή που θα ασχολείται με το θέμα. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στα "κοράκια". Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις που τα σωματεία ήρθαν με τα πανό τους και τον κόσμο τους έξω από τα funds για να υπερασπιστούν ένα μέλος τους που κινδύνευε να χάσει το σπίτι του, σε αυτές τις περιπτώσεις είχαμε και τα πιο άμεσα αποτελέσματα.

Να διατρανώσουμε το λαϊκό αίτημα για κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αυτοαπασχολούμενων. Να αποκαλύψουμε σε όλους ότι τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης προγράμματα με χρήματα που προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού, αποτελούν φόρτωμα δανείων στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Να επιβάλουμε οριστική λύση για την ανάγκη ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδιασμού με ευθύνη του κράτους, με επανασύσταση του ΟΕΚ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν οι φοιτητικές εστίες με αξιοποίηση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για στέγαση των φοιτητών».

Κινητοποίηση σήμερα στην «doValue»

Παράλληλα, σε νέα κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «doValue» προχωρά σήμερα, Τετάρτη, στις 3 μ.μ. η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, «για να σπάσει η αδιαλλαξία και να γίνουν αναστολές πλειστηριασμών».

Η Επιτροπή καλεί μαζικούς φορείς και σωματεία να στηρίξουν τη νέα κινητοποίηση, στην οποία ήδη έχει ανακοινώσει ότι συμμετέχει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).