ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων για μπίζνες με τη γη
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024

INTIME NEWS

Σε ένα ακόμα εργαλείο στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της γης για τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων μετατρέπει η κυβέρνηση το Κτηματολόγιο, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Αλλωστε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε συνδυασμό δε με το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό και τον νόμο για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης που πέρασε πρόσφατα, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης στα χέρια των ομίλων και βέβαια σε βάρος χιλιάδων μικροϊδιοκτητών. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση ήταν από τα βασικά ζητήματα που έθεσε η Κομισιόν στην τελευταία της Εκθεση ως ζωτικής σημασίας για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτά αποτυπώθηκαν ανάγλυφα και στη χτεσινή ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ΝΠΔΔ "Ελληνικό Κτηματολόγιο", λοιπές διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ηδη, από την αρχή της ομιλίας του, άλλωστε, ο πρωθυπουργός έκανε καθαρό ότι το νομοσχέδιο «θα επιτρέπει στον επενδυτή να γνωρίζει με ασφάλεια τον χώρο της δράσης του και θα προσφέρει στην πολιτεία καλύτερους τρόπους ώστε να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει», επιμένοντας ότι «τα οφέλη αυτής της μεγάλης θεσμικής τομής θα ξεδιπλωθούν σταδιακά και σε πολλά επίπεδα: Στην οικονομία, διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, νέα επιχειρηματικά σχέδια. Στην αγορά της κατοικίας, απεγκλωβίζοντας χιλιάδες ακίνητα, πόσο μάλλον σε μία εποχή όπου η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση», κ.λπ.

Συμπλήρωσε άλλωστε ότι με αυτά τα μέτρα θα μπορεί «μια εταιρεία να εντοπίζει το κατάλληλο σημείο για να εγκαταστήσει ένα εργοστάσιο, ένα ερευνητικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο», ενώ ταυτόχρονα «στο Κτηματολόγιο προφανώς θα στηριχθεί και το μεγάλο χωροταξικό πρόγραμμα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια», ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες που πάνε να κερδοσκοπήσουν με τη γη, έχοντας πλέον το έδαφος στρωμένο και ψηφιακά.

Εξάλλου, ο Μητσοτάκης ενέταξε «τη χρήση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών» στο σχέδιό του «να βελτιώσουμε σημαντικά την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και συνολικά του δημοσίου τομέα», άλλο ένα αίτημα των επιχειρηματικών ομίλων που βαίνει προς ικανοποίηση, ώστε να «τρέξουν» «επενδυτικά σχέδια».

Περιχαρής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και για το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο «δεκτές ακόμα θα γίνονται και αποφάσεις αποχαρακτηρισμού επί δασικών χαρτών, κατόπιν αντιρρήσεων των ιδιοκτητών. Και εκεί οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αρχικά αυτόματα υπέρ του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο δεν θα υποχρεώνεται στις υποχρεωτικές, πλην όμως απολύτως τυπικές και τελικά αχρείαστες προσφυγές, με τις πολύχρονες και στο τέλος παντελώς αναποτελεσματικές δικαστικές διαμάχες», όπως είπε, σπεύδοντας να ακυρώσει την όποια δυνατότητα είχε - έστω και τυπικά - το Δημόσιο να υπερασπιστεί την περιουσία του.

Ολα αυτά με διαδικασίες άρον άρον καθώς η κυβέρνηση βάζει ορίζοντα «την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως και τα τέλη του 2025, με ρυθμίσεις που δεν κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα», όπως τόνισε, αφήνοντας ξανά ορθάνοιχτη την πόρτα για τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών και καταπατήσεων.

Εκρυψε το ...προαπαιτούμενο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του κατήγγειλε τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είπε ότι πρόκειται για προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης. Στηλίτευσε τη στάση και των άλλων κομμάτων, που εξέφρασαν την αγωνία τους για τυχόν καθυστέρηση της διαδικασίας, αδιαφορώντας για το περιεχόμενό του, το οποίο κατήγγειλαν ακόμα και οι αρμόδιοι φορείς στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι εργαζόμενοι στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» είναι πολύ λίγοι και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις έρχεται να λύσει το πρόβλημα με διαπιστευμένους μηχανικούς, δηλαδή με ιδιώτες στους οποίους θα ασκούνται τεράστιες πιέσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα για να κάνουν τα «στραβά μάτια» σε βάρος του περιβάλλοντος, των δασών, της δημόσιας περιουσίας αλλά και της μικρής περιουσίας, ώστε να προχωρήσουν η συγκεντροποίηση της γης και η προώθηση των επενδυτικών συμφερόντων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολιάζοντας την τοποθέτηση - με περίσσιο θράσος - του πρωθυπουργού για «ανάπτυξη», έθεσε το κρίσιμο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;» και σημείωσε πως αυτές οι δηλώσεις έρχονται μία μέρα μετά την έγκριση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο θα πληρώσει ξανά με το αίμα και τις στερήσεις του ο ελληνικός λαός.

Το υπερπλεόνασμα από τη φοροληστεία του λαού πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη 5ετία, πάνω από 30 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, λεφτά που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, όπως εξήγησε. «Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση τα παίρνει από τον λαό και τα δίνει στους δανειστές και στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις», είπε, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που «επιλέγει να στείλει στις ελληνικές καλένδες τις κοινωνικές δαπάνες και τα λεφτά να τα προωθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους».

Επιτάχυνση στην εμπορία της γης

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι το Κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πρόσθεσε πως «σύγχρονα και χρήσιμα εργαλεία, όπως το Κτηματολόγιο και η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για τον εκσυγχρονισμό τους, χρησιμοποιούνται από το αστικό κράτος προς όφελος του κεφαλαίου, επιδιώκοντας την επιτάχυνση στην εμπορία γης και χωρίς εμπόδια, και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, όπως τη διασφάλιση της μικρής ιδιοκτησίας του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας».

Είπε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται «στη γενικότερη κατεύθυνση κατοχύρωσης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στα ακίνητα, εξασφαλίζοντας συμπληρωματικά μέτρα για να ξεβαλτώσει η αγορά ακινήτων που σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης σε μεγάλες επενδύσεις για τα διάφορα έργα και αναγκαίες για το κεφάλαιο αλλαγές στις χρήσεις γης που καθυστερούσαν». Ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κρατικής γης, νομιμοποίηση ανύπαρκτων ιδιοκτησιών ή προβληματικών ιδιοκτησιών, νομιμοποίηση παράνομων αλλαγών στη χρήση και τον χαρακτήρα των εκτάσεων και για τους μικροϊδιοκτήτες το ενδεχόμενο της απώλειας γης που με δυσκολία απέκτησαν.

Αναφερόμενη στην κτηματογράφηση, στάθηκε στο γεγονός ότι τα χρονικά πλαίσιά της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και των αντιρρήσεων που έχουν ασκηθεί, από τις οποίες έχει εξεταστεί λιγότερο από 10% και, ταυτόχρονα, παραμένουν υποστελεχωμένες οι Δασικές Υπηρεσίες. Επομένως, πρόκειται για «ένα χρονικό όριο που οδηγεί σε κινδύνους για σοβαρές καταπατήσεις, εκχερσώσεις, κλοπή κρατικής γης και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση μικρομεσαίων ιδιοκτητών», που είτε ξεπουλούν είτε εγκαταλείπουν τις μικρές εκτάσεις τους για να μην επωμιστούν ένα κόστος που φτάνει ή ξεπερνάει την αξία τους, από τη μία, και, από την άλλη, «σε κατάργηση περιορισμών χρήσης γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, βοηθάει στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και των απαραίτητων τεχνικών έργων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Υπενθύμισε ότι τα μέχρι τώρα προβληματικά αποτελέσματα της κτηματογράφησης «τα πλήρωσε ο κόσμος που αναγκάστηκε να πληρώσει ξανά και ξανά τοπογράφους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς, πολύ περισσότερο αν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια, κάτι που φαίνεται ότι δεν θα αποφευχθεί».