ΓΑΛΛΙΑ
Απέργησαν μαζικά για μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα

Και για να σταματήσει η σφαγή από Ισραήλ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή

Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024

Πάνω από 180 απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία είχαν προγραμματιστεί χτες, μετά από κάλεσμα κλαδικών και εδαφικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που προκήρυξαν 24ωρη απεργία σε τομείς όλου του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στο Παρίσι η διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι, από την πλατεία Denfert-Rochereau του 14ου Διαμερίσματος, από όπου οι απεργοί κατευθύνθηκαν στη πλατεία Βαστίλης, στο 12ο Διαμέρισμα.

Μαζική ήταν η διαδήλωση σε πολλές μεγαλουπόλεις, όπως τη Μασσαλία, όπου το στίγμα της απεργιακής διαδήλωσης δόθηκε στην Πύλη της Aix.

Στα συνθήματα κυριάρχησαν αιτήματα για ουσιαστική αύξηση των μισθών, αλλά και των συντάξεων, για δουλειά με δικαιώματα, αλλά και συνθήματα ενάντια στην κλιμάκωση της σφαγής στη Μέση Ανατολή, που το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ βυθίζει στον θάνατο, με την ανοιχτή και πολύπλευρη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ειδικά κρατών όπως η Γαλλία, που διατηρεί στενή συνεργασία μαζί του, σε πολλά πεδία.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση και στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, που όπως φάνηκε και κατά την έναρξη της συζήτησης του νέου σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, καταρτίζει τα επόμενα αντιλαϊκά σχέδια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, χαρακτήρισε «δαμόκλειο σπάθη» που κρέμεται πάνω από τη χώρα τα «κολοσσιαία» και αυξανόμενα χρέη της, προσθέτοντας ότι «αν δεν προσέξουμε, θα οδηγήσουμε τη Γαλλία στο χείλος του γκρεμού» και τονίζοντας ότι «πρέπει να αρκεστούμε σε λίγα».

Οι διαδηλώσεις ήταν δυναμικές, ακόμα και σε πόλεις όπου έβρεχε
Από τη μεριά τους, οι απεργοί προέταξαν την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στην «Airbus» έγινε απεργιακή διαδήλωση με αιχμή την απόσυρση του νέου σχεδίου με το οποίο η εργοδοσία (LEAD) σχεδιάζει νέες «οικονομίες» σε βάρος των εργαζομένων.

Στο Pont-de-Claix (νοτιοανατολικά), η απεργιακή διαδήλωση εστίασε ενάντια στο «λουκέτο» που σχεδιάζει ο κολοσσός της χημικής βιομηχανίας «Vencorex», απειλώντας να αφήσει χωρίς μεροκάματο συνολικά 6.000 εργαζόμενους.

Στη Ρεν, οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τη λεωφόρο Ελευθερίας.

Στην Μπορντό, στη διαδήλωση ξεχώρισαν σημαίες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, που κυμάτιζαν απεργοί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους λαούς που ματοκυλούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή.

Στο Μονπελιέ (νότια), στην κεφαλή μιας μαζικής πορείας τέθηκαν οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες, στην Παιδεία και στους σιδηρόδρομους.

Στη Σαμπερί, απεργοί διαδήλωσαν με πανό που έγραφαν «C' est tous ensemble, qu'il faut lutter, car c'est tous ensemble qu'on va gagner!» (Ολοι μαζί πρέπει να παλέψουμε, γιατί όλοι μαζί θα κερδίσουμε!)

Την αλληλεγγύη του στην πάλη των Γάλλων εργατών έχει εκφράσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.