ΛΙΒΑΝΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Απόλυτη στήριξη στο Ισραήλ από ΗΠΑ - Βρετανία κατά του Ιράν
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Το έγκλημα που συντελείται σε Παλαιστίνη και Λίβανο έχει τη σφραγίδα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και των ΗΠΑ, που ιδιαίτερα μετά την απάντηση του Ιράν με τους βαλλιστικούς πυραύλους ενισχύεται ακόμα περισσότερο η συνεργασία τους.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν «πρόσθετη αμυντική υποστήριξη» στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν τον σύμμαχο της Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού. Λίγο αργότερα η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που διαθέτει στη Μέση Ανατολή με την αποστολή μοιρών μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου F-15E, F-16 και A-10, πέρα από την αποστολή «μερικών χιλιάδων» πεζοναυτών στην περιοχή

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας η συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την οποία ο Οστιν επιβεβαίωσε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί εαυτό κατά του Ιράν, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Χούθι και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ισχυρίστηκε ότι «απαιτείται διπλωματική λύση» για την ασφαλή επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Εκτόξευσε επίσης απειλές κατά του Ιράν, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη «να υπερασπιστεί το προσωπικό των ΗΠΑ, τους εταίρους και τους συμμάχους τους απέναντι σε τρομοκρατικές απειλές από το Ιράν και φιλο-ιρανικές οργανώσεις» και «αποφασισμένη» να αποτρέψει «κάθε παράγοντα από το να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις στην περιοχή ή να διευρύνει τη σύγκρουση».

Χτες το βράδυ, λίγο πριν την ιρανική πυραυλική επίθεση, ακολούθησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία των Οστιν - Γκάλαντ, όπου συζητήθηκαν οι κινήσεις του Ιράν για πιθανή βαλλιστική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ. «Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις προθέσεις του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, τη στρατιωτική συνεργασία για κοινή άμυνα και το δικαίωμα αυτοάμυνας του κράτους του Ισραήλ να δράσει έναντι των εχθρών του», ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Γκάλαντ.

Από κοντά και Βρετανία - Γερμανία

Και η Βρετανία τάσσεται με το Ισραήλ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, αφότου έγινε γνωστό ότι είχε ολοκληρωθεί η πυραυλική επίθεση, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει πλήρως τις ενέργειες του Ιράν» και καλώντας σε «αποκλιμάκωση σε όλη την περιοχή».

Σε ανάρτησή της στο «Χ» η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο καταδικάζει την ιρανική επίθεση «με τους εντονότερους δυνατούς όρους», καλώντας το Ιράν να σταματήσει αμέσως την επίθεση. «Εχουμε προειδοποιήσει το Ιράν γι' αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση. Οδηγεί την περιοχή στο χείλος της αβύσσου», δήλωσε, αγνοώντας επιδεικτικά τις σφαγές του Ισραήλ.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο «κλιμάκωσης», λόγω της «άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», και χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή». Ανακοίνωσε επίσης ότι συγκλήθηκε Συμβούλιο Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζεόν υπενθύμισε τη θέση του Παρισιού υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση και τόνισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πολεμικό σκάφος της χώρας το οποίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι έτοιμο να αναλάβει ρόλο απομάκρυνσης των περίπου 2.000 Γάλλων πολιτών που ζουν στον Λίβανο, αν κριθεί απαραίτητο.

Αργά χτες το βράδυ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο «Χ» δήλωσε ότι «η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ» και ότι η ΕΕ υποτίθεται «παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου».

Νεότερες διεθνείς αντιδράσεις για την κλιμάκωση των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποίησε χτες για τις επιπτώσεις μιας «χερσαίας εισβολής μεγάλης κλίμακας» του Ισραήλ στον Λίβανο. Τόνισε πως ήδη οι επιπτώσεις για τους αμάχους «είναι τρομακτικές» και εξέφρασε φόβο ότι μια χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Η Υπατη Αρμοστεία, συνέχισε, «ανησυχεί σοβαρά για την επέκταση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και το γεγονός ότι δημιουργούν τον κίνδυνο να οδηγήσουν ολόκληρη την περιοχή σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και σε μια καταστροφή ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η κυβέρνηση της Κίνας αποκήρυξε την παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου από το Ισραήλ και αντιτίθεται σε παραβιάσεις της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου και σε οιεσδήποτε ενέργειες μπορεί να επιδεινώσουν τις συγκρούσεις και να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση.

Η Ρωσία κάλεσε χτες το Ισραήλ να σταματήσει «αμέσως» τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον νότιο Λίβανο, προειδοποιώντας ότι η εισβολή θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Ζήτησε έτσι από τις ισραηλινές αρχές «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, και να εμπλακούν σε μια πραγματική αναζήτηση ειρηνικών τρόπων επίλυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή». «Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο βήμα (σ.σ. η χερσαία εισβολή) από την ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, μετά τη δολοφονία ηγετών της Χεζμπολάχ, θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μιλώντας στη Βουλή επανήλθε στην καταδίκη των επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή, διαβλέποντας κινδύνους και για τη χώρα του. Οπως είπε, «για την πατρίδα και την ανεξαρτησία της» η Αγκυρα θα αντιταχθεί σε αυτή την «κρατική τρομοκρατία» με όλα τα μέσα που διαθέτει. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση, υποκινούμενη από την αυταπάτη της Γης της Επαγγελίας, θα βάλει στο στόχαστρο την πατρίδα μας. Η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας. Απέναντί μας δεν έχουμε ένα κράτος που δεσμεύεται από το Δίκαιο, αλλά μια δολοφονική αγέλη που τρέφεται με αίμα και ευδοκιμεί στην κατοχή».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης ότι η ισραηλινή χερσαία επίθεση στον Λίβανο αποτελεί μια παράνομη απόπειρα κατοχής που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι πρέπει να τερματιστεί αμέσως, με απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο.

Στη Μαδρίτη, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις χερσαίες επιδρομές στον νότιο Λίβανο και να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθούν ανακωχή στον Λίβανο και εκεχειρία στη Γάζα.

Στην Πολωνία, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε τη μείωση του προσωπικού στην πολωνική πρεσβεία στη Βηρυτό, για λόγους ασφαλείας, συμπληρώνοντας ότι θα οργανωθεί η αποχώρηση Πολωνών πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Τέλος, χτες η Διεθνής Αμνηστία έκανε έκκληση στο Μαυροβούνιο και στη Σλοβενία να αρνηθούν τον ελλιμενισμό πλοίου, με σημαία Πορτογαλίας, το οποίο θεωρείται ότι μεταφέρει εκρηκτικά και βόμβες προς το Ισραήλ.