ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πέτυχαν τη μετακίνηση των πρωτοετών με μειωμένο εισιτήριο

Παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΑ πραγματοποίησαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας | Παρεμβάσεις σε λέσχες στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή για τη σίτιση

Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024

Με τη χτεσινή παρέμβασή τους στα γραφεία του ΟΑΣΑ οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας απέσπασαν δέσμευση ότι όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο, μέχρι να βγει το πάσο τους, αξιοποιώντας βεβαίωση σπουδών ή τη βεβαίωση εγγραφής στη σχολή τους!

Κάτω από την πίεση των συλλόγων, πάρθηκε ένα σημαντικό μέτρο ανακούφισης καθώς οι νέοι φοιτητές έπρεπε να πληρώνουν πάνω από 60 ευρώ τον μήνα Οκτώβρη μόνο για να παραβρεθούν στο πρωινό μάθημα και να επιστρέψουν σπίτι τους.

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι έθεσαν τα αιτήματά τους για να παρθούν μέτρα ενάντια στην αφόρητη, κουραστική, αλλά και επικίνδυνη κατάσταση για χιλιάδες φοιτητές που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λόγω των τραγικών ελλείψεων και του απαρχαιωμένου στόλου. «Είναι χαρακτηριστικό πως ο γενικός διευθυντής μάς ενημέρωσε ότι οι γραμμές 250 και 242 που εξυπηρετούν την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη καλύπτονται μόνο από 15 λεωφορεία, τη στιγμή που τα αξιοποιούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κάθε μέρα», σημειώνουν οι σύλλογοι και τονίζουν: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τη διεκδίκηση έτσι ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να έχουμε ασφαλείς μεταφορές, για να μην ξαναζήσουμε νέα Τέμπη».

Απέτρεψαν εμπόδια που επιχειρήθηκε να μπουν στη σίτιση των φοιτητών

Με το που άνοιξαν οι σχολές άρχισαν και τα εμπόδια για τη σίτιση των φοιτητών, ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής λειτουργίας του «Πανεπιστημίου ΑΕ» που έχουν διαμορφώσει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η διοίκηση της λέσχης απαγόρευσε σε πρωτοετείς φοιτητές να σιτιστούν δωρεάν γιατί δεν έχουν - ακόμη - πάσο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» με άμεση παρέμβαση στη λέσχη απαίτησαν να επιτραπεί σε όλους τους φοιτητές να σιτιστούν. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, η διοίκηση της λέσχης ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να μπουν οι πρωτοετείς «διότι ζημιώνουν την εργολαβία».

«Οι δηλώσεις αυτές φανερώνουν ξεκάθαρα ότι στόχος δεν είναι η "παροχή" ποιοτικών και δωρεάν γευμάτων αλλά η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της εργολαβίας. Μετά από παρέμβαση στον εργολάβο και την πίεση που άσκησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι η εργολαβία έκανε "πίσω" και είπε ότι μέχρι να εκδοθούν τα πάσο οι φοιτητές θα μπορούν να μπουν με την αίτηση εγγραφής στο Τμήμα τους. Αυτό αποτελεί μια μικρή νίκη για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά δεν σταματάμε εκεί!», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Παράλληλα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν ότι δεν επιτρεπόταν στους πρωτοετείς φοιτητές να φάνε ένα πιάτο φαΐ, καθώς και ότι οι φοιτητές ενημερώνονταν πως «η σίτιση θα γίνεται με την επίδειξη κάρτας σίτισης ή με την καταβολή αντιτίμου! Τους το έχουμε κάνει ξεκάθαρο τις δύο προηγούμενες χρονιές! Δεν θα αφήσουμε κανένας φοιτητής να βάλει το χέρι στην τσέπη για τη σίτισή του».

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων Κοινωνικής Εργασίας και Ελληνικής Φιλολογίας Κομοτηνής στη λέσχη, εξασφαλίστηκε η δωρεάν σίτιση σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές.

Οι φοιτητές έθεσαν στον υπεύθυνο της λέσχης τα αιτήματά τους, ενώ έγινε σαφές ότι κάθε προσπάθεια επιβολής κάρτας σίτισης και επιπλέον φραγμών θα βρίσκει απέναντι τους αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους της πόλης.