50ό ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ
«Ανοιξε» το καταστατικό για χιλιάδες συμβασιούχους στον κλάδο
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024

Πάγια είναι η θέση της ΔΑΣ ΟΤΑ για εγγραφή όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στα σωματεία τους
Την απόφαση να «ανοίξει» το καταστατικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) και να μπορούν για πρώτη φορά να γίνονται μέλη της σωματείων με πλήρη δικαιώματα οι συμβασιούχοι που απασχολούνται πάνω από 24 μήνες με προγράμματα ΕΣΠΑ, και όσοι έχουν πρωτόδικες αποφάσεις που ορίζουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, πήρε την Τρίτη 1η Οκτώβρη το 50ό Εκτακτο Καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι οι συμβασιούχοι με τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Κέντρα Κοινότητας, στις Κοινωνικές Δομές, στους Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών κ.α. Πρακτικά αυτό αφορά χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους - εκτιμάται ότι είναι κοντά στις 18 χιλιάδες.

Αν και η πρόταση έγινε από παρατάξεις («Συνδικαλιστική Ανατροπή», ΔΑΚΕ και ΑΣΚ) που όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να κρατήσουν την ΠΟΕ ΟΤΑ μακριά από τους συμβασιούχους, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν θέση.

Η πρόταση που διαμόρφωσαν έγινε κάτω από την πίεση που ασκεί ο πάνω από 20 χρόνια συνεπής αγώνας που δίνει η ΔΑΣ ΟΤΑ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) για το ζήτημα αυτό, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η πραγματικότητα στον χώρο δουλειάς, δηλαδή ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των εργαζομένων, πολλές φορές είναι ακόμα και η πλειοψηφία στις υπηρεσίες των δήμων. Μάλιστα δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι παρατάξεις αυτές έκαναν την πρόταση με την ελπίδα ...να μην περάσει. Κριτική ασκήθηκε και στις «Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις», όχι για τη θέση τους αλλά κυρίως για τη στάση τους.

Ιούνης 2024: Ο επικεφαλής των «Αγωνιστικών Κινήσεων - Συσπειρώσεων» ενημερώνει ότι «θα στηρίξουμε κάθε πρόταση καταστατικής διεύρυνσης της εγγραφής μελών». Τελικά την καταψήφισαν!
Η θέση της ΔΑΣ ΟΤΑ είναι ξεκάθαρη. Δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους με κανέναν τρόπο και διαχρονικά διεκδικεί το αίτημα για την εγγραφή όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ομως έχει επίσης δηλώσει ότι θα ψήφιζε κάθε πρόταση που θα «ανοίγει» το καταστατικό και θα επιτρέπει την εγγραφή συμβασιούχων. Στην κατεύθυνση αυτή, υπερψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ από σωματεία δήμων όπως της Ηλιούπολης, του Κορυδαλλού, των περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης, των ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, των Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, τα οποία ήδη εγγράφουν συμβασιούχους, μετέφεραν ζωντανή και πλούσια πείρα από τη συμμετοχή των συμβασιούχων στη ζωή των σωματείων, στα Διοικητικά Συμβούλια αυτών, συνολικά στη δράση τους.

Ακόμα, η ΔΑΣ ΟΤΑ έκανε πρόταση να έχει καταστατικό χαρακτήρα και το επόμενο ενδιάμεσο συνέδριο, όπου θα αξιοποιηθεί η πλούσια πείρα που θα έχει συσσωρευτεί από τη συμμετοχή των συμβασιούχων στα σωματεία. Δεν υιοθετήθηκε από τις άλλες παρατάξεις.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες του Συνεδρίου ήταν μαζικές, με τους 600 συνέδρους να είναι παρόντες σε όλη τη διάρκειά του, γεγονός που εκφράζει τις ανησυχίες και το αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων να πάρουν ενεργά μέρος στις συλλογικές διαδικασίες και να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση αντιπροσώπου από την περιφέρεια, ο οποίος είπε πως για πρώτη φορά νιώθει ότι τα έξοδα που έκαναν τα σωματεία για τη μετακίνηση των αντιπροσώπων «πιάνουν τόπο» και δεν είναι για ...«dolce vita».

Ακραία καιροσκοπική τακτική

Σε καιροσκοπικές μεθοδεύσεις κατέφυγαν για μια ακόμα φορά στο Συνέδριο οι «Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις» (ΑΚΙΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες του χώρου τους.

Αρχικά είχαν στηρίξει την πρόταση που ψηφίστηκε, όταν όμως είδαν ότι «περνάει» και χωρίς τις δικές τους ψήφους, άλλαξαν θέση και δεν την υπερψήφισαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε email που είχε στείλει ο επικεφαλής τους προς τις άλλες παρατάξεις στις 6 Ιούνη 2024, σημείωνε: «Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ τον αγώνα για ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως μέλη της Ομοσπονδίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Διατηρώντας την πάγια θέση μας στο θέμα αυτό, θα στηρίξουμε κάθε πρόταση καταστατικής διεύρυνσης της εγγραφής μελών». Παρ' όλα αυτά δεν υπερψήφισαν την πρόταση διεύρυνσης του καταστατικού, καταγγέλλοντας μάλιστα τη ΔΑΣ ΟΤΑ επειδή την υπερψήφισε!

Είναι η ίδια παράταξη που στο Συνέδριο του 2012, όταν η ΔΑΣ ΟΤΑ αποχωρούσε διαμαρτυρόμενη για τη μη εγγραφή των συμβασιούχων, αυτή έμενε για να εξασφαλίσει καρέκλες στο Γενικό Συμβούλιο. Επίσης, μπροστά σε εκείνο το Συνέδριο η ΑΚΙΣ στον δήμο Νέα Ιωνίας, όπου είχε πλειοψηφία, επέτρεψε επιλεκτικά τη συμμετοχή συμβασιούχων στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο, αλλά έκρυψε ότι ήταν συμβασιούχοι, γράφοντας ότι είναι αορίστου χρόνου. Στον Βύρωνα η ίδια παράταξη απαγόρευσε στους συμβασιούχους να ψηφίσουν, αλλά της ξέφυγε ένας. Γι' αυτόν, σύνεδρος της ΑΚΙΣ δήλωσε στο Συνέδριο ότι «έγινε κατά λάθος. Δεν ήταν πολιτική μας απόφαση»!

Η επόμενη μέρα

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε από την επόμενη μέρα να γίνουν βήματα για την καλύτερη οργάνωση των συμβασιούχων, συνολικά του κλάδου, να υπάρχει ενιαίος αγωνιστικός βηματισμός και οι διεκδικήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Για τη ΔΑΣ ΟΤΑ αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη για να αποκτήσουν το δικαίωμα να είναι πλήρη μέλη όλοι οι συμβασιούχοι.

Ακόμα, είναι σίγουρο ότι η συμμετοχή πολλών χιλιάδων συμβασιούχων θα αναζωογονήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ. Θα μπορούν πλέον να είναι ενεργά μέλη των σωματείων, να οργανώνονται και να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες. Η ίδια η συμμετοχή τους θα συμβάλει αποφασιστικά στην κατάργηση των τεχνητών διαιρέσεων των εργαζομένων, οι οποίες αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους.