ΝΑΟΥΣΑ
Με την ορμή από το μαζικό συλλαλητήριο για την Υγεία, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024

Την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο έξω από την πύλη του νοσοκομείου της πόλης. Αφορμή στάθηκε η αναγγελία από την κυβέρνηση της υποβάθμισης του νοσοκομείου από κατηγορία άγονων Α σε Β. Υστερα από την άμεση ενημέρωση της Ενωσης Γιατρών Νομού Ημαθίας γι' αυτήν την εξέλιξη, οργανώθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων της πόλης και κατόπιν συζήτησης συμφωνήθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού της Νάουσας και των χωριών στο συλλαλητήριο πάτησε πάνω στη συσσωρευμένη αγανάκτηση από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όλα αυτά τα χρόνια το νοσοκομείο της πόλης, αναγκάζοντας τον λαό να βάζει το χέρι στην τσέπη για να βρει την υγειά του, μαζί με τα οικονομικά προβλήματα που βιώνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια όπως η ακρίβεια, η εποχική εργασία, τα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, η ανεργία, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των απολυμένων της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» και την ασυδοσία της εργοδοσίας, η οποία, με την ανοχή του κράτους και των νόμων του, δεν έχει δώσει ούτε φράγκο στους εργάτες.

Η επιτυχία αυτού του αγωνιστικού σταθμού ήρθε και έδεσε με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε και πρωτοστάτησε με θέμα την Υγεία το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας, μαζί με τα συνταξιουχικά και άλλα σωματεία, φορείς επαγγελματιών, αγροτικούς συλλόγους, τη νεολαία. Συνέβαλε σ' αυτό η κοινή πεποίθηση ότι δεν διαχωρίζουν τείχη τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ότι η υπόθεση της Υγείας αφορά εκτός από τους υγειονομικούς όλο τον λαό.

Από την πρόσφατη μαζική κινητοποίηση στη Νάουσα για την Υγεία
Σε αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλαν οι επισκέψεις και παρεμβάσεις υγειονομικών σε εργοστάσια, οι περιοδείες γιατρών σε σούπερ μάρκετ, τις οποίες οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, σε συνεργασία με άλλα σωματεία όλο το προηγούμενο διάστημα. Μέσα από την καλλιέργεια ενός τέτοιου πνεύματος είχαμε και τη συμμετοχή εργαζομένων άλλων κλάδων όπως της «Βαρβαρέσος» έξω από τη πύλη του νοσοκομείου.

Η συνένωση και μαζική συμμετοχή σωματείων, εργαζομένων και φορέων, κόντρα στις συνέπειες των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης της ΝΔ και άλλων επίδοξων σωτήρων που μοχθούν να βάλουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας στις ράγες της εμπορευματοποίησης, έδωσε ισχυρή απάντηση στο αφήγημα της κυβέρνησης. Οσες φορές και να μπαινόβγαιναν από την πύλη του νοσοκομείου, λίγες μέρες πριν από το συλλαλητήριο, υφυπουργοί, βουλευτές της ΝΔ, δημοτική αρχή και λοιποί συνοδοιπόροι που έχουν για οδηγό τα κέρδη των λίγων και τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, δεν κατάφεραν να καταλαγιάσουν την οργή.

Λέμε ΟΧΙ σε ένα νοσοκομείο - «σύγχρονο εμπορικό κέντρο»

Μέσα στη μάχη λοιπόν:

Χτυπήθηκε το αφήγημα της περιβόητης συνύπαρξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα που τα παίρνει από τις τσέπες του λαού για να θησαυρίζουν οι κλινικάρχες, ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και που αποσκοπεί να μετατρέψει το νοσοκομείο σε ένα κέντρο αποκατάστασης.

Αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Αποκαλύφθηκε ότι το επιχείρημα της αυτονομίας είναι ο δούρειος ίππος των σχεδιασμών της κυβέρνησης, μαζί με το περιβόητο σύστημα κοστολόγησης των DRGs.

Δεν περιορίστηκε η συζήτηση στη βολική για την κυβέρνηση αντιπαράθεση για την κατηγοριοποίηση και μόνο του νοσοκομείου.

Ολα αυτά τα χρόνια με αυτές τις πολιτικές οδηγηθήκαμε σύμφωνα και με τα στοιχεία των υγειονομικών για το Νοσοκομείο της Νάουσας, όντας στην άγονη κατηγορία Α:

Υπάρχουν ένας μόνιμος αναισθησιολόγος και δύο συνταξιούχοι με «μπλοκάκι» (70 - 74 ετών). Ο μόνιμος αναισθησιολόγος για διάστημα άνω του έτους πραγματοποιεί πάνω από 20 εφημερίες μηνιαίως (υπερεφημέρευση). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν χειρουργεία από 3 έως και 6 μήνες.

Μεγάλη εργολαβική εταιρεία λυμαίνεται τη σίτιση και καθαριότητα στο νοσοκομείο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μισθούς πείνας, τη λογική του κόστους να κυριαρχεί ακόμα και στη χρήση των υλικών καθαριότητας με τεράστιους κινδύνους ως προς τη διάδοση μικροβίων στο νοσοκομείο.

Δόθηκε ακόμα αποστομωτική απάντηση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, όταν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο των γιατρών στο νοσοκομείο λίγες μέρες πριν από το συλλαλητήριο, ο ίδιος ο διοικητής σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στο πιθανό κλείσιμο της Καρδιολογικής, της Παιδιατρικής και τη μεταφορά του ΩΡΛ στη Βέροια.

Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι άλλο από έναν φανατικό οπαδό της κυβερνητικής πολιτικής, που μπροστά στην απόλυση της πρωτοπόρας εργολαβικής συνδικαλίστριας πριν από έναν χρόνο περίπου από την «Ipirotiki Facilities» δεν έβγαλε τσιμουδιά, δείχνοντας έτσι τη συνενοχή του και την έχθρα του σε όποιον/α σηκώνει ανάστημα απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ομως, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και του λαού βάζει στη θέση που τους αρμόζει τους κάθε λογής μάνατζερ μετατροπής του νοσοκομείου σε ένα «σύγχρονο εμπορικό κέντρο».

Η απάντηση ήρθε πρώτα απ' όλα από τους ίδιους τους υγειονομικούς και τα σωματεία τους με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, οι οποίοι συνέτριψαν τους όποιους εκβιασμούς και τις φωνές που έλεγαν ότι θα είναι «απόντες» και σ' αυτό το συλλαλητήριο.

Τη λαϊκή αγανάκτηση φούντωσε η πρόσφατη εικόνα του υπουργού Γεωργιάδη να «γαβγίζει» μπροστά στον αγωνιστή γιατρό πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης λέγοντάς του ότι απαγορεύονται οι προσλήψεις, ενώ τις επόμενες μέρες βλέπαμε τον Δένδια ξεπροβοδίζοντας την τρίτη κατά σειρά φρεγάτα που πηγαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα, κοστίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να αποκαλεί «ορίζοντες της Ελλάδας τους ορίζοντες των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων»!

Δεν έμεινε στο απυρόβλητο και η στάση άλλων επίδοξων σωτήρων όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες μέρες πριν στα κανάλια στελέχη του, όπως ο Ραγκούσης και ο Παππάς, έλεγαν ο ένας ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε λεφτά» ενώ ο άλλος ότι «το νοσοκομείο στη Νάουσα μένει ανοιχτό για πολιτικούς σκοπούς», αναγκάζοντας τον δημοσιογράφο να του πει ότι τα ίδια λέει ο Αδωνις!

Το Νοσοκομείο της Νάουσας θα μείνει ζωντανό μόνο με τους αγώνες του λαού

Μέσα από αυτήν τη μάχη ο λαός και οι εργαζόμενοι μετράνε ήδη πείρα και μια μικρή νίκη. Ακόμα και η αναγγελία ότι δεν θα υποβιβαστεί στην κατηγορία Β το νοσοκομείο λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο κατανοήθηκε ως μια νίκη του αγωνιζόμενου λαού της Νάουσας και όχι ως αποτέλεσμα «προσωπικών ενεργειών» και επαφών των βουλευτών της κυβέρνησης, δημάρχων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του νομού μπορούν τώρα να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα και για τον ρόλο των Εργατικών Κέντρων σε Βέροια και Αλεξάνδρεια, τα οποία με ευθύνη των ηγεσιών τους είναι άφαντα μπροστά σε κάθε τέτοια αρνητική για τον λαό εξέλιξη, αντί να πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα. Είναι τόσο χρήσιμοι στυλοβάτες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας απέναντι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Τις επόμενες μέρες, σε κοινό βηματισμό με τα σωματεία, τους φορείς οργανώνουμε νέες, ακόμα πιο μαχητικές κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα σχέδια υποβάθμισης του νοσοκομείου. Ο αγώνας που θα αναπτυχθεί χρειάζεται να αγκαλιάσει συνολικά τα προβλήματα της Υγείας στον νομό, να φουντώσουν αγώνες παντού.

Υιοθετούμε και συζητάμε σε αγωνιστική κατεύθυνση τα δίκαια αιτήματα των σωματείων των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους ώστε να μην εξαρτώνται από την κατηγοριοποίηση που κάθε φορά βρίσκεται ένα νοσοκομείο, κανένα κλείσιμο κλινικών, κατάργηση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας χωρίς εργολάβους και ιδιώτες, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, της Πρόνοιας.

Δηλώνουμε από τώρα τη στήριξη και συμμετοχή μας στην πανυγειονομική απεργία στις 17/10 ως έναν πολύ σημαντικό αγωνιστικό σταθμό με κατεύθυνση την πανελλαδική απεργία του Νοέμβρη.


Νίκος ΝΑΤΖΜΕ
Προέδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση στην πλατεία ΧΑΝΘ (2020-09-11 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για την Υγεία (2019-02-01 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου (2017-11-08 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι δράσεις για τα ζητήματα της Υγείας (2014-01-16 00:00:00.0)
Απεργίες και διαδηλώσεις με αιχμή την Υγεία (2013-11-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-04-21 00:00:00.0)