ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Δράση με κλιμάκωση μπροστά στην πανεργατική απεργία της 20ής Νοέμβρη

Στις 23 Οκτώβρη στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Νέες στάσεις εργασίας στη «Wolt». Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι διανομείς στις πλατφόρμες
Πυκνώνει μέρα με τη μέρα το αγωνιστικό απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων, με μια σειρά από σωματεία να παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, κλιμακώνοντας τη δράση τους μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Η καθημερινή δράση περιλαμβάνει συνελεύσεις, συσκέψεις, τοπικές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διεκδικήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς για επαναφορά των ΣΣΕ και υποχρεωτική εφαρμογή τους παντού, έτσι που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Για την κατοχύρωση δικαιωμάτων που θα ακυρώνουν στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους και τις ρυθμίσεις, π.χ. για την 6ήμερη εργασία και τα 13ωρα, διεκδικώντας 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αλλά και για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, τόσο στη δουλειά όσο και στους τόπους κατοικίας.

Ενα απεργιακό μέτωπο, που συντονίζεται πανελλαδικά μέσα από συσκέψεις που οργανώνονται σε διάφορες περιοχές μετά από αυτήν της Αττικής την περασμένη Δευτέρα (βλ. και σελ. 11), με τα σωματεία να ξεχωρίζουν επίσης την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Με μαζική συμμετοχή η συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Παράλληλα, δυναμώνει και ο αγώνας για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, με τα σωματεία των υγειονομικών να οργανώνουν την πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη (βλ. σελ. 10).

48ωρη απεργία από τα ναυτεργατικά σωματεία

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ στις 22 και 23 Οκτώβρη, με την ΠΕΜΕΝ και τον «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» να πρωτοστατούν στον αγώνα για την ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σύμφωνα με τις ανάγκες των ναυτεργατών, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία.

Απεργούν στον επισιτισμό στις 23 Οκτώβρη

Μέσα σε κλίμα μαχητικότητας και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, θέτοντας στο επίκεντρο την κλιμάκωση του αγώνα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου, με δυο συνεχόμενα ρεπό, μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά.

Η συνέλευση πήρε απόφαση για την οργάνωση και τη συμμετοχή στην κλαδική πανελλαδική απεργία στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό στις 23 Οκτώβρη, την οποία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ), αλλά και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Στην εισήγηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες και τις δράσεις του Συνδικάτου, στη μάχη που δίνουν αυτό το διάστημα οι διανομείς της «Wolt», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να οργανωθεί ακόμα καλύτερα ο αγώνας μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγοι οι εργαζόμενοι μετέφεραν πλούσια πείρα, ανέδειξαν τις διαρκείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου.

Τέλος, η Συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα καταδίκης του θανάτου του μετανάστη διανομέα Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ μέσα στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, απαιτώντας να διερευνηθούν τα αίτια, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και να αποδοθούν ευθύνες.

Νέες στάσεις από αύριο για τους διανομείς στη «Wolt»

Με νέες στάσεις εργασίας την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή (από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς στη «Wolt» στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι, μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, έχουν ήδη προχωρήσει σε τρεις στάσεις εργασίας και μοτοπορείες. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει καθημερινές συγκεντρώσεις, κατά τις μέρες των στάσεων εργασίας, στις 7 μ.μ., στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Παράλληλα, προετοιμάζουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «efood», σε συντονισμό και με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας. Ξέρουμε ότι η εταιρεία αρνήθηκε να δεχτεί τους νόμιμους εκπροσώπους του Συνδικάτου γιατί δεν θέλει να ικανοποιήσει τίποτα από όλα αυτά που ζητάμε. Θέλουν να συνεχίζεται η αδήλωτη εργασία από τους διαχειριστές, θέλουν να μην πληρώνουν για μέτρα υγείας και ασφάλειας, θέλουν να πληρώνουν οι διανομείς για τα ΜΑΠ», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Δίπλα στις ευθύνες της εργοδοσίας επισημαίνει και εκείνες του υπουργείου Εργασίας, «ιδιαίτερα όσον αφορά την εργοδοτική αυθαιρεσία και την παραβίαση των δικαιωμάτων των διανομέων».

Συνεχίζουν τον αγώνα οι απολυμένοι της «Βαρβαρέσος»

Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα, Πέμπτη, στις 4 μ.μ., κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της «Βαρβαρέσος», στη Νάουσα, απαιτώντας να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, μέτρα στήριξης των οικογενειών τους και διασφάλιση της εργασίας αλλά και να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις από τον περασμένο Μάη: Να δοθούν από τη ΔΥΠΑ σε όλους τους απολυμένους επίδομα 1.000 ευρώ και σταδιακά άλλα 3.000 ευρώ. Οσοι απολυμένοι είναι πάνω από 54 χρόνων να προσληφθούν σε δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και όσοι είναι κάτω από 54 για 3 χρόνια εργασία και κατάρτιση. Να συμβάλει άμεσα η ΔΥΠΑ ώστε να λυθεί το θέμα με τους 12 απολυμένους, που με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας δεν πήραν καταγγελία σύμβασης και στερούνται ακόμα και το δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας. Επίσης, για όσους μετά την απόλυσή τους εργάστηκαν εποχικά για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην πεινάσουν οι οικογένειές τους.

Οι απολυμένοι της «Βαρβαρέσος» έχουν τη στήριξη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και των συνδικάτων. Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τα σωματεία της Αττικής να στηρίξουν την κινητοποίηση των απολυμένων.